StoryEditorOCM
Dubrovnik‘NOVI REŽIM‘|

Od ponedjeljka nova pravila za dolazak na predavanja: Iz Sveučilišta otkrivaju koliko su dubrovački studenti izostajali zbog korone i poštuju li mjere

Piše Bruno Lucić
10. studenog 2021. - 18:40

Od novog 'režima covid potvrda' nisu izuzete ni javne visokoškolske ustanove, pa tako ni Sveučilište u Dubrovniku. Studenti, posjetitelji, nastavno i nenastavno osoblje od ponedjeljka će trebati predočiti covid potvrdu prilikom ulaska u sveučilišne prostore.

- Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je izjavio kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja trenutačno dogovara mehanizam i način testiranja na COVID u obrazovnom sustavu te da će se točan način provođenja testiranja znati do petka. Sveučilište u Dubrovniku će, kao i do sada, poštovati upute Ministarstva i ostalih mjerodavnih te postupati u skladu s njima, navode iz Sveučilišta.

No, postoji li brojka kolika je uopće procijepljenost nastavnog i nenastavnog osoblja na Sveučilištu?

- Budući da ne postoji obveza cijepljenja zaposlenih u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, Sveučilište nije vodilo evidenciju o broju cijepljenih, niti su zaposlenici bili dužni prijaviti jesu li se cijepili ili nisu. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije još je u prvom dijelu godine bilo organizirano cijepljenje za sve djelatnike Sveučilišta koji su to željeli, a dio njih je i samostalno pristupio cijepljenju. Zato trenutno ne raspolažemo točnim brojkama, odgovaraju iz Sveučilišta.

image
Marko Todorov/Cropix

Sveučilište je već prije početka akademske godine među prvima objavilo da prelazi na nastavu uživo, a iz ove visokoškolske ustanove otkrivaju je li bilo većih izostanaka:

- Iskustva rada uživo za sada su dobra. Nastava je od samog početka ove akademske godine organizirana i izvodi se u skladu sa smjernicama, preporukama i uputama mjerodavnih (Nacionalni i Županijski stožer civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Ministarstvo znanosti i obrazovanja). Na sreću, nije bilo većih izostanaka čemu su epidemiološke mjere i njihovo održavanje zasigurno pridonijeli. Tek su pojedini studiji u kraćim periodima bili prebačeni online, no promatrajući ukupno nastava se na Sveučilištu u Dubrovniku za sada nesmetano odvija uživo i nadamo se da će se tako i nastaviti, ističu iz Sveučilišta.

08. svibanj 2024 12:28