StoryEditorOCM
DubrovnikNOVOGODIŠNJI KOKTEL

Novu godinu najbolje je započeti uz dobar koktel: nagrađivani dubrovački barmen Mario Margaretić otkrio nam je kako napraviti ‘Orlanda‘, brzo je i jednostavno

Piše K.F.
31. prosinca 2021. - 21:09

Zbog sveprisutne pandemije i visokih covid brojki, masovnija okupljanja, preporuka je, trebalo bi izbjegavati. Mnogi su odlučili Novu dočekati u krugu obitelji. U toplini doma odbrojavali su sekunde i nazdravili uz šampanjac. A što napraviti sutradan, koje piće odabrati?

image
Tonči Plazibat/Cropix

Ako na prvi dan novog ljeta želite biti kreativni, možete nazdraviti sa zanimljivim koktelom u ruci. Nagrađivani dubrovački barmen Mario Margaretić ima provjeren prijedlog za novogodišnji koktel. Riječ je o koktelu 'Orlando' koji je, spomenimo, osmišljen uz 600. obljetnicu Orlanda, ali idealan je i za Novu godinu.

- U koktel idu tri centilitra džina, mjera odgovara kupici od rakije, tri centilitra domaćeg likera od nespole, jedan centilitar odnosno trećina kupice domaćeg likera od lavande i jedan centilitar cijeđenog limuna. Uz to ide puno leda i za dekoraciju jedan cvijet lavande – kaže nam Mario.

Dekorativni cvijet lavande jednako dobro može zamijeniti fetica dubrovačke gorke domaće naranče. Ako nemate barmenski pribor za miješanje odnosno shaker, ne brinite, i za to postoji rješenje.

image
Nespola, džin, limun... 'Orlando'
Tonči Plazibat/Cropix

- Doma možete u jednu zdjelu staviti puno leda i sve nabrojane mjere alkohola, ožicom dobro izmiješati i kroz cjediljku usuti u čašu – savjetuje koktel majstor.

A kad je koktel gotov, ostaje još nazdraviti 'Orlandom' uz najljepše želje za novu 2022. godinu. 

06. svibanj 2024 08:53