StoryEditorOCM
DubrovnikVIDO BOGDANOVIĆ

O IZBORIMA "Imamo dubrovački karnevo! Imat ćemo ga četiri godine, bar jednom mjesečno u izravnom prijenosu. Bit će tu jeda, neznanja, zavisti,.."

Piše Silvia Rudinović
17. svibnja 2021. - 12:49
Izbori 2021
Bivši gradonačelnik komentira jučerašnje izbore: ”Novo prokletstvo za kandidate: dabogda te Vido Bogdanović javno podržao!”Božo Radić/cropix

Jutro poslije prvog kruga lokalnih izbora svi se osvrću na Ivicu Roka kao najveće iznenađenje u Dubrovniku, te na neizvjestan i za mnoge neočekivani dvoboj gradonačelničkih kandidata u drugom krugu, no bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović iznenađen je dobrim rezultatom Boža Petrova (MOST). Nikola Dobroslavić (HDZ) osvojio je 24.549 glasova (40.12 posto) na izborima za svoj četvrti mandat župana Dubrovačko-neretvanske županije, a s njim se u drugom krugu za tu poziciju bori Petrov (12.920 glasova ili 21,11 posto).

Bogdanović je u predizbornoj kampanji za župana javno podržao Roka Tolića, čovjeka koji mu je bio zamjenik u gradonačelničkom mandatu krajem 1990-tih.

Dabogda te Vido Bogdanović podržao!

- HDZ je samoubilačka organizacija, glasaju u korist štete sviju nas, na to smo naučili, a mnogo me više iznenadio dobar rezultat Boža Petrova, nego Tolićev podbačaj. Osobno sam podbacio u svojim predviđanjima, možebit i željama. Moji prijatelji i ja smo došli do zaključka kako nam je najveća korist ovih izbora novo prokletstvo za kandidate: dabogda te Vido Bogdanović javno podržao! – smije se bivši gradonačelnik i bivši vijećnik koji se dobrano prije početka kampanje povukao iz izbornih kombinacija.

image
Bogdanović je javno podržavao Roka Tolića za župana
Bozo Radic/Cropix

Nakon ishoda prvog kruga, kaže kako mu se teško upuštati u predviđanja rezultata izbora najavljenih za dva tjedna. Pitanje je može li Pero Vićan (DDS) animirati birače ostalih kandidata i ugroziti aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića (HDZ).

- Što se tiče MOST-a, stvari stoje malo drugačije. Očito je nama, koji gledamo na stvari s oltara, nepoznato raspoloženje u ostatku županije. Mislim da odgovor na pitanje o rezultatima ne treba tražiti u programima, nego u javnoj percepciji, u Petrovoj sveprisutnosti kao nacionalnog političara na televizijama i u Saboru. Za dobar dio naše populacije, Petrov je umirujući, pristojan političar, doktor, saborski zastupnik, bivši gradonačelnik, i nema tu mnogo prostora za valorizaciju učinjenoga, to se ne gleda u ovoj igri – kaže Bogdanović, jedan od prvih političara u državi protiv osnivanja i opstanka županija.

image
"Za dobar dio naše populacije, Petrov je umirujući, pristojan političar, doktor, saborski zastupnik, bivši gradonačelnik, i nema tu mnogo prostora za valorizaciju učinjenoga"
Tonci Plazibat/Cropix

Andro može samo njorgat', ko i ja

Formiranje županija nema političke, teritorijalne ni baštinske logike i opravdanja, kaže sugovornik i dodaje da netko tko ih je osmislio nije bio trijezan. Komentirajući rezultat bivšeg dubrovačkog gradonačelnika i nositelja liste Dubrovnik-naš grad, Andra Vlahušića, Bogdanović kaže: „Treći ili zadnji, u igri je svejedno jer te nema. Pitanje je hoće li to jedno mjesto u Vijeću prepustiti nekome drugome ili će zabavljati vijećničku i opću javnost svojim raspravama. Bilo ga je dosta u medijima, rekao je sve što je imao reći, a birači su rekli svoje. Možeš plakat, okriviti pandemiju, kriv je šilok, krivo je sunce, kriva kiša, ali nema više. Sad može njorgat' ko i ja, samo to mu je preostalo“.

Uspoređujući broj glasova pojedinih gradonačelničkih kandidata u odnosu na njihove liste, uočljivo je da i u politici djeluje estrada, kaže sugovornik. Važna je vještina komuniciranja, koliko i omiljenost, pa i tjelesni izgled. Ako se po tome sudi, SDP-ov kandidat Ivan Tropan ima dobru budućnost. Miran, hladan, zgodan, visok, širokih ramena, sportski tip, tople oči, ako se dalje upusti u politiku i krene s konkretnom pričom, nitko ga nikad neće percipirati kao političkog lažova, komentira Bogdanović.

image
O Tropanu: "Miran, hladan, zgodan, visok, širokih ramena, sportski tip, tople oči, ako se dalje upusti u politiku i krene s konkretnom pričom, nitko ga nikad neće percipirati kao političkog lažova"
Bozo Radic/Cropix

- Lista Ivice Roka je mediteranska specifičnost. Mi volimo karnevale, a to vrlo snažno pokazuje raspoloženje dijela građana općom politikom. Nemamo više samo Župski, nego i dubrovački karnevo! Imat ćemo ga četiri godine, bar jednom mjesečno u izravnom prijenosu. Možda to nije loše, čut ćemo kako ljudi neumiveno razmišljaju o problemima, pogotovo egzistencijalnim. U Vijeću će sad biti šaroliko društvo, samo se bojim da neće biti konstruktivne opozicije. Bit će tu jeda, neznanja, zavisti, nepoznavanja procedura i poslovnika, osobito stoga što nitko nema konzistentnu politiku oko koje će se ostali okupiti – kaže Vido Bogdanović.

HDZ treba kazniti Frankovića

Mato Franković bi u 'pravoj stranci' bio kažnjen jer se nije stavio na listu za Gradsko vijeće, komentra Bogdanović podatak da je gradonačelnički kandidat HDZ-a i koalicijskih partnera osvojio 37 posto glasova, a njihova lista za predstavničko tijelo oko 29 posto.

- Svaka čast Zrinki (Raguž, op.a), ali znamo koliko je ona eksponirana u javnosti, a koliko Mato koji nastupa s ja, ja, ja, ja,… Zrinka je šutljiva i skromna u svojim izjavama, kako je mislio da će povući 21 osobu, pogotovo što je u tu kompoziciju krcao neke koji ni kartu nisu platili. On je trebao biti u toj kompoziciji, srećom nije, inače bi osvojili 10 mandata – smatra Bogdanović.

image
Franković je pogriješio to nije bio na listi za Vijeće, a Vićan ima dobar koalicijski potencijal
Cropix

Mogu li s HDZ-om u koaliciju DDS i DUSTRA, odnosno Željko Raguž i Pero Vićan? Postoji načina da koalicija temeljena na interesima opstaje a da se koalicijski partneri i ne susretnu.

- Svatko dobije svoje leno, jedan u Luci, drugi drugdje, a uostalom, možda Pero i pobjedi, još je rano. Pero je ostvario 95 posto svojih izbornih ciljeva, sad je ostalo tih pet posto. Ima dobar koalicijski potencijal. Što se reče, bez njega se skoro ne može sastaviti vlast – zaključuje Vido Bogdanović.

26. travanj 2024 07:04