StoryEditorOCM
DubrovnikINICIJATIVA ‘CRUISE 2030‘

Nužno je uskladiti potrebe ‘cruising industrije‘ sa potrebama gradova

Piše PSD.
3. ožujka 2020. - 11:43
Drugi sastanak radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“ održan je u Palma de Mallorci, a na njemu su sudjelovali predstavnici osam europskih luka za kružna putovanja; Amsterdam, Palma de Mallorca, Bergen, Cannes, Dubrovnik, Malaga, Marseille Fos i Venecija kao pokretač ove inicijative.
Inicijativa je pokrenuta kako bi se dogovorile i pokrenule zajedničke strategije usmjerene na povećanje kompatibilnosti između sektora krstarenja i europskih urbanih zona. Glavni cilj inicijative je odrediti zajedničku platformu prilagođenih strategija za podršku razvoju industrije vezane za kružna putovanja na održiv način, s ciljem da se više usklade potrebe „cruising industrije“ sa potrebama gradova i područja.

image
radna skupina inicijative 'Cruise 2030 Call for Action'


Članovi su prepoznali ekonomsku i profesionalnu važnost ovog projekta ali su se istovremeno složili o potrebi da interveniraju na koordinirani način kako bi se kontrolirali i uklonili vanjski negativni čimbenici povezani s ovim oblikom turizma. Tijekom sastanka, svaka je luka naglasila vlastite različite specifičnosti pa samim tim i različite kritične izazove s kojima se treba suočiti i koje treba riješiti.

Na radnom sastanku predstavljeni su zaključci studije, koja je bila predmet prvog radnog sastanka. Studija je napravljena od strane „Nord Adriatic Sea Port Authority“ na temelju ispitivanja i analize provedenoj u osam različitih europskih luka te su prezentirani dobiveni rezultati. Studija ističe rast krstarenja u posljednjih nekoliko godina te je na globalnoj razini opće povećanje turističkih putovanja. Isto dovodi do pretpostavke za negativnim rezultatima na lokalnoj razini, kao što su utjecaj na okoliš i zagušenost destinacije uslijed velikog broja posjetitelja. Cilj je iznaći rješenje za najboljom mogućom strategijom za daljnje smanjivanje negativnog utjecaja „cruisinga“ na cjelokupni prostor, odnosno destinaciju.

image
Radni sastanak održan je u Palma de Mallorci


Na spomenutom sastanku se raspravljalo o različitim temama, od kojih su najznačajnije: pripremanje ekonomskih inicijativa koje bi uputili cruise kompanijama s prijedlozima koji bi pridonijeli smanjenju štetnih utjecaja na okoliš, poput opskrbe električnom energijom na obali, upotrebom lakšeg goriva, korištenja raznih pročišćivača te uvođenjem naknade za okoliš

Definiranje standarda održivog razvoja industrije kružnih putovanja, prilagođene svakoj destinaciji posebno, uzimajući u obzir različite potrebe i obilježja pojedinog područja. Primjer je određivanje tipa i veličine plovila, klase Europax, s odgovarajućim karakteristikama koje odgovaraju europskim lukama

Nužna je interakcija i suradnja s lokalnim i državnim vlastima (gradovi, općine, županije..) i ostalim institucijama, zbog definiranja jasnog stava i strategije ka održivom razvoju, u okviru upravljanja destinacijom na globalnoj i široj razini

Pomoćnik ravnatelja za operativu,razvoj i održavanje, gosp. Hrvoje Kulušić, član je radne skupine „Cruise 2030 Call for Action“, kao predstavnik Lučke uprave Dubrovnik.

Sljedeći sastanak radne skupine bit će održan u lipnju 2020. u luci Cannes.
06. svibanj 2024 16:44