StoryEditorOCM
DubrovnikUPOZORENJE IZ DHMZ-a

OGLAŠEN METEOALARM Dolazi olujno jugo i obilne kiše

Piše DV
16. studenog 2019. - 09:24
U većini hrvatskih krajeva pretežno oblačno s kišom koja će lokalno biti obilna, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a na moru su moguće i nevere, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.
Najmanje se oborine očekuje na jugu zemlje te osobito u Slavoniji i Baranji gdje će biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom i uglavnom bez kiše.
Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren jugoistočni, u gorju s jakim udarima, a u središnjim krajevima prolazno sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, poslijepodne u jačanju na olujno, koje će dostizati brzinu od 120 kilometara na sat, zbog čega je oglašen crveni meteoalarm, dok će na sjevernom Jadranu jugozapadnjak okrenuti na buru i sjeverac, a u noći na nedjelju zapuhat će jako jugo.
Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu zemlje od 15 do 20, no u središnjim i gorskim krajevima između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva.
Za nedjelju nam DHMZ najavljuje promjenljivo, kišovito i vjetrovito. Kiša već ujutro na Jadranu i predjelima uz njih, od sredine dana u središnjoj Hrvatskoj, navečer i u istočnoj. Lokalno će biti obilne oborine, a na Jadranu su moguća i grmljavinska nevremena.
Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar koji će u središnjim i gorskim predjelima oslabjeti tijekom dana. Na Jadranu jako i olujno jugo postupno u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak te sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura na kopnu i sjevernom Jadranu od 9 do 14, najviša između 14 i 19 °C, a u Dalmaciji bez većeg dnevnog hoda između 14 i 19 °C.
26. travanj 2024 06:44