StoryEditorOCM
DubrovnikIspraćaj Mila Hrnića

‘Nostalgija, nostalgija‘: posljednje adio pjevačkoj legendi na dubrovačkom Boninovu

Piše A.H.
19. rujna 2023. - 16:33

- Noćas ce, majko, plakat´ gitara, a moje misli našem kraju poći, kad zvijezde gasnu, budi se nada,sa novim jutrom bol ce možda proći- riječi su pjesme Nostalgija uz koje je pjevačka legenda, Milo Hrnić u utorak ispraćen sa dubrovačkog groblja Boninovo prema Župi dubrovačkoj gdje je pokopan u obiteljskoj grobnici na groblju sv. Trojstva u Petrači.

Na dubrovačkom groblju Boninovo održao se ispraćaj hrvatske pjevačke legende, Mila Hrnića koji je umro u subotu u 77. godini nakon duge i teške bolesti, nakon kojeg je uslijedio i pogreb u obiteljskoj grobnici na groblju sv. Trojstva u Petrači u Župi dubrovačkoj.

Počast glazbenom velikanu koji je nakon duge i teške bolesti umro u subotu u 77. godini na Boninovu su dali brojni dubrovački glazbenici, njegovi prijatelji te, među ostalim, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić.

Iza Mila Hrnića ostalo je preko 200 snimljenih pjesama od kojih su brojne postale bezvremenski hitovi koje pjevaju generacije, poput ‘Moja Ane broji dane‘ ili ‘Golubice bijela‘….

Milo, odnosno krštenim imenom Božo Hrnić, rođen je 1946. godine u Dubrovniku u glazbenoj obitelji gdje je kao brodostrojar završio srednju pomorsku školu iza koje je neko vrijeme navegavao. U olujnom nevremenu 1965. godine Milo je zajedno sa posadom njegova broda spasio brodolomce iz Indijskog oceana zbog čega je, sa ostalim pomorcima, proglašen počasnim građanima Bombaja.

Inače njegovo službeno ime, Milo, zapravo mu je bilo nadimak kojeg mu je dala majka, a nakon što se profesionalno počeo baviti glazbom, nadimak po kojem su ga svi znali pretvorio je i u službeno ime. Bio je jedan od najpopularnijih pjevača svih vremena na području cijele bivše države, tri puta pobijedio je na Splitskom festivalu, a prodao je više od milijun nosača zvuka. Milo Hrnić uz glazbu jedno se vrijeme bavio i politikom u koju je, kako je jednom prigodom izjavio, ušao iz despeta. U Gradskom vijeću Dubrovnika bio je gradski vijećnik, prvo iz redova HNS-a, a potom i kao nezavisni vijećnik.

22. rujan 2023 13:43