StoryEditorOCM
DubrovnikTREĆI TOPLOTNI UDAR

Pitali smo Dubrovčane kako podnose ovakvu žegu. Evo što kažu i kako se snalaze

Piše Ahmet Kalajdžić
22. kolovoza 2023. - 19:20

Nakon vrućeg lipnja i rekordno toplog srpnja, najtoplijeg od kad se uopće mjere temperature zraka, meteorolozi ističu kako je u tijeku već treći ovoljetni toplotni val. Istina, još uvijek nije nadmašen hrvatski temperaturni rekord od 4.kolovoza 1981. kad je u Pločama izmjereno čak 42°°Celzijusa, ali – kažu dobro upućeni - kako je krenulo nije ni to isključeno. Uz vrlo visoke temperature zraka, bilježe se i visoke temperature mora, što pogoduje velikoj vlazi i tlaku zraka, što posljedično utječe na lošije zdravlje, pa i razdražljivost sugrađana. Stoga smo u ovoj anketi upravo naše sugrađane pitali kako podnose aktualne vrućine. Pročitajte što su nam odgovorili i doznajte kako se bore protiv ljetnih nedaća:

image

Zoran Bencek

Ahmet Kalajdžić/

Zoran Bencek, vodič:- Tu smo da radimo i stoga izdržimo ovu vrućinu. Sad sam sa Straduna i srećom nikom od turista koje sam vodio nisu trebale nikakva pomoć ili intervencija. No, bilo je situacija kad smo zaista uvidjeli da pojedinim gostima nije lako ni ugodno te smo gledali da imaju dovoljno vode za popit, brzo shvate da ne mogu u đir bez boce vode. Vodim i goste s kruzera, ali njima posebno uvijek damo po par boca vode. Naravno, sve ovisi o vodiču, pripremi, organizaciji... i uz to s sve može.

image

Jovan Popadić

Ahmet Kalajdžić/

Jovan Popadić, konobar:- bez obzira na vrućine, zbog profesionalnosti moramo raditi u košulji. Jest vruće i nezgodno, ali dok ne zahladi i postane lakše žurimo unutar restorana, pod klimu, da se rashladimo. Spavam koliko stignem, ali nikad ne uspijem leći prije 1 sat po ponoći i uglavnom spavam do 7 sati ujutro. Katkad se probudim upravo pred polazak na posao, a nekad stignem i kavu popiti. A gosti, zbog vrućina, prvo što zatraže po dolasku u restoran, jest bokal vode! Mi dosad još nismo trebali za goste pozivati Hitnu pomoć, ali je u susjednom restoranu bila i takva situacija.

image

Ilinka Divčić

Ahmet Kalajdžić/

Ilinka Divčić, umirovljenica:- Izbjegavam sunce i gledam ujutro što ranije obaviti što treba ili sam za taj dan planirala. Svakako gledam izbjegavati sunce. Klima u stanu uvijek radi osim kad ima bave, ali navečer je ima pa se nekako i može. Srećom, nikom od susjeda ovih dana nije trebala intervencija Hitne pomoći i Bože daj da ostane tako. Dok ovo ne prođe trebamo se samo držati hlada i piti tekućine. Noću nemam problema s vrućinom jer, priznajem, spavam uz klimu. Inače ne bih mogla zaspati.

image

Nikola Nikić

Ahmet Kalajdžić/

Nikola Nikić, ugostitelj:- Nemam uopće problema s vrućinom! Jer, mrzim zimu i ljeto mi je zakon! Može biti bilo kakva vrućina, to mi ne smeta i nemam nikakvih problema s vrućinom. Držim se izreke s otoka Brača: lakše naći bokun hlada nego metar drva! Nemam nikakvih Što se mene tiče, ljeto može trajati cijelu godinu! A bilo ljeto ili zima, imam problema sa spavanjem jer je moj životni tempo takav da malo spavam i uopće imam malu potrebu za snom.

image

Vedran Levi

Ahmet Kalajdžić/

Vedran Levi, koncertni fotograf:- Moram priznati kako osobno dobro podnosim vrućine i da puno veći problem imam s zimom nego s ljetom. Valjda se kroz sezone i godine naviknem pa spavam bez problema: u spavaćoj sobi čak nemam ni klimu nego samo ventilator i to mi je sasvim dovoljno d zaspem bez problema. Ni moji ukućani niti susjedi nemaju tih problema, a u zgradi su uglavnom apartmani a susjedi su uglavnom stariji ljudi i svi su postavili klime te ne izlaze preko dana. No, nitko od njih nema problema jer su navikli i vremenom naučili pravila ponašanja ljeti.

05. svibanj 2024 08:16