StoryEditorOCM
DubrovnikOBNOVA U ILIJE SARAKE

Obišli smo gradilište: Evo kad bi učenici Marina Getaldića mogli u novi objekt, a škola u jednosmjenski rad!

Piše Kristina Filičić
23. ožujka 2022. - 21:33
U objektu u Ulici Ilije Sarake nastavu će pohađati osnovci nižih razreda OŠ Marina GetaldićaTonči Plazibat/Cropix

Dinamiku radova na obnovi i uređenju objekta u Ulici Ilije Sarake koji će u skoroj budućnosti postati dio OŠ Marina Getaldića, čime će i ta dubrovačka osnovna škola prijeći na jednosmjesni rad, u Gradskoj upravi ocjenjuju zadovoljavajućom 's obzirom na to da je riječ o rekonstrukciji zaštićenog kulturnog dobra'.

- Zasad očekujemo tek manje produljenje roka za završetak radova zbog nepredviđenih okolnosti koje se javljaju prilikom radova zahtjevnih rekonstrukcija na povijesnim objektima, a dijelom se tiču i konzervatorske zaštite – ističu u Gradskoj upravi na pitanje je li se projekt obnove odrađuje sukladno planu.

image

U objektu u Ulici Ilije Sarake nastavu će pohađati osnovci nižih razreda OŠ Marina Getaldića

Tonči Plazibat/Cropix

- U tijeku su radovi na asezmičkom ojačanju nosivih zidova karbonima, novim međukatnim konstrukcijama, te krovištu. Paralelno se odvija priprema za instalaterske radove, biraju se uzorci kupa, škura, otvora i slično, te vrše narudžbe strojarske opreme, a kako bi što je moguće uspješnije izbjegli kašnjenja zbog rokova isporuke.

Zanimalo nas je hoće li u školskoj godini 2022./2023. osnovci Marina Getaldića krenuti na nastavu u taj objekt i što ako radovi na obovi i opremanju buduće obrazovne ustanove završe tijekom spomenute školske godine?

- Razmatra se više mogućnosti, između ostalog i premještanje učenika u novu školu u tijeku nastavne godine 2022/2023. tijekom polugodišta. U svakom slučaju, uz dovršetak građevinskih radova i uređenje škole, potrebno je predvidjeti i određeno vrijeme za ishođenje uporabne dozvole i drugih potrebnih odobrenja za rad škole – poručuju iz Grada.

Podsjetimo, cjelokupna obnova i adaptacija objekta u Ilije Sarake kao i adaptacija dijela škole Centar financira se donacijom Zaklade Caboga Stiftung u iznosu od gotovo 14 i pol milijuna kuna. Naime, u sklopu ovog projekta previđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata postojeće školske zgrade Centar kako bi se prostor prilagodio za učenike viših razreda. Radovi u školi Centar, ističu u Gradskoj upravi, izvodit će se tijekom ljetnih praznika, a po potrebi i vikendima.

Ovim ulaganjem u osnovnoškolsku infrastrukturu Osnovna škola Marina Getaldića uvodi se tako u jednosmjenski rad. Trenutačno, učenici viših razreda te škole 'podstanari' su u zgradi Gimnazije, a nastavu pohađaju u dvije smjene, dok su niži razredi u zgradi Centar u jutarnjoj smjeni.

image

U objektu u Ulici Ilije Sarake nastavu će pohađati osnovci nižih razreda OŠ Marina Getaldića

Tonči Plazibat/Cropix

Nakon završetka građevinskih radova na objektu u Ilije Sarake koji su ugovorom definirani na rok od godinu dana od uvođenja izvođača u posao, slijedi opremanje potrebnom školskom opremom što će također, po zasebno provedenoj nabavi, financirati Zaklada Caboga Stiftung.

Spomenimo još, budući školski objekt neto korisne površine 720 kvadrata, smješten je u nekadašnjoj palači koja ima dva ulaza iz dvije gradske ulice, Ilije Sarake i Pobijane, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole, Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. U objektu će biti šest učionica, u kojima će se moći smjestiti 105 osnovaca. Objekt je predviđen za učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole Marina Getaldića.

Valja spomenuti kako Zaklada Caboga Stiftung koju vodi Ivo Felner sudjeluje u nizu hvalevrijednih projekata ulažući višemilijunske iznose kako bi se oplemenio život ovog područja a dio projekata, poput ovog, doprinosi revitalizaciji same povijesne jezgre. Zahvaljujući Zakladi obnovljen je ljetnikovac Bunić Kaboga, završila obnova Biskupske palače, obnovljena palača u Ulici braće Andrijića u povijesnoj jezgri u koju je useljeno nekoliko višečlanih obitelji, a trenutno se obnavlja objekt u Ilije Sarake koji će služiti dubrovačkim osnovnoškolcima.

07. svibanj 2024 07:19