StoryEditorOCM
DubrovnikSLUČAJ DOMUS CHRISTI |

OLGA MURATTI: Čini mi se da su žestoki napadi na ravnateljicu Vujnović rezultat unutarstranačkih sukoba

Piše Anton Hauswitschka
23. travnja 2020. - 16:33
Olga Murati , svjetnica dubrovačkog gradonačelnika za osobe treće životne dobi  Arthiva Dubrovačkog vjesnika
Savjetnica dubrovačkog gradonačelnika za osobe treće životne dobi, Olga Murati osvrnula se na situaciju u domovima za starije i nemoćne na gradskom području, posebno na situaciju u domu Domus Christi čiju se ravnateljicu Mirjanu Vujnović posljednjih dna proziva za mnoge propuste i nepravilnosti u radu.

Olga Muratti, inače predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika ističe kako je šokirana optužbama iznesenim na račun rada ravnateljice i uvjeta u kojima žive korisnici Domus Christia.
- Već dvadeset godina, još kao predsjednica Foruma žena SDP-a surađivala sam sa svim ravnateljima domova za starije na području Dubrovnika. Iako niti s jednim nisam dijelila politička uvjerenja, suradnja je bila izvrsna, pa tako i sa ravnateljicom doma Domus Christi. Upravo sa Mirjanom Vujnović suradnja je bila više nego izvrsna i realizirali smo zajednički niz projekata poput projekta Halo pomoć, odnosno Narukvica spasa – ističe Muratti koja je u svojoj političkoj karijeri obnašala i dužnost predsjednice dubrovačkog Gradskog vijeća. – Realizirali smo brojen projekte među kojima i one vezane za Božićne radionice i blagdanske proslave u domu, a od korisnika sam na račun ravnateljice i zaposlenika Domus Christija, ali i njihovih obitelji čula samo pohvale – kaže Muratti dodajući kako se u tim dojmovima, obzirom na višegodišnje iskustvo, zasigurno nije mogla prevariti.

– No jednako tako moje dugo političko iskustvo navodi me na zaključak kako su žestoki napadi na ravnateljicu Vujnović rezultat njihovih unutarstranačkih sukoba. Dovoljno je reći da Mirjani za godinu dana istječe mandat, a kada krenu ovako žestoki i učestali napadi, svakom mora biti jasno o čemu se radi. Svakako će biti zanimljivo tko će se još kandidirati na to mjesto iz čega će se vidjeti i pozadina neopravdanih optužbi i kritika na račun aktualne ravnateljice – kaže gradonačelnikova savjetnica. Komentirajući slučaj kada su se o domu pojavile stjenice, Muratti kaže kako to ne može biti krivnja ravnatelja već sustava socijalne skrbi. - Nisu ravnatelji krivi što ne dobivaju dovoljno sredstva za održavanje domova i nije čudo da se pojave stjenice. U kojem od hrvatskih domova, obzirom u kavom su stanju, ih nema? – pita se Muratti naglasivši da su primjerice madraci u domovima već davno trebali biti promijenjeni.

– A ravnatelj to ne smije napraviti! Oni dobivaju namjenska sredstva za dom i moraju ih potrošiti za ono za što su ih i dobili. Inače bi bili odgovorni za nenamjensko trošenje proračunskih sredstava. A upravo je Domus Christi koji je ujedno i spomenik kulture koji se nalazi u povijesnoj dubrovačkoj cjelini, vrlo zahtijevan za održavanje – poručuje Muratti. O optužbi za nepotizam, obzirom da je u istom domu zaposlen i brat ravnateljice Vujnović, Olga Muratti kaže da su te optužbe neutemeljene. – Dubrovnik je mali grad i u svakoj tvrtki naći ćete rodbinski povezane zaposlenike. Uostalom njezin brat radi na mjestu za koje se danas nitko neće javiti na natječaj – kaže Muratti te ističe kako je zanimljivo da su rodbinske veze prisutne i među najglasnijim kritičarima ravnateljice doma za starije Domus Christi.
02. svibanj 2024 12:54