StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKA UPRAVA

Očekuje se ogromna ušteda energenata: potpisan ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline u zgradu gradskog bazena

Piše Dv
24. srpnja 2023. - 14:56

Ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom na gradskom bazenu u Gružu, kojim će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini, potpisali su danas gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Uprave tvrtke Tromont d.o.o. Ivan Parčina.

Navedena tvrtka za izvođača radova odbrana je na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave, a cijena radova definirana ugovorom ukupno iznosi 2.021.781,63 eura s PDV-om. Rok izvođenja radova je osam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, investicija ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom provodi se u sklopu EU projekta i sufinancirana je bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.348.240,57 eura. Većina tog iznosa, 1.238.923,76 eura, odnosi se na sredstva osigurana kroz program „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP), dok je dodatnih 109.316,81 eura Gradu Dubrovniku odobreno kroz Program za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

image

Potpisan ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline u zgradu gradskog bazena

Grad Dubrovnik/

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Ulogu Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“ ima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ministar Šime Erlić je prilikom predstavljanja projekta u travnju u Dubrovniku upravo Grad Dubrovnik istaknuo kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

Rekonstrukcijom strojarnice gradskog bazena stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Energija mora i tehnologija dizalice topline koristit će se za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te za zagrijavanje samog objekta. Na ovaj način moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) od tisuću tona na godišnjoj razini.

Potpisivanju ugovora o izvođenju radova uz gradonačelnika Frankovića nazočili su službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova radnog mjesta pročelnice Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić te ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

28. travanj 2024 00:55