StoryEditorOCM
Dubrovnik‘TO JE SULUDO‘

O prijedlogu dubrovačke oporbe: Kome smetaju ‘kućni‘ radovi i koliko bi građevinare koštala totalna zabrana ?

Piše Gabrijela Bijelić
24. srpnja 2023. - 07:31

- Na sjednici Gradskog vijeća postalo je očito da postoji problem buke zbog građevinskih radova tijekom sezone. A vidljivo je i da je kroz odluku o dopuštenim radovima ljeti gradonačelnik servisirao samo jednu skupinu građana, njemu očito jako važnu. Ako želimo u povijesnu jezgru vratiti decibele na razinu propisanu zakonom, onda bismo trebali stvari vratiti na situaciju prije korone, a ne da umjesto ‘Respect the city’ imamo ‘Respect the torna!’. A ako pitate kako bi se moglo obeštetiti građevinare za vrijeme zabrane torni, čekića i ostalih alata, odgovorio bih vam sljedeće: Tko sad trpi gubitke od buke i lupanja? Naravno, građani, njima bi se trebalo nadoknaditi buđenje ujutro uz torne, i sve to zbog nekakvog neformalnog dogovora s privilegiranom skupinom zbog čega sad imamo ‘vrhunski turizam uz vrhunsku buku’ - kaže nam dubrovački gradski vijećnik iz redova Srđ je Grad Đuro Capor koji je na posljednjoj sjednici dubrovačkog parlamenta tražio vraćanje u okvire ‘zvučne kulise’ pri bušenju kamena, zakucavanju čekićima, radu motornih pila...

image

Đuro Capor upozorava na pretjeranu buku od motornih pila, torni, zakivanja...

Božo Radić/cropix/

Totalna zabrana? Suludo!

Je li u Dubrovniku moguće zaustaviti baš sve radove u građevinarstvu tijekom embarga od 15. lipnja do sredine rujna? Građevinari se očekivano negativno određuju prema potpunoj zabrani:

- To bi bilo suludo. Ne možete nauštrb jedne tržišne djelatnosti zaustavljati drugu. Što bi bilo sa zaposlenicima građevinskih tvrtki i hladnim pogonom da se radovi potpuno obustave, gubici bi bili nenadoknadivi. Potpuni prestanak radova za našu struku je neprihvatljiv, no isto se tako radovi ljeti moraju odvijati u skladu s komunalnim redom. Drugim riječima, kod ugovaranja naručitelj s jedne i izvoditelj s druge strane moraju točno iskomunicirati pravila, od korištenja pješačkih zona preko dnevnog rasporeda do rokova izvođenja radova. Naravno, pravila komunalnog reda moraju se jednako pridržavati i privatni investitori i oni angažirani u javnim investicijama – ocijenio je diplomirani inženjer građevine i aktualni predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović koji ima iskustva i kao tima inženjera na projektu izgradnje Pelješkog mosta, te vođenja projekta Rekonstrukcije hotela Gruž.

image

Vedran Kosović, građevinski inženjer: Ne može se nauštrb jedne tržišne djelatnosti zaustavljati drugu

Božo Radić/Cropix

Izuzeće radova na konstrukciji od sezonske zabrane ranije je pozdravio i čelnik Strukovne grupe građevinara Županijske komore Dubrovnik, Kosovićev kolega Tomislav Bačić: - Postoji veliko razumijevanje i podrška, ne samo gradske uprave, već i samog gradonačelnika koji su razumno prihvatili naš prijedlog pa je na 16. sjednici Gradskog vijeća odlučeno da će se dopustiti svi radovi osim zemljanih. Korona je donijela malo toga dobrog, ali moram priznati da je kod izrade konstrukcije donijela mnogo. Odlukom da se radovi na konstrukciji mogu nesmetano izvoditi i ljeti, tvrtke na našem području su uvelike odahnule i mirno čekaju jesen bez prekida radova – istaknuo je Bačić i dodao kako je tijekom embarga najteže zadržati radnike, vozače i strojare koji ne mogu raditi tri mjeseca, ali i održavati skupi tzv. hladni pogon. Procijenio je kako dnevni gubici, ovisno o količini mehanizacije u hladnom pogonu, dnevno po stroju iznose oko 300 do 400 eura.

Propao prijedlog

Iz Grada Dubrovnika potvrdili su da se o temi ljetnih građevinskih zahvata raspravljalo na posljednjem Gradskom vijeću temeljem prijedloga vijećnika Đura Capora za dopunu dnevnog reda:

- Gradsko vijeće prihvatilo je ovu točku za uvrštenje u sjednicu, međutim vijećnici nisu usvojili prijedlog o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnik, na način da se u privremenu zabranu uvrste i radovi na izgradnji konstrukcije građevine. Kako je prilikom rasprave pojasnio gradonačelnik Mato Franković, Odluka kakva je danas na snazi i kako ju je prethodno izglasalo Gradsko vijeće, donesena je na inicijativu Županijske komore graditeljstva koja djeluje pri HGK iz razloga što radovi na konstrukciji nisu bučni radovi. Dodatno, zabrana ne bi onemogućila građevinare u izvođenju radova unutrašnjeg uređenja jer to zakon nije predvidio. Naime, radovi koji obuhvaćaju uporabu torne, rezanje pločica itd. nisu u domeni gradske uprave i Grad nije ovlašten onemogućiti takvu vrstu radova – pojasnili su iz gradske uprave.

image

Gradonačelnik Mato Franković predlagao je skraćenje radova na konstrukciji od 8 ujutro do 14 sati

- Gradonačelnik Mato Franković u ovoj je prigodi bio predložio da se ovaj prijedlog izmijeni na način da se ovakvu vrstu radova ograniči na vrijeme od 8 ujutro do 2 popodne, s obzirom da su sada radovi dopušteni i dulje. Međutim vijećnik Capor, kao predlagatelj, nije bio suglasan s gradonačelnikovim prijedlogom te prvotni prijedlog o potpunoj zabrani izvođenja ovih radova gradski vijećnici nisu izglasali – zaključili su.

Na pozicije prije covida!

- Na cijelom području grada građani nas zovu da od 7 ujutro doživljavaju buku od 120 decibela! Ukoliko respektiramo grad i građane ajmo vratiti odluku na pozicije na kojima je bila tijekom covid krize. Tražimo da se u članak 3 doda alineja koja je do 2022. stajala u odluci-radovi na izgradnji konstrukcije građevine-šalovanje, zakivanje armature, motorne pile, rad s tornom - to je ono što naše građane izluđuje – poručio je vijećnicima Đuro Capor na temu izmjene i dopune Pravilnika o građevinskim radovima zbog buke teške mehanizacije na cijelom gradskom području.

03. svibanj 2024 10:39