StoryEditorOCM
Dubrovnikdonosimo podatke

Ovo su mirovine koje primaju umirovljenici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a što je s radnim stanovništvom?

Piše Silvia Rudinović
20. siječnja 2024. - 10:42
14 tisuća osiguranika u županiji radi na određeno vrijeme, što je gotovo trećina ugovora o raduBozo Radic/Cropix

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji živi oko 115 tisuća stanovnika, no koliko je radno aktivnog stanovništva i koliko umirovljenika? Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na kraju studenoga bila su 48.923 osiguranika, gotovo tri tisuće manje nego u listopadu. Ipak, to je preko dvije tisuće osiguranika više nego godinu ranije. Gotovo u svim gradovima i općinama u županiji broj osguranika opada prema kraju kalendarske godine, ali su u većini slučajeva brojke povoljnije nego godinu ranije. Od 2017., ta je brojka u stalnom porastu u Metkoviću i Opuzenu.

image

Na području ureda HZMO-a Dubrovnik registrirano je 31.648 umirovljenika, a prosječna neto mirovina im je 450 eura

Niksa Stipanicev/Cropix

Posljednji dostupni podaci, za prosinac 2023., pokazuju da su u Dubrovniku bila 24.462 osiguranika, u Metkoviću 5.141, a slijede Konavle s 3.096 osiguranika, što je više nego u jedinicama lokalne samouprave sa statusom grada poput Ploča (2.790), Opuzena (1.207) i Korčule (2.256), koji doduše imaju manje stanovnika. Konavle imaju više osiguranika i u odnosu na nastanjeniju općinu Župa dubrovačka (2.020 osiguranika).

Na području ureda HZMO-a Dubrovnik registrirano je 31.648 umirovljenika, a prosječna neto mirovina im je 450 eura, na razini državnog prosjeka. Većina korisnika je u starosnoj mirovini. Toj kategoriji umirovljenika prosječna mirovina je nešto viša, 473,73 eura. Prosječna mirovina onima koji su to pravo stekli kao djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe, iznosila je 666,43 eura.

image

Gotovo u svim gradovima i općinama u županiji broj osguranika opada prema kraju kalendarske godine, ali su u većini slučajeva brojke povoljnije nego godinu ranije

Bozo Radic/cropix/Cropix

Oni koji su pravo na mirovinu stekli prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u prosjeku mjesečno primaju 980,74 eura neto.

Podaci su dobar pokazatelj omjera radnoga i umirovljenoga stanovništva, iako iz HZMO-a napominju i to da njihova statistika nije odraz broja zaposlenih, jer u evidenciji osiguranika, uz one zaposlene kod pravnih i fizičkih osoba, obrtnike, poljoprivrednike te osiguranike samostalnih profesionalnih djelatnosti, imaju i one koji su na stručnom usavršavanju ili osobe s produženim osiguranjem.

Zamjetna je i brojka od 14 tisuća osiguranika u županiji koji rade na određeno vrijeme, što je gotovo trećina radnika s ugovorom o radu.

06. svibanj 2024 12:52