StoryEditorOCM
DubrovnikEU PROJEKT AGLOMERACIJA

Franković obišao radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Nove Mokošice, Obuljena, Prijevora i Rožata! Matušić najavio i nastavak radova na sanaciji povijesnog kanala mješovite odvodnje na Prijekom i na Stradunu

Piše Dv
6. listopada 2023. - 14:43

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića obišao je danas radove na 117 milijuna eura vrijednom EU projektu Aglomeracija Dubrovnik, a koji se trenutno izvode na području Rožata i Prijevora.

Radovi iz Tendera 2 odnose se na odvodnju i vodoopskrbu naselja Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat. Obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u ovim gradskom naseljima za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja. Izgradit će se i rekonstruirati preko 9 kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, od čega je 5,1 kilometara izgradnje sekundarne mreže javne odvodnje te gotovo 3,9 kilometara dogradnje vodoopskrbne mreže.

Kako bi što manje ometali život građana radovi će se odvijati u fazama, a uz Rožat već se izvode i u Prijevoru. Vrijednost radova je 3,1 milijuna eura s ukupnim trajanjem 21 mjesec.

"Aglomeracija je iznimno važan projekt za Dubrovnik jer na određenim područjima nismo imali riješeno pitanje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže ili smo imali nedostatne kapacitete", rekao je gradonačelnik Mato Franković nakon obilaska izrazivši zadovoljstvo intenzitetom izvođenja radova.

Podsjetimo, radovi se u sklopu Aglomeracije paralelno izvode na više lokacija. Osim sanacije povijesnog kanala na Stradanu, zacjevljenja i sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa ili radova provedenih u Ulici kardinala Stepinca, izvedeni su i radovi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca vrijedni 3,8 milijuna eura. Zahvat je ukupno obuhvatio 9.3 kilometara radova na javnoj odvodnji te 4,8 kilometra na vodoopskrbi.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić najavio je nastavak radova na sanaciji povijesnog kanala mješovite odvodnje. Kroz dva tjedna radovi će se nastaviti najprije na Prijekom, dok će se radovi na Stradunu odvijati nakon završetka Dubrovačkog zimskog festivala.

Vrijedan 117 milijuna eura (880 milijuna kuna), projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao.

27. travanj 2024 20:52