StoryEditorOCM
DubrovnikEdukativna akcija PU dubrovačko-neretvanske

O kibernetičkom kriminalu više doznali i učenici i umirovljenici

Piše DV
23. veljače 2024. - 12:34

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je tijekom veljače provela niz aktivnosti koje su imale za cilj edukaciju i podizanje svijesti građana i zaposlenika o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima koje prijete preko interneta i načinima zaštite.

Broj kaznenih djela računalnih prijevara je u porastu, kako u svijetu, tako i na razini Hrvatske i upravo je stoga Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo kampanju „Web heroj“ koja se provodi na razini cijele Hrvatske i koja ima za cilj prevenirati računalne prijevare građana, a najbolji način za to je edukacija putem koje se građane upoznaje s najčešćim oblicima takvih prijevara kako bi se mogli zaštiti da i sami postanu žrtve.

image

Edukacija o cyber kriminalu za sve uzraste

Pu DnŽ/

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji se u okviru svog djelokruga rada bave prevencijom u posljednjih mjesec dana proveli su čak 81 predavanje kojim je bilo obuhvaćeno gotovo 2,5 tisuće osoba i to učenici završnih razreda osnovnih škola, učenici srednjih škola, umirovljenici, građani i zaposlenici.

Osim toga, policijski službenici koji rade na poslovima kibernetičkog kriminaliteta putem televizije, radija i portala kroz intervjue i izjave pružili su građanima podatke o najčešćim oblicima prijevara na internetu, kako ih prepoznati i uspješno se zaštititi te kako unaprijediti svoju osobnu i korporativnu računalnu sigurnost kako i sami ne bi postali žrtve.

image

Edukacija o cyber kriminalu za sve uzraste

Pu DnŽ/

Neki od osnovnih savjeta građanima su:

nikada ne biste trebali objavljivati ili dijeliti s drugima podatke vaše bankovne kartice, OIB, adresu stanovanja, eksplicitne fotografije i sl. jer takvi podaci se mogu iskoristiti za ostvarivanje financijske koristi

nikada ne uplaćujte novac i kriptovalute osobama s kojima ste komunicirali jedino preko interneta ili telefona

svaku ponudu koja se čini predobra da bi bila istinita dvostruko provjerite i čitajte recenzije drugih korisnika, provjerite i osobe koje vas kontaktiraju, postoji li još negdje zapis o njima i onome o čemu razgovaraju

čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 

Ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati svaku sumnju prijavite policiji

Kako bi se i vi mogli informirati i educirati o kibernetičkim prijevarama posjetite stranicu: „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“.

25. travanj 2024 11:21