StoryEditorOCM
DubrovnikU STRAHU SU VELIKE OČI|

Od ptičje gripe obolio labud s Bosuta, mogu li dubrovački golubovi mirno letjeti?

Piše Gabrijela Bijelić
25. travnja 2021. - 12:36
Svaki dan, točno u podne, gradski golubovi dobiju svoj kukuruzni ručak na Gundulićevoj poljani.  Tonci Plazibat/Cropix

''Simptomi su respiratornog karaktera, šmrcanje, povećana tjelesna temperatura...''

Tko je pomislio da ćemo i ovdje razglabati o koroni, pogriješio je. Tekst nije o covidu-19, već o pojavi ptičje gripe koja je nedavno potvrđena na istoku Hrvatske. Od influence tipa A podtipa H5N8 uginuo je prije par tjedana 'nulti pacijent', labud pronađen u rijeci Bosut. Osim labudova, u influencom ugroženu skupinu, posebno ako im se potkrade i koji drugi komorbitet, spadaju koke, purani, vrapci, ptice grabežljivice i – golubovi.

image
Labudi su na meti kontinentalnog virusa ptičje gripe
Cropix

Hranidba i liječenje

A u hladnom proljetnom Dubrovniku koji strpljivo čeka turiste, oni su ovih dana najčešći oblik života:

Na prelazak na ljetno računanje vremena dobro su se naviknuli. Na ručak na Gundulićevoj poljani dolaze po sezonskoj satnici, a epidemioloških se mjera ne boje, jer ionako blaguju na otvorenom. Kakva god bila satnica, dubrovački golubovi dolijeću s obližnjih krovova na objed točno u podne. Kukuruznu poslasticu im, bilo ljeto ili zima, osiguravaju komunalci iz Sanitata:

image
Uljezi među golubovima, vrapci, također nisu imuni na zarazu
Ivana Nobilo/Cropix

- Skrb o gradskim golubovima obuhvaća hranidbu i njihovo liječenje. U 2021. godini za hranu za golubove izdvojeno je 38 tisuća kuna. Djelatnici zaposleni u službi dubrovačkih tržnica svaki dan ih u 12 sati hrane na Gundulićevoj poljani sa 10 kilograma kukuruza. Ostala skrb o golubovima obavlja se po potrebi, u nastojanju da oni budu zdravi, dok se uginuli odmah uklanjaju – podsjetili su sugrađane iz Sanitata.

Nema farmi

Dakako da leteći simboli Grada katkad dobivaju prihranu i iz drugih izvora, mrvice kruha i kolača tu i tamo popune želudac kao poslastica, neovisno o tome jesu li Maro Baro već otkucali podnevnu uru ili se to tek spremaju učiniti.

image
Veterinar Branko Širok tvrdi da za dubrovačke golubove nema straha od zarazae
Cropix

Jesu li i 'pernati suveniri Grada' na udaru nekog od sojeva virusa koji napadaju pernatu populaciju i treba li se pribojavati kakve mini-epidemije, pitali smo struku. Dubrovački veterinar Branko Širok koji na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije obilazi teren i radi sve zakonom propisane poslove od Prevlake do doline Neretve, kazuje kako zasad na jugu nema oboljelih pernatih životinja.

- U ovom dijelu Hrvatske nema velikih peradarskih farmi pa je i opasnost od moguće zaraze značajno manja – izjavio je Širok.

08. svibanj 2024 17:37