StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Novi izgled Ulice kardinala Stepinca, EU ‘Aglomeracija‘ rješava kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, Solarisu naplaćeno 1,7 milijuna kuna jamstava

Piše Grad Dubrovnik
10. srpnja 2020. - 09:18
KOMUNALNO UREĐENJE

Novi izgled Ulice kardinala Stepinca

image
Grad Dubrovnik uredio je Ulicu kardinala Stepinca, riješio jamstva sa Solarisom
Grad Dubrovnik


Nakon što je Grad Dubrovnik u potpunosti riješio oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici na red je došla jedna od najzapuštenijih ulica u Gradu, Ulica kardinala Stepinca. Radovi koji su trajali sedam mjeseci obuhvaćali su izgradnju kolektora oborinske odvodnje, rekonstrukciju javne rasvjete, uređenje nogostupa, izmjenu dijela vodoopskrbnog cjevovoda i asfaltiranje same ulice. Uz navedeno, a sukladno suradnji Grada Dubrovnika i HEP-a, izmijenjen je dio nadzemnih instalacija koje su položene u trasu ceste, dok je T-com kroz ovu investiciju u potpunosti obnovio svoju mrežu. Projekt je vrijedan 7,1 milijuna kuna bez PDV-a, radove je izvodila tvrtka Strabag.


Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u izgradnju sustava oborinske odvodnje, i to u Gružu i Montovjerni, a oba projekta predana su na ishođenje građevinske dozvole.

EU PROJEKT „AGLOMERACIJA“

Dubrovniku kanalizacijska i vodovodna mreža vrijedna 881 milijun kuna

image
Kroz projekt 'Aglomeracija' dodjeljuju se bespovratna sredstva iz fondova EU za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika
Grad Dubrovnik


Vodovod Dubrovnik završio je i posljednju fazu procedure za projekt 'Aglomeracija' kojom se dodjeljuju bespovratna sredstva iz fondova Europske unije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika. Projekt vrijedan 881.208.682,00 kuna odobrilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova nakon dugotrajnog postupka u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode.

Između ostalog, izgradit će se novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te cjelokupna nedostajuća kanalizacijska i vodoopskrbne mreža na području grada. Obuhvatit će ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.



Aglomeracija će biti najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada Dubrovnika u njegovoj povijesti.

JPG LIBERTAS DUBROVNIK

Od Solarisa naplaćena garancija od 1,7 milijuna kuna

image
Grad Dubrovnik naplatio je 1,7 milijuna kuna jamstava poljskom Solarisu zbog kršenja ugovornih obveza
Grad Dubrovnik


Zbog neispunjenja ugovornih obveza, odnosno činjenice kako je prilikom pokušaja isporuke autobusa poljska tvrtka Solaris Bus&Coach nakon što je istekao 21 dan za ispravak nepravilnosti na koje je ukazala tvrtka Libertas, a odnose se na ugrađeni primarni retarder, utvrđeno kako nije došlo do ispravke nepravilnosti te da navedeno ne udovoljava natječajnim uvjetima, tvrtka Libertas je putem bankovne garancije naplatila bankovna jamstva od tvrtke Solaris Bus&Coach u iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Naime, jedna od obveza iz natječaja bila je i davanje garancije za uredno izvršenje posla, a budući je utvrđeno kako autobusi tvrtke Solaris nisu bili u skladu sa standardima koje je zahtijevao Libertas navedena garancija je i naplaćena.

Tvrtka Libertas podnijela je zahtjev prema središnjoj agenciji za ugovaranje i financiranje iz Europskih fondova za produljenje ugovora odnosno pokretanje novog postupka javne nabave te se očekuje njegovo odobrenje u najskorijem roku. Svim dosadašnjim postupcima vezanim za nabavku autobusa, Grad Dubrovnik i Libertas zaštitili su javnog gradskog prijevoznika od financijske štete koja je prijetila u iznosu od čak 4,5 milijuna kuna, a koja bi se dogodila da su se preuzeli navedeni autobusi.
10. svibanj 2024 03:15