StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Nova ulaganja u škole i vrtiće, energetska obnova i obrana javnog interesa na Lapadskoj obali

Piše Grad Dubrovnik
18. veljače 2022. - 09:40

USVOJENI PROGRAMI JAVNIH POTREBA

Nova ulaganja u škole i vrtiće

Program javnih potreba u predškolskom odgoju te Program javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika usvojeni su na 8. sjednici Gradskog vijeća. Programom javnih potreba u školstvu planira se financiranje širih javnih potreba koje se osiguravaju iz izvornih prihoda Grada Dubrovnika kao što su produženi boravak, pomoćnici u nastavi, školski sport, stručno razvojne službe, dodjela obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, subvencija troškova pripreme za državnu maturu, sufinanciranje nabave udžbenika učenicima srednjih škola, stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata te investiranje u objekte i opremu osnovnih škola.

image
Dječji vrtić Palčica

Najvažnije kapitalno ulaganje u oblasti školstva u 2022. godini je adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake za potrebe OŠ Marina Getaldića, a radovi napreduju prema utvrđenoj dinamici. Za projekt dogradnje i nadogradnje OŠ Mokošica u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, dok je izrađen i idejni projekt za nadogradnju OŠ Ivana Gundulića, čime će se dobiti šest novih učionica, od kojih jedna za djelomičnu integraciju učenika s poteškoćama u razvoju. Ishođena je i pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju OŠ Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane.

U 2022. godini nastavit će se s projektom energetske obnove zgrada dubrovačkih osnovnih škola - OŠ Mokošica i OŠ Marina Držića (škole s posebnim programom). Programom javnih potreba u predškolskom odgoju planira se sufinanciranje dvaju javnih ustanova kojima je osnivač Grad Dubrovnik (Dječji vrtići Dubrovnik i Dječji vrtić Pčelica), triju privatnih dječjih vrtića te programa predškolskog odgoja za djecu s poteškoćama u razvoju pri Osnovnoj školi Marina Držića.

Ishođenje građevinske dozvole za gradnju vrtića u Komolcu očekuje se u prvom tromjesečju 2022. S ciljem proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici ishođena je građevinska dozvola. Dobit će se 15 novih odgojnih skupina, 9 jasličkih i 6 vrtićkih. Kako bi pomirili povećane zahtjeve za upis sve prijavljene djece u trenutku kada se za to steknu uvjeti Grad Dubrovnik intenzivno radi na iznalaženju novih rješenja poput definiranja postojećih objekata s mogućnošću prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi.

ODRŽIVOST I MANJI TROŠKOVI

Projekti usmjereni na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije

Gradonačelnik Mato Franković održao je u ponedjeljak, 14. veljače konferenciju za medije na temu povećanja cijena energenata te je izložio sve aktivnosti i projekte koje Grad Dubrovnik poduzima kako bi umanjio negativne efekte koje će povećanje cijene energenta i sirovina imati primarno na trošak električne energije osnovnih škola, ali i ustanova u kulturi te na sustav javne rasvjete.

U cilju značajnijeg smanjenja utjecaja troška električne energije i opterećenja koje porast cijena nosi za proračun Grada izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana DUSOLARI s troškovnikom građevinsko-obrtničkih radova za sedam javnih objekata, a koji su redom: Sportska dvorana Gospino polje, dječji vrtići Palčica i Ciciban te OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad i OŠ Antuna Masle u Orašcu. Instalacijom sedam integriranih fotonaponskih elektrana povećala bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije i smanjio bi se ispust CO2 te bi se tako doprinijelo ublažavanju klimatskih promjena.

image
Energetska obnova prioritet je za budućnost

Na ovaj način, istaknuo je gradonačelnik Franković, postiže se održivost i gotovo potpuna energetska neovisnost javnih objekata. Ukupna vrijednost projekta je 885.215,99 EUR (6.664.783.73 kuna) dok je moguće ostvariti bespovratna sredstva od maksimalno 85 posto iznosa projekta.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio i da je u okviru EU projekta obnovljena kotlovnica Kneževog dvora te da je u novo postrojenje ugrađeno šest dizalica topline koje koriste morsku vodu za grijanje i hlađenje objekata Dvora, Kazališta Marina Držića i zgrade gradske uprave. U pripremi je i projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna. Zamijenit će se 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela te će se time ostvariti ušteda od preko dva milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ušteda će se ostvarivati i na troškovima održavanja sustava. U pripremi su i energetske obnove zgrade OŠ Mokošica, OŠ Marina Držića (objekt škole za djecu s posebnim potrebama), objekta Luže, Doma kulture na Koločepu te postojeće Sportske dvorane u Gospinom polju. Procijenjena sveukupna vrijednost ovih investicija prelazi 42 milijuna kuna, od čega samo na energetsku obnovu sportske dvorane otpada 24,8 milijuna kuna. U pripremi je i projekt ugradnje dizalice topline i na zgradu gradskog bazena čime će se ostvariti procijenjena ušteda od 700 tisuća kuna godišnje.

LAPADSKA OBALA

Potpora vijećnika Gradu Dubrovniku u obrani javnog interesa

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, održao je u ponedjeljak, 14. veljače sastanak s predstavnicima klubova vijećnika u Gradskom vijeću na temu projekta rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale (II, III i IV faza izgradnje) te o odnosima s društvom Laguna Trade d.o.o., koje pokušava zaustaviti ovaj kapitalni infrastrukturni projekt.

image
Dubrovački vijećnici podržali su gradsku upravu u obrani javnog interesa na Lapadskoj obali

Pročelnici nadležnih upravnih odjela izvijestili su vijećnike o dinamici radova, stanju na gradilištu, situaciji s imovinsko-pravnim odnosima, tijeku financiranja iz EU fondova, kao i o svim odrađenim postupcima u tijeku dobivanja pravomoćne dozvole za radove na rekonstrukciji prometnice. Izloženi su i svi administrativno-pravni koraci koje grad Dubrovnik poduzima kako bi osigurao nesmetano izvođenje ovog kapitalnog projekta od javnog interesa koje ujedno predstavlja najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina. Ovom su prigodom vijećnici iskazali jednoglasnu potporu Gradu za nastavak borbe za javni interes.

30. travanj 2024 22:51