StoryEditorOCM
DubrovnikGasi se DUTV

Od danas nećemo više gledati vijesti iz naše ulice i sugovornike iz susjedstva. Evo što su za ‘adio‘ pripremile kolege sa malog ekrana

Piše Anton Hauswitschka
29. veljače 2024. - 21:09

Nakon 18 godina sa radom prestaje prva dubrovačka lokalna televizijska kuća, Dubrovačka televizija. Zadnje emitiranje programa novinari DUTV-a na čelu sa glavnom urednicom Marijom Njavro najavili su za danas. Naime Dubrovačka televizija čiji su suvlasnici Orsat Zovko i Vlatko Banović otvorila je stečaj, a zaposlenicima nije isplaćena plaća za siječanj ove godine, a kako je u poruci svojim gledateljima kazala Njavro, sumnjaju da će je dobiti i za veljaču.

image

du tv

DUTV Dubrovčanima je bila njihova prva televizija i emotivno su vezani za nju. Prije osamnaest godina osnovao ju je televizijski bard, Dragan Banović snimatelj koji je radio za najpoznatije svjetske agencije, a njegove ekskluzivne snimke granatiranja Dubrovnika tijekom Domovinskog rata obišle su svijet. Vrhunski profesionalac kojem je ‘najvrednija‘ imovina bio njegov mobitel i kontakti u njemu i koji je nesebično priskakao u pomoć kolegama, 2005. godine odvažio se za u to vrijeme u Dubrovniku nešto nemoguće. Osnovao je privatnu televiziju koja je gledateljima, svojim sugrađanima, ponudila sve ono za što na nacionalnim televizijama nije bilo prostora. I Dragan je ‘ubo u sridu‘. DUTV je na širem dubrovačkom području bila vrlo gledana upravo zahvaljujući lokalnom sadržaju, vijestima iz svake ulice i sugovornicima iz susjedstva. Bio je to životni projekt Dragana Banovića koji je krenuo nizbrdo nakon što je osnivač Dubrovačke televizije 2013. godine umro.

image

Orsat Zovko

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Nakon njegove smrti kao suvlasnik pojavio se Orsat Zovko, Dubrovčanin koji je kao menadžer Cro Capa Mirka Filipovića, biznis za animiranim filmovima i dječje TV kanale Orlando Kids i Bambino zamijenio sa promocijom borilačkih sportova te postao vlasnik međunarodnih borilačkih TV kanala poput Wataaa, Fight Channel Worlda, a na kraju i jedan od najvećih promotora Final Fight Championshipa (FFC). No očito ni njegovo veliko iskustvo i angažman nisu uspjeli održati na nogama jednu lokalnu televiziju. Poznavatelje prilika to i ne čudi jer medijskim kućama u gradu koji živi isključivo od turizma, dakle izvozne industrije i u kojem posluje desetak lokalnih web portala, dvije lokalne televizije, nekoliko radio postaja i čak četiri lokalna tiskana tjednika doista nije lako osigurati poslovanje.

image

DUTV je smještena u Atlant centru

Bozo Radic/Cropix

Da Dubrovačka televizija posrće, moglo se vidjeti početkom godine kada ju je napustio tadašnji direktor Tomislav Tabak optuživši pri tom javno vlasnike da su svojim poslovnim potezima zapečatili sudbinu prve dubrovačke lokalne televizije. Redakcija DU TV-a tada je stala iz svojih vlasnika te uzvratila optužbama na račun Tabaka. Oglasio se tada i sam Zovko prozvavši tabaka da je šest mjeseci rušio Dubrovačku televiziju koja je, kada je preuzeo bila pred gašenjem. - Preuzeo sam zastarjelu televiziju koja je proizvodila smiješnih 15-ak minuta vijesti dnevno i to ne uživo. Reprize repriza su se emitirale na super zastarjeloj opremi u prostoru koji je više sličio na oronuli stan, nego na televiziju. Stabilizirao sam tvrtku, oplemenio cijeli posao, kupio novi prostor, sagradio studio i doveo DUTV na razinu na kojoj nikad nije bila – poručio je prije dva mjeseca Orsat Zovko. Bilo kako bilo, Dubrovčani su izgubili jednu svoju lokalnu televiziju, no važnije od toga je da njezini novinari, kamerani, tehničari i drugi zaposlenici nisu dobili plaće, a računi im se, kao i svima nama gomilaju..

Dragi gledatelji, zahvaljujemo za na pažnji

-Obraćali ste nam se za svoje probleme kada bi institucije zakazale, a mi smo na terenu predano radili upravo zbog vas. Tužni smo zbog ovakvog kraja no ostaje nada kako naš rad neće ostati zaboravljen. Tko je sve odgovoran zbog situacije u kojoj smo se našli? Odgovora je sigurno puno no ostati ćemo odgovorni i dostojanstveni pa prstom nećemo upirati u nikoga-, rekla je Danijela Demarin Hasanović.

-Nitko od zaposlenika nije primio plaću za siječanj, a prema informacijama koje nam je dao većinski vlasnik teško da ćemo biti plaćeni za sve što smo radili u veljači. Nitko od nas ne prima naknade za prekovremeni rad niti smo to ikad tražili. Ovaj posao radimo iz ljibavi no ne živimo samo od ljubavi stoga vjerujemo u institucije pravne države i poduzeti ćemo sve korake kako bi smo primili plaće za sve što smo do danas odradili. Dragi gledatelji, zahvaljujemo za na pažnji i vjernosti dugih 18 godina-, rekla je Marija Njavro.

04. svibanj 2024 23:56