StoryEditorOCM
DubrovnikPREPOZNATLJIVI SIMBOLI |

ORIJAŠI IZ TRSTENOG NA UDARU Šijun nedavno odlomio granu platane tešku 4 i pol tone!

Piše Gabrijela Bijelić
16. prosinca 2020. - 15:08
Sanacija u nevremenu odlomljenih grana platana u Trstenom Sanacija u nevremenu odlomljenih grana platana u Trstenom (Javna ustanova za zaštitu prirode DNŽ)JU za zaštitu prirode DNŽ
Dva gorostasna stabla azijske platane u Trstenom u posljednje vrijeme češće se spominju po vatrogasnim intervencijama zbog zapaljenja i odlomljenih grana, nego po sanaciji kakvu zahtjevaju ovi pola milenija stari i zakonom zaštićeni spomenici parkovne arhitekture.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, nadležne za zaštitu orijaša na prilazima arboretumu HAZU-a, izvijestili su kako je posljednje stradavanje platane početkom prosinca skrivio šijun koji je zahvatio krošnju platane u vrtu i odlomio granu s južne strane krošnje, tešku čak 4 i pol tone.

image
Sanacija u nevremenu odlomljenih grana platana u Trstenom

(Javna ustanova za zaštitu prirode DNŽ)
JU za zaštitu prirode DNŽ


- Grana nije pala s krošnje jer su je dvije sidrene užadi zaustavile u krošnji do uklanjanja. U suradnji s JVP Dubrovački vatrogasci i Ispostavom Orašac osigurana je dodatno pomoću užadi do dolaska stručnjaka sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te ovlaštenih arborista za orezivanje iz Zagreba. U suradnji s Gradom Dubrovnikom, neometani prolaz ispod obje platane je zabranjen postavljanjem zaštitne ograde radi zaštite sigurnosti prolaznika – ističu iz JU koja je od 4. do 7. prosinca u suradnji s tvrtkom Drezga d.o.o. i stručni nadzor Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pristupila uklanjanju grane u vrtu, opasne za prolaznike i imovinu.

image
Sanacija u nevremenu odlomljenih grana platana u Trstenom
JU za zaštitu prirode DNŽ


- Bio je veliki izazov granu od oko 4500 kila ukloniti dizalicom, a da se dodatno ne ošteti preostali dio krošnje te stambeni objekt u neposrednoj blizini, izvor vode Studenac i komunalna infrastruktura (ulica, javna rasvjeta) neposredno uz platanu. Na svu sreću, uklanjanje grane je uspješno obavljeno, a do kraja tjedna predviđeno je uklanjanje trupaca i grana pod platanama. Uklanjanjem zaštitne ograde, omogućit će se neometan prolaz ispod stabala – poruka je nadležnih.
Platane su kao prepoznatljiv simbol Trstenog do početka kontinuirane skrbi 2007. godine, često trpjele značajne lomove i padove odumrlih grana.

Javna ustanova u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu 2013. godine detaljno je ispitala zdravstveno stanje, vitalitet i stabilnost platana, posebno velikih grana kao podlogu za konačni izvedbeni Elaborat sanacije stabala te osiguranja krošnji ugradnjom sigurnosnih sidrenih sustava. Mjerenja su provedena arborikulturnim metodama tj. vizualno kontrolnom metodom, rezistografijom i impulsnom tomografijom.

image
Sanacija u nevremenu odlomljenih grana platana u Trstenom
JU za zaštitu prirode DNŽ


Do danas je, ističu iz JU, obavljeno više ozbiljnih zahvata na sanaciji stabala u vidu orezivanja suhih, odumrlih i statički nestabilnih grana. Posljednju značajniju sanaciju platana uz sufinanciranje Grada Dubrovnika, Javna ustanova obavila je tijekom 2016. godine u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu, tvrtkom Drezga d.o.o. te prof. dr.sc. Jaroslavom Kolarikom sa Šumarskog fakulteta Mendelovog Sveučilišta u Brnu (Republika Češka). Tad su orezane trule i statički nestabilne grane te učvršćene krošnje obje platane ugradnjom sidrenih užada.

Radi poboljšanja stanišnih uvjeta platane na trgu uklonjen je 2016. betonski pločnik i dio sipine radi prozračnosti tla i infiltracije vode u tlo. Budući da su se postigli sigurnosni uvjeti za prolaz i boravak posjetitelja pod platanama, krajem siječnja 2017. godine uklonjena je zaštitna ograda oko platoa platane na trgu, čime je trg nakon deset godina ponovo otvoren za mještane, turiste i posjetitelje Trstenog.

image
Sanacija u nevremenu odlomljenih grana platana u Trstenom
JU za zaštitu prirode DNŽ
26. travanj 2024 17:47