StoryEditorOCM
DubrovnikUčenici naučili drevnu vještinu pirografije

Parac je s kamena sišao na spaljeno drvo...

Piše Gabrijela Bijelić
4. veljače 2024. - 10:55

Lik Svetog Vlaha viđamo u kamenu, u metalu, smoli i na tkanini, no pirografija, osebujna vještina crtanja užarenom žicom i sličnim pomagalima na drvenoj podlozi, baš i nije čest način prikazivanja figure dubrovačkog sveca zaštitnika.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika uoči ovogodišnje, 1052. Feste svetoga Vlaha, odlučila je to promijeniti.

image

Mali Romano Žuro, petaš iz OŠ Lapad obožava parca

Tonci Plazibat/Cropix

U Centru za mlade Dubrovnik ususret blagdanu su organizirali učeničke radionice modelarstva i pirografije na temu izrade drvenog sv. Vlaha. Radionice za osnovce imale su dodatan povod, održane su u sklopu Programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika te programa Godine UNESCO-ve svjetske bašine koja se obilježava upravo u 2024. godini.

Modeli na dar

- Polaznici su ispilali šperploču u obliku sv. Vlaha na modelarskim pilicama i olovkom skicirali linije koje su na kraju oslikali postupkom pirografije, paljenjem drva. Pirografi su slični lemilicama, zagrije im se vrh i onda se time pali drvo. U ovisnosti o jačini pritiska linije budu deblje ili tanje, svjetlije ili tamnije. Što se tiče odabranih modela svetoga Vlaha, ‘skinuo‘ sam ih sa simbola zastave, s kipa parčeve crkve, jedan je s ulaza u zidine s Pila, a još jedan iz crkve – priča nam Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije kojega pitamo i otkud ideja za ovakvu blagdansku kreativnu radionicu:

- Kao dijete sam s nonom radio s pirografima, pa sam pomisalio kako bi bilo zgodno da djecu naučim toj tehnici. Polaznici radionice neće javno izlagati modele Svetih Vlaha koje su napravili, dali smo im da ih odnesu doma radove za uspomenu, nismo ih zadržavali. Uzrast polaznika bio je od petog osnovne škole naviše, a ovo je bila jedna od naših prigodnih radionica kakve radimo jednom ili dvaput godišnje uz neke značajne datume i događaje – pojasnio nam je Tomo Sjekavica.

image

Tehnika pirografije dosta je zahtjevna

Tonci Plazibat/Cropix

S Držićem i Orlandom

Dubrovački patron inače je redovita inspiracija dječjih radionica. Likove sveca nebeskog zaštitnika izrađuju mališani iz dječjih vrtića i osnovci od različitih materijala, a katkad se, kao u Orlandovoj godini 2019., dogodi i tematski projekt. Grad Dubrovnik te je godine obilježio 600-tu obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa u srcu Grada. Taj simbol neovisnosti, stabilnosti i pravednosti gradske vlasti podignut je na glavnom trgu pred crkvom Svetog Vlaha 1419. godine, prisjetili su se iz Doma Marina Držića čiju je kiparsko – slikarsku radionicu "Orlando, Sveti Vlaho i Marin Držić" u organizaciji Doma Marina Držića, osmislila akademska slikarica i profesorica likovne kulture, Rajna Inić, uz pomoć kolege akademskog slikara i profesora likovne kulture, Ivana Peraka. Dvadeset i četiri polaznika, podijeljena u četiri grupe, svaku su subotu od veljače do svibnja marljivo oblikovali skulpture koje su odavale dojam fine kamene čipke. I ta ‘kamenitost‘ nije bila slučajna jer su Orlando, Sveti Vlaho i Marin Držić simbolički su kameni temeljci Dubrovnika. Orlando kao simbol svjetovne vlasti, Sveti Vlaho crkvene, a Marin Držić kao perjanica književne baštine ne samo Dubrovnika, već Hrvatske i svijeta.

Parac od slova i papira

"Sveti Vlaho od slova i papira" bio je naziv dvodnevne radionice na kojoj su osnovnoškolci, uz stručno vodstvo restauratora Dubrovačkih knjižnica, izrađivali skulpturu dubrovačkog parca od starog papira tehnikom kaširanog papira – papier mache. Radionice su održane uoči Feste na Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad u sklopu projekta ‘‘2016.- Godina sv. Vlaha‘‘, koju je proglasilo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika povodom 1700-te obljetnice mučeničke smrti dubrovačkog parca.

image

Mali Romano Žuro, petaš iz OŠ Lapad obožava parca

Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

Tehnika pirografije dosta je zahtjevna

Tonci Plazibat/Cropix
image

Modeli dubrovačkog parca

Tonci Plazibat/Cropix
image

Izradu skulptura nadzire mentor Tomo Sjekavica

Tonci Plazibat/Cropix
image

Sveti Vlaho prelijep je i u spaljenom drvu

Zajednica Tehničke Kulture/
image
Zajednica Tehničke Kulture/
image
Zajednica Tehničke Kulture/
image
Zajednica Tehničke Kulture/
image

Lik Svetog Vlaha lijep je i u spaljenom drvu

Zajednica Tehničke Kulture/
image

Orlando, Sveti Vlaho i Marin Držić - vječni dubrovački trolist

Dom Marina Držića/

 

25. travanj 2024 16:38