StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI NA KROVIŠTU

Ovo nije obnova, ovo je ‘krpanje‘! U najstarijem dubrovačkom domu za starije ‘Domus Christi‘ obnova traje još od 2009. godine, a uređen je samo jedan kat

Piše Kristina Filičić
11. studenog 2022. - 20:03

U tijeku su radovi na obnovi krovišta Doma za starije i nemoćne osobe ‘Domus Christi‘ u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Zamjena kupa i dotrajalih greda traje već dva tjedna, a trenutno se radi na istočnoj strani krova.

- Riječ je o hitnoj intervenciji jer je krovište bilo u lošem stanju, pogotovo nakon jačeg potresa u travnju u Stocu koji se dobro osjetio i na našem području. Kupe su kliznule s konstrukcije krovišta, nešto će i osiguranje priznati. Bilo je nužno obnoviti ga jer je za kišnog vremena vlažio, a na nekoliko mjesta smo morali stavljati kante. Krov Doma dugo nije rađen, nešto se obnavljalo kroz rat jer smo imali direktan pogodak u krov ali granata srećom nije eksplodirala. Međutim, to je bila samo djelomična sanacija ali to je i posljednji put da se na krovu nešto malo napravilo. Bio je trošan i oštećen, vjerujem da je zadnji put rađen iza onog potresa 1979. godine – ističe ravnateljica ‘Domus Christija‘ Mirjana Vujnović.

image

Ravnateljica Doma ‘Domus Christi‘ Mirjana Vujnović

Tonči Plazibat/Cropix

Izvođač radova je tvrtka ‘Meštar Hendić‘ a Županija dubrovačko-neretvanska, inače osnivač doma, osigurala je potreban novac za obnovu u iznosu od 600 tisuća kuna. Završetak radova ovisit će o vremenskim uvjetima, no, prema riječima ravnateljice, radi se intenzivno od pet ujutro do pet poslijepodne.

Na pitanje što je, osim krovišta, nužno obnoviti u objektu u kojem je kapacitet od raspoloživih 80 mjesta popunjen, Vujnović kratko odgovara:

- Puno toga. Ovo je krpanje.

Spominje projekt kompletne obnove i rekonstrukcije doma, čija realizacija je započela 2009. godine. Radilo se tada po fazama: rekonstrukcija praonice, ugradnja lifta, rekonstrukcija prvog kata.

image

Obnavlja se krovište Doma za starije i nemoćne u povijesnoj jezgri

Tonči Plazibat/Cropix

- Kad smo radili adaptaciju i rekonstrukciju prvog kata i potpuno iselili korisnike da bi se došlo do golih zidova i baš sve novo radilo, tako bi trebalo i sa preostalim dijelom. Nakon prvog kata trebala je ići obnova stambenog dijela i pučka kuhinja, ali uvijek su problem financijska sredstva. Nikako da se realizira. Nužno bi bilo obnoviti prostore gdje su smješteni korisnici, sobe su neophodne. Tu smo stali. Trebalo bi sve uraditi od konstruktivne sanacije, zamjene vrata i podova, stropova. Kako smo unutar povijesne jezgre pisali smo Zavodu za obnovu Dubrovnika barem za konstruktivnu sanaciju ali smo nekako smo zadnji na popisu – kaže ravnateljica doma i dodaje:

- U krovištu prema projektu trebali su biti izvedeni belvederi. U potkrovlju je trebala biti jedna jedinica. Dobilo bi se mjesta za još 12 osoba. Međutim, bilo je nužno krenuti u hitnu sanaciju krova, a balvederi će biti, nadamo se, kad obnova prema postojećem projektu dođe do trećeg kata.

Radovi na krovu ne smetaju korisnicima pa nije bilo potrebe ‘seliti‘ ih u neke druge prostore. ‘Ni jedan korisnik se nije požalio na radove. Kad se radi po domu i oni se tome vesele,‘ kaže Vujnović.

image

Obnavlja se krovište Doma za starije i nemoćne u povijesnoj jezgri

Tonči Plazibat/Cropix

Doznajemo i kako su otvori u dobrom stanju, nedavno obnavljani. Spominje još i ustanove kojepomažu dom kad god zatreba. Tako je 2019. godine, zahvaljujući Društvu prijatelja dubrovačke starine koje je u potpunosti financiralo projekt, ‘Domus Christi‘ dobio novi sustav grijanja nakon što je DPDS s arheološkog lokaliteta Na Andriji (tik do Doma) uklonio (pra)staru mazutaru koja je do tada korištena za grijanje objekta. Kad se radilo dizalo, osiguran je novac za građevinske radove, a opremu odnosno lift financirala je Zaklada ‘Blaga djela‘. ‘Što god nam je falilo uskakala bi Zaklada‘, prokomentirala je Vujnović. Među donatorima ističe i obitelj Ucović iz Perua koja je izdvojila novac za izradu kompletne dokumentacije obnove doma na osnovu čega je 2009. dobivena građevinska dozvola.

Da mjesta za smještaj starih i nemoćnih u Dubrovniku kronično nedostaje, najbolje pokazuju liste čekanja. Na tom popisu za dom kapaciteta 80 korisnika, čak je 340 starijih Dubrovčana. Ogromna je i brojka onih koji bi, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, trebali žurno biti smješteni u Domu, trenutačno ih je između 50 i 60.

26. travanj 2024 15:16