StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Osigurana dozvola za kolektor oborinske odvodnje Montovjerna – Batala, Dubrovnik očekuje američke turiste, a Orašac modernu školsku sportsku dvoranu

Piše Grad Dubrovnik
29. siječnja 2021. - 10:00

INVESTICIJE – OBORINSKA ODVODNJA

Izdana dozvola za odvodnju Montovjerna – Batala

Grad Dubrovnik dobio je građevinsku dozvolu za projekt izgradnje kolektora oborinske odvodnje Montovjerna - Batala, koji će obuhvatiti dio Ulice Iva Vojnovića, preko Ulice Marka Marojice do Ulice od Sv. Mihajla i ispusta u more na Batali, ukupne duljine od oko 800 metara. Projektom se rješava problem nakupljanja velike količine oborinskih voda na cesti u Ulici Iva Vojnovića ispred vrtića Palčica gdje započinje ovaj zahvat, kao i problem ogromnog priljeva kroz ulice Marka Marojice i Od sv. Mihajla.

image
Izdana je dozvola za odvodnju Montovjerna – Batala
Grad Dubrovnik

Riječ je o slivnom području Batala površine cca 85 ha za koje je predviđeno ukupno šest kolektora, a predmetni je jedan od duljih te time važan dio sustavnog rješavanja problema oborinskih voda na području Dubrovnika. Rješavanje oborinske odvodnje spada u značajnije investicije u komunalnu infrastrukturu Grada Dubrovnika te su u prethodnom razdoblju već riješene neke od najproblematičnijih ulica, poput Vukovarske i Ulice kardinala Stepinca.

Oborinska u Hebrangovoj

Početak radova, jednako kao za nedavno dobivenu dozvolu za sustav oborinske odvodnje Ulicom Andrije Hebranga, sve je bliže. Trebalo bi sa zahvatima krenuti najesen.

GRADONAČELNIK I ZAMJENICA VELEPOSLANIKA SAD-a

Dubrovnik bilježi noćenja američkih državljana, pripreme za sezonu u punom jeku

Gradonačelnik Mato Franković održao je u ponedjeljak sastanak video vezom sa zamjenicom veleposlanika SAD-a u RH Victoriom J. Taylor na temu putovanja državljana SAD-a u Dubrovnik s naglaskom na nadolazeću turističku sezonu.

Gradonačelnik Franković izvijestio je zamjenicu veleposlanika o zdravstvenoj situaciji u Hrvatskoj i Dubrovniku koja je sve povoljnija, dok dolazak i distribucija cjepiva donosi ohrabrenje i otvara prostor vjerovanju da će se turistička sezona 2021. odvijati sukladno očekivanjima s lipnjem kao početkom većih aktivnosti.

Gradonačelnik je istaknuo da je Dubrovnik i dalje otvoren za američke turiste te da čak i u siječnju bilježi dolaske i noćenja američkih državljana. Naime, prema sustavu Turističke zajednice eVisitor od početka siječnja 2021. godine državljani SAD-a na području Dubrovnika ostvarili su 586 noćenja.

image
Dubrovnik priprema dobrodošlicu američkim državljanima sljedeće sezone
Grad Dubrovnik

Pripreme za novu sezonu u punom su jeku, izvijestio je gradonačelnik. –„Uložili smo maksimalne napore u vidljivost Dubrovnika na svim emitivnim tržištima s posebnim naglaskom na ona ključna, a uz tržište Velike Britanije to je upravo tržište SAD-a“, rekao je te ponovio kako je Dubrovnik i dalje jedna od sigurnijih europskih destinacija za putovanja s detaljno usvojenim zdravstveno-sigurnosnim protokolima, ali i povijesnim iskustvom u uspješnom nošenju s epidemijama.

Dodatan poticaj predstavljaju i pozitivni natpisi vodećih svjetskih medija, među njima i uglednog američkog business magazina Forbes, koji je krajem prošle godine Dubrovnik uvrstio na popis 20 najboljih europskih destinacija za život, posao i ulaganja Amerikanaca.

Dosadašnja zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Država u Zagrebu, koja od siječnja 2021. pri Veleposlanstvu preuzima novu dužnost Chargé d’Affaires, također je potvrdila zamjetan interes njenih sunarodnjaka za putovanjima u Hrvatsku i Dubrovnik. Victoria J. Taylor pritom je istaknula važnost pravovremenih informacija koje će Veleposlanstvo SAD-a svojim kanalima moći kvalitetno komunicirati. Video sastanku priključila se i savjetnica u Veleposlanstvu Rebecca Irene Tehan.

OSNOVNA ŠKOLA ANTUNA MASLE

Izdana građevinska dozvola za sportsku dvoranu škole u Orašcu

Grad Dubrovnik ishodio je pravomoćnu građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Osnovne škole Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane. Nova dvorana nalazit će se sjeverno od zgrade škole na postojećem nogometnom igralištu, a zgrade su međusobno povezane toplom vezom.

Ukupna građevinska bruto površina planirane dogradnje iznosi 1.354,42 m². U podrumu je smješteno borilište koje ima visinu dvije etaže, uz koje je smješten prateći sadržaj, po dvije svlačionice s kupaonama, spremište sprava i opreme, sanitarije, strojarnica, hodnik, spremište, WC za osobe s invaliditetom, kabinet nastavnika, ambulanta, kabinet fizičke kulture i mala dvorana.

image
Budući izgled sportske dvorane u Orašcu
Grad Dubrovnik

U prizemlje zgrade ulazi se preko manjeg popločenog trga kroz vjetrobran u ulazni hol, iz kojeg je moguće skrenuti toplom vezom prema zgradi škole ili na drugu stranu prema tribinama, koje imaju kapacitet za 57 gledatelja.

Nova dvorana bit će od velikog značaja za učenike škole, jer se nastava tjelesne i zdravstvene kulture ranije izvodila u maloj polivalentnoj dvorani u potkrovlju škole ili, kad to vrijeme dopušta, na vanjskim igralištima za košarku i nogomet.

Dostupna i nakon nastave

Dvoranu je moguće koristiti i nakon nastave isključivo u sportsko‐rekreacijske svrhe. U tom se slučaju koristi isključivo novi vlastiti ulaz u dvoranu, bez ulaska u zgradu škole.

26. travanj 2024 19:22