StoryEditorOCM
DubrovnikTUŽNA OBLJETNICA STRADANJA I OKRUTNE SMRTI DUBROVČANA

Obilježena 75. obljetnica zločina na Daksi

Piše DV
Foto: Branka Mumalo/HANZA
25. listopada 2019. - 18:23
Počast stradalnicima na Daksi danas je iskazana na mjestu njihovog smaknuća gdje se nalazi spomen-obilježje i grobnica u koju su njihovi posmrtni ostaci pokopani nakon iskapanja i identificiranja.

Na otočiću Daksi 25. listopada 1944. godine komunističke vlasti su, bez prethodnog suđenja i dokazivanja krivnje, lišile života pedesetak uglednih Dubrovčana. Prva komemoracija na Daksi održana je 1990. godine. Posmrtni ostaci su ekshumirani 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa „U ime naroda.“ 

DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi 2010. godine u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Među stradalnicima na Daksi bilo je i sedam svećenika. Četiri svećenika Dubrovačke biskupije don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dva franjevca iz Reda Male braće fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić, te jedan član Družbe Isusove otac Petar Perica.
26. travanj 2024 06:15