StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Novi postupak nabave 11 autobusa Libertasa, UPU braniteljskog naselja na Nuncijati, naplata zakupa javnih površina sukladno postotku noćenja

Piše Grad Dubrovnik
17. srpnja 2020. - 09:04
Libertasu odobreno produljenje ugovora

Novi postupak javne nabave 11 autobusa financiranih EU sredstvima

image
Grad Dubrovnik


Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) odobrila je zahtjev tvrtke Libertas Dubrovnik za produljenjem trajanja provedbe projekta nabavke 11 novih autobusa za gradski prijevoz, što uključuje i pokretanje novog postupka javne nabave, a nakon što je spriječen pokušaj poljske tvrtke Solaris Bus&Coach da Libertasu isporuči autobuse koji nisu bili u skladu s ugovorenim propozicijama.

Nakon detaljne analize upućenog zahtjeva SAFU je donio odluku o produljenju provedbe projekta za 14 mjeseci, odnosno do 30. rujna 2021. godine te će se nastavno na navedenu odluku potpisati Dodatak ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava.

Podsjetimo, gradska tvrtka Libertas Dubrovnik putem bankovne garancije naplatila je bankovna jamstva od tvrtke Solaris Bus&Coach u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a zbog neispunjenja ugovornih obveza u postupku isporuke novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih sredstvima EU fondova. Tim činom Libertas je zaštićen od financijske štete koja bi nastala da su autobusi preuzeti, a koja se kretala do čak 4,5 milijuna kuna.

UPU BRANITELJSKOG NASELJA NA NUNCIJATI

Uklanja se posljednja prepreka za dodjelu zemljišta braniteljima

image
Grad Dubrovnik


Grad Dubrovnik je pokrenuo ponovnu Javnu raspravu o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati. Konačan prijedlog plana uputit će se na suglasnost Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja dok će se Studija procjene utjecaja na dobro Svjetske baštine (HIA) istovremeno uputiti UNESCO-u na ishođenje pozitivnog mišljenja. Usvajanjem UPU-a od Gradskog vijeća, uklonit će se i posljednja prepreka za dodjelu zemljišta braniteljima.

Podsjetimo, nakon utvrđivanja obuhvata „buffer“ zone od strane UNESCO-a u lipnju 2018. godine, stvoreni su preduvjeti za nastavak postupka izrade UPU-a te je izrađena nova koncepcija prijedloga plana za javnu raspravu.

U studenom 2019. godine usvojene su Izmjene i dopune GUP-a kojima je na području Nuncijate ucrtana nova trasa spojne ceste-priključak gradskog naselja Nuncijata na D8, radi poboljšanja infrastrukturnih rješenja te stvaranja preduvjeta za realizaciju stambenog naselja za branitelje.

Grad Dubrovnik izradit će jedinstveni projekt za gradnju građevina unutar obuhvata Plana kojim će se osigurati usklađeni vizualni identitet građevina i krajobrazno uređenje, a ujedno ubrzati i olakšati postupak ishođenja pojedinačnih akata za gradnju i cjelokupni proces stambenog zabrinjavanja branitelja.

Detalji o postupku javne rasprave i datumu održavanja javnog uvida dostupni su na internetskoj stranici gradskog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

ZAKUP SUKLADNO POSTOTKU NOĆENJA

Nova regulacija naplate zakupa javnih površina i poslovnih prostora

image
Grad Dubrovnik


S obzirom na neizvjesnost turističke sezone 2020., za mjesece srpanj, kolovoz i rujan cijene zakupa prostora i javnih površina bit će smanjene sukladno postotku smanjenja broja noćenja, prema službenim podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Riječ je o usuglašenom modelu naplate zakupa koji je gradonačelnik Mato Franković proteklog tjedna izložio na sastanku s predstavnicima zakupaca, prije nego se akti kojima se isti reguliraju usvoje na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Iznos računa za tekući mjesec u odnosu na ugovoreni iznos zakupnine tako će se obračunavati na način da će za tekući mjesec 2020. godine biti mjerodavni podaci usporedbe prethodnog mjeseca u odnosu na taj mjesec 2019. godine. Primjerice, ukoliko broj ostvarenih noćenja u srpnju 2020. godine bude iznosio 20 posto prošlogodišnjih srpanjskih rezultata onda će se zakup javne površine i zakup poslovnih prostora za mjesec kolovoz obračunavati u visini od 20 posto ugovorenog zakupa javne površine/poslovnog prostora.

Sukladno prethodno postignutom dogovoru, od 1. listopada 2020. do 1. travnja 2021. godine Grad Dubrovnik neće fakturirati zakup javnih površina, dok će se zakup prostora obračunavati i fakturirati u postotku od 1 posto iznosa ugovorenih ugovorima o zakupu. Predstavnici zakupaca u cijelosti su pozdravili izložene modele kojima Grad Dubrovnik u izazovnim gospodarskim uvjetima nastavlja podupirati poduzetničku aktivnost na svom području.
26. travanj 2024 06:07