StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Nove odredbe GUP-a štite prostor, pri kraju asfaltiranje druge dionice Zaton Veliki –Štikovica, OŠ Marina Getaldića u zidinama radit će jednosmjenski

Piše Grad Dubrovnik
2. travnja 2021. - 09:57
Grad Dubrovnik raspisao je javnu nabavu za rekonstrukciju i preuređenje zgrade OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgriGrad Dubrovnik

USVOJEN NOVI PROSTORNO – PLANSKI OKVIR

Nove odredbe GUP-a štite i sprečavaju devastaciju prostora

Usvajanjem izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika na 38. sjednici Gradskog vijeća te prethodnim stupanjem na snagu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja završen je postupak donošenja novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira pokrenutog od strane ove gradske uprave, a kojim se uvodi prijeko potreban red u prostor i sprječava devastacija kakvu je omogućio štetni GUP iz 2014. godine.

image
Najvažnije izmjene GUP-a tiču se povećanja udaljenosti između budućih građevina i smanjenja visina objekata
Grad Dubrovnik

Novodonesenim urbanističkim pravilima onemogućuje se daljnje narušavanje prostora i stvaranje nesagledivih šteta koje su pretjerana izgradnja i apartmanizacija imali na urbani prostor Grada, a time i na kvalitetu života njegovih građana. Naime, najvažnije izmjene tiču se povećanja udaljenosti između budućih građevina i smanjenja visina građevina. Kombinacija ovih odredbi bitno pridonosi boljem uklapanju nove gradnje u postojeći prostor. Red se uvodi i u ogroman trend apartmanizacije u gradnji jer se investitore striktno ograničava na broj funkcionalnih jedinica koje mogu imati u građevinama.

Važne su i izmjene odredbi koje se tiču podrumskih etaža, posebno onih potpuno ukopanih, čime se štite okolne građevine te gradske prometnice. Također, povećan je i postotak obveznog hortikulturnog uređenja u pojedinim zonama. Uređuje se i pitanje rekonstrukcija kojima su do sada odredbe davale više mogućnosti nego kod nove gradnje što je često stvaralo nesklad u prostoru i odstupanja od urbanističkih standarda...

Okvir za važne projekte

Prateći strateške smjernice novi će prostorno-planski okvir omogućiti realizaciju planiranih važnih gradskih projekata. Pritom će, dakako, osiguravati sklad u prostoru.

KAPITALNE CESTOVNE INVESTICIJE

Započelo završno asfaltiranje druge dionice Zaton Veliki –Štikovica

Nakon završetka radova na prvoj dionici državne ceste Zaton Veliki – Štikovica u prosincu prošle godine, privode se kraju i radovi druge, završne faze, rekonstrukcije zahvata bližeg gradskom centru dugog oko 1200 metara. U tijeku je asfaltiranje ceste na navedenoj dionici, nakon ćega će uslijediti završni radovi ocrtavanja kolnika, postavljanje javne rasvjete te izvođenje nogostupa.

image
Na dionici državne ceste Zaton Veliki – Štikovica pri kraju je i druga, završna faza uređenja kolnika u duljini oko 1200 metara
Grad Dubrovnik

Svi radovi završavaju se u predviđenom roku te će se kroz travanj jedna od najlošije opremljenih i intezivnim teretnim prometom najoštećenijih dionica na gradskom području biti u potpunosti rekonstruirana i sigurna za kretanje vozila i pješaka. Investitor u projektu su Hrvatske ceste, a ukupna vrijednost ove kapitalne investicije je 22,8 milijuna kuna. Radove prati i postavljanje i DTK (distributivne telekomunikacijske) kanalizacije u trup prometnice, a izvodi se i dio radova Vodovoda na vodoopskrbi i odvodnji. Također, na navedenoj dionici izvode se i radovi u sklopu Aglomeracije Dubrovnik.

Četvrt stoljeća strpljenja

 

Na obnovu ove iznimno važne dionice s neadekvatnom infrastrukturom koju je pokrenula ova gradska uprava, mještani Zatona čekali su godinama. Točnije, više od 25 godina.

OBNOVA OBRAZOVNIH USTANOVA

Uskoro radovi na novoj osnovnoj školi u povijesnoj jezgri

Nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljenih svih potrebnih dozvola, Grad Dubrovnik raspisao je javnu nabavu za izvođenje radova rekonstrukcije i adaptacije zgrada Osnovne škole Marina Getaldića u povijesnoj jezgri i to na adresi Ilije Sarake 7 – prostor buduće škole i adresi Nikole Gučetića 1 – prostor sadašnje škole Centar.

image
Grad Dubrovnik raspisao je javnu nabavu za rekonstrukciju i preuređenje zgrade OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri
Grad Dubrovnik

U nekadašnjoj palači, koja je zapadnom stranom omeđena Ulicom Ilije Sarake, a s istočne Ulicom Pobijana smjestit će se tri razreda (od I. DO III.) s po dva odijeljenja te potrebni i adekvatni prostori za učenike (odmor, blagovaonica), prostori za nastavno osoblje i servisni prostori školskog objekta. U zgradu OŠ Centar, koja je također predmet ovog projekta, smjestit će se pet razreda (od IV. do VII.) s ukupno osam odjeljenja.

Projektom se previđa preuređenje i obnova postojeće građevine, koji će se odvijati u skladu s konzervatorskim smjernicama, na način da će se unutrašnjost prilagoditi potrebama škole povećati energetska učinkovitost. U školi Centar obavit će se manje preinake kako bi se prostor prilagodio za učenike viših razreda, a dogovor donatora Caboga Stiftung i Grada Dubrovnika je da se u oba objekta nastavna i školska oprema podigne na najveću moguću razinu.

Jednosmjenska nastava

Projekt rekonstrukcije i adaptacije OŠ Marina Getaldića omogućit će dostizanje visokih školskih standarda. Jedan od njih je održavanje jednosmjenske nastave.

26. travanj 2024 16:24