StoryEditorOCM
DubrovnikJESMO LI SPREMNI ZA JESEN?

Paučina, korov, opušci, lišće: dubrovački šahtovi za oborinsku odvodnju zapušteni dočekuju prve kiše. Hoćemo li opet imati rijeke i jezera po gradu?

Piše Ahmet Kalajdžić
23. kolovoza 2022. - 20:32

Suša traje već mjesecima i možemo samo nagađati kome je kiše potrebnija i tko je više iščekuje. I dok agronomi ističu kako ”žedna zemlja ište kišu k'o ozeb'o čovjek sunce”, svi znamo da je podneblje krajnjeg juga Hrvatske poznato po iznenadnim i snažnim pljuskovima, kada zbog naglog priljeva oborinskih voda skoro u cijelosti zakaže sustav oborinske odvodnje. Meteorolozi najavljuju kako će nas konačno pogoditi znatnije kišne oborine, ali istodobno upozoravaju kako je zemljina kora spržena te ne može upijati kišu, zbog čega prijete bujice i posljedično, velike štete.

image

I letimični pogled u šahtove otkriva da imaju lošu moć odvodnje

Ahmet Kalajdžić

Drugim riječima: ako zbog klimatskih promjena i ne bude već uobičajenog ljetnog proloma oblaka, to znači kako komunalno nedovoljno uređenim gradskim prometnicama prijete ”poplave do koljena”, tim više što šahtovi nisu odavno očišćeni, a brojne ulice ih skoro uopće ni – nemaju!

S druge strane, u trenutku nadahnuća Netko Nepoznat je još prije rata sustav oborinske odvodnje povezao s gradskim kanalizacijskim sustavom odvodnje, tako da kod svake malo jače kiše redovito dolazi do preopterećenja crpnih postaja. Posljedično, kroz šahtove izviru blatnjave oborinske voda i fekalije. Poseban je problem ako šahtovi već mjesecima nisu uopće čišćeni, dokaz čemu je i kratki ”inspekcijski pregled” koji smo obavili za potrebe pisanja ovog članka: dio šahtova doslovce je prekrila gusta paučina koja je zadržala lišće i borove iglice, dno dijela šahtova prekriveno je gustim slojem čikova, a dojam je kako je većima šahtova začepljena debelim i davno stvrdnutom smjesom lišća i pijeska.

image

Šaht ispod Ina benzinske pumpe napukao je i prijeti gumama motornih vozila

Ahmet Kalajdžić

Sugrađani s kojima smo razgovarali ističu kako su uz začepljene šahtove jednako veliki problem nepostojeći šahtovi, u što smo se ponovno uvjerili đirom gradskim ulicama. Tako od hotela ”Ivka” sve do raskrižja ispod stare „Atlantske” na kolniku Ulice od Mihajla nema ni jednog šahta, kao ni na kolniku Puta od Republike od semafora kraj bivše upravne zgrade ”Ličioca Gorica” do spoja s ulicom Vladimira Nazora u kojoj je samo jedan šah oborinske odvodnje od semafora na Ilijinoj glavici do ispod Ina benzinske pumpe. Na obali Stjepana Radića samo je nekoliko šahtova od kojih ni jedan sa strane rive, tako da je ta ulica još jedna od ”opasnih za šetnju” u slučaju kliše: ako se pješaci kreću nogostupom uz trgovine bit će okupani ”glisiranjem” uslijed brze vožnje drskih vozača, posebno taksista, dok će oni koji se odluče za hod kamenim pločnikom rive biti do gležnja u vodi koja se slobodno slijeva u more.

image

Dojam je kako je najbolje rješena odvodnja uz južni zid robne kuće Minčeta

Ahmet Kalajdžić/

Zanimljivo je kako Ulica dr Anta Starčevića ima šahtove samo kod bazena i Carinarnice (ovaj je skoro nasred ulice), dok je od kružnog toka u Gružu do semafora na Ilijinoj glavici, na kolniku Ulice Andrije Hebranga, ukupne dužine oko 1,8 km tek desetak šahtova! Od toga je pet šahtova koncentrirano u samo 40 metara kolnika između pekare ”Galeta” i samoposluge ”Tommy”, a problem prolaska pješaka tom ulicom tijekom kiše posebno je velik uslijed činjenice kako sa sjeverne strane na kolnik te ulice ”utiču” i oborinske vode iz poprečnih ulica Ivana Gorana Kovačića, Svetog križa, Generala Janka Bobetka i Sinjske ulice.

Iz gradske uprave puna dva dana nismo dobili odgovor smo postavljene upite: tko je zadužen za čišćenje kanala i sustava oborinske odvodnje, koliko često se obavlja pregled i prema potrebi čisti taj sustava te kad je ove godine obavljena posljednja kontrola protočnosti tog sustava? Također smo ostali i bez odgovora kad se može očekivati pomak u tom segmentu komunalnog sustava grada Dubrovnika, konkretnije o sudbini sustava oborinske odvodnje u Zagrebačkoj ulici koja već sedam godina čeka na dovršenje i moguće rješenje problema odvodnje niz Posat?

03. svibanj 2024 13:00