StoryEditorOCM
DubrovnikMALI KUPUSIĆI

Nikako se dogovorit kako se točno kod nas zovu, ali kažu da čuvaju od raka i drugih ružnih bolesti. Još im je stađon, a evo i recepta

Piše J. K.
26. ožujka 2024. - 08:22

Proljeće je vrijeme od prokulica. Neki tvrde da im se već bliži i kraj stađona, ali sad su lijepe i velike; na placi po 3 ili 4 eura za kilo, pa se još isplati učinit đir. Baba Ane s Brgata bi se narogušila kad bi joj govorili i prokulicama, pa na stol donijeli one male kupusiće koji su ustvari kelj pupčar. Jer prokulice su, za Gospu Blaženu, onaj cvijet, prokulice od crvenog župskog kupusa, odnosno raštike, a te kuglice....toga se u stara vremena nije baš ni sadilo u ovom kraju jer im više odgovara hladnija klima.

Kako god bilo, prokulice su danas prokulice, ali su i kelj pupčar. I naravno, mali kupusići, kako ih djeca zovu jer pojam "kelj" baš ne zvuči jestivo. Bez obzira na to što se radi o jednom je od najzdravijih povrća, potiče djelovanje pojedinih enzima u ljudskoj stanici i snaži njezinu obrambenu moć. Pun je folne kiseline, vitamina A,B,C, E i K, brojnih minerala poput kalija, magnezija, željeza, Bakra, kalcija....domalo bi se od njega mogla radit i armatura za beton koliko toga ima.... Pa onda još, omega-3 masne kiseline, bjelančevine i vlakna. Jedino proteina baš nema jer spuži otpadnu, a crva nikad nisam vidio u njemu. Nutricionisti, dakle doktori za hranu, reći će da štiti tijelo od raka i sličnih groznih bolesti, pa ga je najbolje kuhati na pari, jer tada korisni sastojci ostaju neoštećeni. Najvažnije je da mali kupusići pridonose zdravlju kože i vezivnog tkiva, pa su odlična "hrana za ljepotu". A kome je za to kasno, treba naglasiti da su dobri i za probavu.

Puno je načina za spravit prokulice. Možete ih prokuhat 10 minuta, procijedit, pa stavit u rostijeru, posut paprom, krupnom soli, maslinovim uljem, krupno rezanog česna i dodat malo narezane pancete. Ako na sve to padne i šaka parmezana, ništa nećete falit. Sve to onda peći 20 minuta pokriveno folijom na 200 stupnjeva, a nakon toga još i otkriveno, dok listovi ne dobiju lijepu boju.

24. travanj 2024 23:49