StoryEditorOCM
DubrovnikOZBILJNA SITUACIJA |

PAVO PERIĆ: Dubrovačka bolnica bi ostala i bez već plaćenih lijekova da po njih nisu otišli naši vatrogasci sa dva kombija!

Piše Ahmet Kalajdžić
1. travnja 2021. - 08:48

Nakon zajedničke odluke hrvatskih veledrogerija o embargu na daljnju isporuku lijekova svim bolnicama širom Hrvatske, u teškoj se situaciji našla i Opća bolnica Dubrovnik. Ipak, iz bolnice uvjeravaju kako su potrebe lijekova pacijentima osigurane za idući tjedan dana, ali raspoloživost lijekova, naravno, ovisi o mogućem većem broju pacijenata u bolnici i posljedično većoj potrošnji lijekova. Ohrabruje činjenica kako zaštitna oprema nije problem, ali jesu posebno skupi lijekovi, o čemu pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik za financijsko poslovanje Pavo Perić kaže:

-Za našu je bolnicu ključna dostava lijekova od strane četiri veledrogerije: Medika, Oktal Pharma, Phoenix Farmacija i Medical Intertrade, s tim da na Mediku na koju otpada oko 45 posto duga. S današnjim danom ukupni dug bolnice za posebno skupe i ostale lijekove, potrošni medicinski materijal i ostalo iznosi oko 48,9 milijuna kuna. Idućih dana dug se neće kumulirati niti rasti jer neće biti isporuka koje su veledrogerije zabranile- ističe Perić i naglašava kako dug, praktički nije povećan od srpnja 2019. godine, od kada dubrovačka bolnica plaća sve kupljeno:

image

Opća bolnica Dubrovnik
 
Tonci Plazibat/Cropix

-Kad zatražimo set lijekova, veledrogerije pošalju ponude koje mi uplatimo i pošaljemo potvrdu, te veledrogerije dostave lijekove.Od srpnja 2019. dobivamo onoliko koliko platimo. Dug je, zapravo, kumuliran od ranije i raste samo pod uticajem kamata, a prije nekoliko godina i prije više sanacija od strane HZZO-a i Ministarstva financija RH dug je bio i znatno veći, čak između 140 i 150 milijuna kuna! Od tada smo ga smanjivali jer smo plaćali prema ponudama. Inače, jučer smo konkretno platili Medical Intertradeu 175 tisuća kuna lijekove koji dolaze danas, a od sutra i oni "stavljaju rampu"! S tih 175 tisuća praktički "zatvaramo" stare račune i dug je smanjen za taj iznos, a smanjuje se i starost dugovanja: najstariji su dugovi stari 417 dana i datiraju od 20. prosinca 2019. prema Mediki, a višemilijunski dug je iz prošlih godina- ističe Perić koji na upit kako će se pacijenti liječiti uz mogući prestanak isporuke lijekove, odgovara:

-To nije pitanje za bolnicu. Jučer smo primjerice poslali vatrogasce po lijekove jer nam ih Medika nije htjela isporučiti, iako smo ih platili u roku, prošlog tjedna, kad još nije objavljen embargo za isporuku lijekova. U ponedjeljak su nam rekli da ih ne žele voziti nego, ako ih hoćemo, da dođemo po njih! Stoga smo zamolili naše vatrogasce jer mi imamo samo kombi sa sjedalima te u takvo vozilo nije moglo stati šest paleta robe. U tim su paletama su bili i bidoni za dijalizu! Naime, u paletu stane desetak bidona od po 25 litara i nije ih moguće ukrcati u naš sanitetski kombi.

image
Pavo Perić, zamjenik ravnatelja OB Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

Po bidone smo morali poslati, inače bi pacijenti ostali bez dijalize! Sreća naša da su nam vatrogasci izašli u susret, inače bi morali uzeti kamion nekog privatnika i tako stvoriti novi dug. Stoga posebno zahvaljujemo JVP Dubrovački vatrogasci što su pošli sa svoja dva kombija te s tom i nabavkom koju dovoze danas imamo dovoljno za idućih tjedan dana! Ali, u sličnoj situaciji kao što smo mi nalazi se cijela Hrvatska. To se mora riješiti, inače će pacijenti ostati bez lijekova! Najugoroženiji su pacijenti koji primaju posebno skupe lijekove: onkološki i COVID-- bolesnici na Intenzivnoj skrbi te pacijenti na dijalizi koji terapiju moraju primati u pravo vrijeme i ne mogu čekati. No, rekoh kako za sada imamo lijekove za idućih tjedan dana te su za taj period "pokriveni" teapijom. Ne znam što će biti za tjedan dana, ali pretpostavljam da će se problem rješavati na razini države- ističe Perić.

image
Opća bolnica Dubrovnik - Covid odjel
Ahmet Kalajdžić
Sve više COVID pacijenata iz Metkovića i Vele Luke

Recimo i to kako je u Općoj bolnici Dubrovnik vrlo ozbiljna i situacija s COVID- pacijentima. O tome nam zamjenik ravnatelja dubrovačke bolnice, subspecijalist abdominalne kirurgije dr Mario Wokaun kaže:- Ukupno se na COVID- odjelu nalazi 58 pacijenata, a u Jedinici intenzivnog liječenja ih je još 6. I svaki od tih šest se nalazi na respiratoru! U posljednja dva dana u bolnici je preminulo pet pacijenata! Nažalost, broj pozitivnih osoba se ne smanjuje, a danas ih je skoro 170. Ne znamo koliko će ih doći u bolnicu, ali je razvidno kako je među oboljelim sve veći udjel mlađih pacijenata!!! Istina, nisu previše mladi, ali su to pacijenti s  primjerice 45 godina, znači u najproduktivnijem životnom dobu- naglašava dr Wokaun dodajući kako je u posljednja dva dana uočljivo sve više pacijenata s područja Metkovića i Vela Luke.

26. travanj 2024 23:02