StoryEditorOCM
Dubrovnik‘ŠAČICA‘ HRABRIH |

Od ponuđenih 20 adventskih kućica, unajmljeno njih tek pet, od kojih će samo dvije biti na Stradunu. I to - ako Bog da!

Piše Kristina Filičić
6. studenog 2020. - 12:49
Pristiglo je svega pet ponuda na natječaj za zakup blagdanskih kućica. njih 20 koliko je Grad Dubrovnik predvidio u covid vremenu. Usporedbe radi,, lani su za blagdane bile čak 33 kućice na javnim površinama od Straduna do Mokošice.

- Prijavljeno je ukupno dvije kućice na Stradunu, dvije na Brsaljama i jedna u Gružu. Sve kućice ispunjavaju uvjete. Prema natječaju imamo još vremena do 13. studenog za odluku. Što ćemo i kako ovisit će o epidemiološkoj situaciji, jer u skladu s njom ćemo i donositi odluku – kaže Tonči Daničić, direktor gradske tvrtke 'Dubrovačka baština' koja je raspisala natječaj koji je predvidio 20 kućica sa po četiri stola uz početni iznos zakupnine od 10 do 19 tisuća kuna ovisno o lokaciji.

No, hoće li se potpisati ugovori o zakupu i sa ovih pet hrabrih zakupaca koji su se odvažili u (ne)normalnom vremenu iskušati sreću tijekom blagdana odlučivat će, a tko drugi nego korona. Ako pak bude kućica budući da se sve odnose na ugostiteljsku djelatnost, morat će se pridržavati svih epidemioloških mjera pripisanij ugostiteljskih objektima. Tko su petorica hrabrih u Baštini ne žele otkrivati, jer realno još se ništa ne zna. No, svakako riječ je o ugostiteljima pa im, budući da su ih već usvojili, neće biti problem propisanih mjera se i pridržavati. Uostalom, velik je Stradun. Bit će tu i viška distance i kvadrata. A umjesto predviđenih devet, na Stradunu će biti dvije kućice. Ako i to bude.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


Kućice, pa nek ih je i pet, možda imamo. A Dubrovački zimski festival? Najavljen jest. Znatno siromašniji, što je i za očekivati prvenstveno zbog zdravstvene ugroze koja ne jenjava ali i zbog sve tanje gradske blagajne čemu je opet kumovala korona.
Grad Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre rade na pripremi i organizaciji Dubrovačkog zimskog festivala 2020., inače sedmog po redu. Biti će skromnije, neki sadržaji koji su se odvijali u zatvorenom ovaj put sigurno neće doći u obzir.

- O festivalu, poglavito o ponudi koncerata na Stradunu, konkretnije ćemo moći govoriti nakon 15. studenog kada očekujemo nove informacije o epidemiološkim mjerama, odnosno kada budemo raspolagali svim relevantnim podacima o epidemiološkim uvjetima u okviru kojih se moramo ponašati – poručuju iz Grada ali i dodaju:

image
Tonći Plazibat/CROPIX


- Zimskog festivala će biti. Dubrovnik će biti okićen i ukrašen u skladu s višegodišnjim običajima kićenja. Intenzivno radimo i na dodatnim atrakcijama, a pripremamo i brojna „pop-up“ događanja. Usredotočit ćemo se na otvorene prostore uz poštivanje svih mjera i preporuka koje budu na snazi. Pobrinut ćemo se da Dubrovnik dobije pravu blagdansku i božićnu atmosferu i da bude privlačan prvenstveno svim našim građanima, ali i posjetiteljima, za koje pripremamo i brojne pogodnosti i popuste – tvrde iz gradske uprave.

Sve će dakle ovisiti o epidemiološkoj slici i preporukama stožera. A tko će i hoće li itko zapjevati na Silvestrovo na Stradunu, moglo bi se znati, kako kažu, negdje u drugoj polovici studenog. Ali ni to nije sigurno. Čini se, u neizvjesnoj godini, neizvjestan je i njezin ispraćaj.
01. svibanj 2024 18:48