StoryEditorOCM
DubrovnikPresuda Trgovačkog suda u Dubrovniku

Odbačena tužba iz Zagreba, Florin dom ostaje dubrovačkim umjetnicima

Piše DV
29. listopada 2023. - 12:33

Galerija Flora na svom je facebook profilu izvijestila prijatelje Flore, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i sve zainteresirane pratitelje da je Trgovački sud u Dubrovniku odbio tužbeni zahtjev Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Zagreba za upis prava vlasništva na Florin dom u Dubrovniku kao neosnovan.

Odlična je to vijest za dubrovačke umjetnike kojima je slikarica i dobrotvorka Flora Jakišić oporučno ostavila Vilu Florin dom. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik posljednjih godina zdanje održava vlastitim novcima, te ondje organzira izložbe dubrovačkih i hrvatskih umjetnika. Paralelno je krenula dugotrajna pravna borba za zadržavanje Florina doma u statusu dubrovačkog kulturnog dobra i središta likovne umjetnosti.

image

Florin dom u Lapadu

Božo Radić/Cropix

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagreba se, podsjetimo, nepravomoćno 2007. godine uknjižilo na Florin dom, a razmatrala se svojedobno mogućnost njegove prodaje ili zamjene za apartmane u dubrovačkoj someničkoj jezgri. Zagrebačko udruženje tvrdilo je kako ima pravo na uknjižbu kao pravni sljednik Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske (ULUH) čiji su članovi bili i dubrovački umjetnici.

Nakon uknjižbe zagrebačkog HDLU-a na Florin dom, dubrovački umjetnici su peticijom ustali protiv tog čina. Aktualna presuda Trgovačkog suda dala im je za pravo, a stiže samo nekoliko dana nakon što je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik uz stotu obljetnicu izgradnje Florina doma predstavilo knjigue Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera u Lapadu.

28. travanj 2024 05:52