StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE

Nuncijata će biti dubrovački Beverly Hills! Predstavljen UPU naselja u kojem će se graditi kuće za obitelji poginulih branitelja i invalida Domovinskog rata

Piše DV
9. svibnja 2022. - 13:57

Grad Dubrovnik je odlučio iskoristiti zakonsku mogućnost da se naplaćena sredstava komunalnog doprinosa i komunalne naknade u pandemiji mogu koristiti za druge namjene različite od onih propisanih Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Na taj način su u vremenima financijske krize održane mnoge socijalne mjere, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća.

SDP-ov Ivan Tropan napomenuo je kako će se namjenska sredstva koristiti nemamjenski i napomenuo da podržava socijalna davanja, ali pitao, planira li vlast uštede kojima će se omogućiti ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Gdje ide tih 30 milijuna kuna, zar sve ide u socijalu, pitao je Tropan. Franković kaže kako zahvaljujući dobrom odnosu s kruzerskim kompanijama imamo posjete kruzera i da su kruz-takse također izvor prihoda za komunalnu infrastrukturu.

Grad ima samo tri izvora prihoda, a to su porezi, komunalna naknada i doprinosi te imovina, a svi znamo koja je ključna imovina, to su zidine, Lokrum, itd. - komentirao je vijećnik Andro Vlahušić i upozorio gradonačelnika kako bi trebao biti oprezniji s riječima 'nadstandard' jer su to obično stvari koje spadaju u standard, nerijetko i minimum ili iskonska potreba građana, iako ih financira Grad umjesto države ili županije. Neusporedivi su troškovi studiranja mladih iz Dubrovnika u Zagrebu odnosu na one iz Velike Gorice.

-Moramo se baviti donošenjem mjera i akata koji će Vojvodiću omogućiti punjenje proračuna - rekao je Vlahušić.

Zakon propisuje standard, a za sve izvan toga se upotrebljava termin nadstandard, objašnjeno je,a vijećnik Maro Kristić je dometnuo da bi trebalo navesti namjenu trošenja tog novca od komunalnog doprinosa i naknade kako bi ljudi znali ide li to samo na socijalna davanja ili na plaće zaposlenika ili ne. Većinom glasova je odluka donesena, a nakon nje krenula je rasprava o Urbanističkom planu uređenja Nuncijate, kao preduvjeta za stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata.

-Stambeno smo zbrinuli 70 dubrovačkih branitelja koji su na to imali pravo sukladno zakonu, a sad je ostalo riješiti i ovo. S današnjim danom, ako to usvojite, napravit ćemo veliki korak naprijed i riješiti stambeno zbrinjavanje svih branitelja koji su do danas stekli to pravo - rekao je Franković i naglasio kako Grad može dodijeliti nekretninu samo onima koji su stekli zakonsko pravo.

Nakon usvajanja UPU-a, rekao je gradonačelnik, krenut će parcelizacija zemljišta, a još uvijek treba dobiti suglasnost na HIA-a studiju kako se bi mogla izgraditi cesta i ishoditi građevinska dozvola za objekte koje branitelji predugo čekaju.

Radi se o neizgrađenom dijelu sjeveroistočno i zapadno od postojećeg naselja, ukupne površine 4,96 hektara. Konačnim prijedlogom UPU-a Nuncijata predviđeno je 36 niskih samostojećih i 18 dvojnih građevina, najveće dopuštene ukupne visine 10 metara. Bit će to objekti s najviše tri nadzemne etaže. Na svaku stambenu jedinicu ili apartman morat će biti uređena dva pripadajuća parkirališna mjesta. Na sjevernom dijelu obuhvata plana nalazi se dionica planirane trase žičare, koja će u širem okviru povezivati luku Gruž i plato Srđa radi prijevoza pretežito turističkih putnika. Planiraju se nova trafostanica TS 10(20)/0,4 kV i javni park. Javne zelene površine planirane su na površinama koje se moraju krajobrazno urediti, a unutar kojih je moguće uređenje pješačkih staza, odmorišta, paviljona, dječjih igrališta, vježbališta na otvorenom, trim staza i drugih sportskih i rekreacijskih sadržaja, javne rasvjete i opremanje urbanom opremom.Predviđena je izgradnja škole i vrtića, istaknula je Zrinka Rudež, predstavnica izrađivača plana. Naglasila je kako su prometnice postavljene s velikim marom i rekla: "Bit će to novi Beverly Hills Dubrovnika".

Plan je pribavio sve potrebne suglasnosti, rekao je pročelnik za prostorno planiranje Božo Benić, pa tako i suglasnost Ministarstva kulture i medija a vezano uz izradu HIA studije nakon utvrđene buffer zone. Podsjetimo, Konzervatorski odjel 2016. odbio je izdati pozitivno prethodno mišljenje na tada predloženi UPU uputivši na izvješće UNESCO-a i ICOMOS-a po kojima nije bila preporučena nova gradnja na zapadnim padinama Srđa, odnosno u tzv. buffer zoni dobra svjetske kulturne baštine povijesne jezgre Dubrovnika. Koncept prostornog uređenja izmijenjen je boljom prilagodbom buduće izgradnje bez konkuriranja postojećoj izgradnji u najvišim dijelovima Nuncijate te je izrađena i studija procjene utjecaja na dobro svjetske kulturne baštine (HIA).

- Dobili smo suglasnost Ministarstva graditeljstva, želim reći da smo čekali suglasnost Ministarstva kulture i medija, međutim u tom postupku je Ministarstvo ocijenilo da bi HIA bila nepotrebna formalnost. Naglasili su da slijedom svega navedenog konačni prijedlog uputi na raspravu i donošenje Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Ovako urbanizirano područje, koje je vrlo eksponirano i navidljivije iz svih osjetljivih vizura Dubrovnika, grli postojeće naselje Nuncijata i daje mu strukturu te pokazuje kako se u budućnoti treba graditi. Obećano je da će projektanti izraditi nekoliko varijanti tipskih projekata, a Grad će ishoditi dozvole - rekla je Rudež.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, prije otvaranja rasprave, odredio je pauzu do 14,45.

28. svibanj 2024 01:14