StoryEditorOCM
DubrovnikStanari POS II u Novoj Mokošici na mukama zbog splitskog Lavčevića

Ni šest godina od useljenja, a već žive u ruini: ‘Za jače bure plešu zidovi, a kad padne kiša treba ti kadin!‘

Piše Kristina Filičić
24. veljače 2022. - 21:14

- Žalosno je da je ovoliko problema u novogradnji. U startu nije napravljeno kako treba, pitamo se što će biti za deset godina – komentiraju nam pojedini stanari zgrada POS II u Novoj Mokošici koje smo posjetili kako bi doznali s kojim se sve problemima nose u stanovima u koje su uselili prije niti šest godina. Naime, zbog niza utvrđenih nedostataka, nastalih usljed propusta pri gradnji i nekvalitetno izvedenih radova, kako su pojasnili iz Gradske uprave, Agencija za društveno poticajnu stanogradnju Grada Dubrovnika i Dječji vrtići Dubrovnik podnijeli su pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku tužbeni zahtjev prema izvođaču radova na POS zgradama društvu Lavčević d.d. iz Splita, a koje izvođač odbija otkloniti.

image
POS II zgrade u Novoj Mokošici
Tonči Plazibat/Cropix

- Pogledajte onu vodu koja izvire kroz zidove. Vodi treba zagradit put jer to će sve jednom krenut naprijed. Mi smo ovdje na skliskom terenu – kažu nam stanari koje smo susreli ispred zgrade, ukazujući na probleme kojih ne nedostaje ni u zajedničkim dijelovima ovog stambenog bloka. Spominju i zid ispod bloka POS II:

- Na tom zidu zbog kojeg smo, kad je rađen, čak kasnije uselili u stanove, uopće nisu fuge napravljene, samo je kamen zalijepljen i naslagan, sad se te ploče mrdaju tako da su na ulicu već pala tri, četiri velika komada. Osobno idem cestom a ne uz taj zid jer me strah. I ove pločice na podu pred zgradama nešto ih je podiglo, sve se podpuhalo – govori nam jedna stanarka dok prstom pokazuje vidno neravan i oštećen popločani prolaz među zgradama.

Iako, na sreću, nema problema u svom stanu, jedan vlasnik POS stana nam priča kako ih njegova susjeda itekako ima. Unutarnji zidovi 'odlijepili' su se od vanjskih i od stropa pa za jače bure doslovno 'plešu'. Uvjerili smo se i sami u procjepe na spojevima zidova, koji su svake godine, tvrde nam, sve širi. Drugoj susjedi grozno prokišnjava. 'Čim padne kiša, ona je s kadinom u rukama jer kapi u stanu' kaže nam ovaj stanar. Fasada otpada.

image
POS II zgrade u Novoj Mokošici
Tonči Plazibat/Cropix

Nešto ga blokira

- Nama su bile fleke na plafonu od banje, puštalo je od samog početka kroz susjedine pločice, odvod iz vodokotlića nije bio u redu. Odvod iz kade nam od samog početka sporo teče kao da ga nešto blokira, jedno tuširanje i moraš s gumom protiskivat' – opisuje nam jedna stanarka.

Svatko se muči kako zna i može, sami saniraju propuste da bi osigurali normalne uvjete života u stanovima na koje su, mnogi godinama strpljivo čekali u podstanarstvu. Neki su, kažu nam, o svom trošku ponovno izolirali prozore jer im je vlažilo u stan sa svakog od njih. Po kiši su tu slapovi, kažu pa prstom pokazuju na stube koje iz garaže vode do ulaza u zgrade.

- Oborinska odvodnja ne funkcionira, zadržava se voda, svugdje se zeleni od ležanja vode. Nama je u lođi već sve zeleno, voda se nakuplja. Ali još je dobro, zamislite moja susjeda, kad pada kiša, treba preskakati preko vode da bi došla do vrata od stana – govori nam stanarka pa nas vodi do tarace i odvoda koji, kako kaže, ne funkcionira pa sva voda otiče u garažu. Pričaju nam i kako je na parkingu tik uz parkirno mjesto postavljen sustav protupožarne zaštite. 'Prodaju nekome parkirno mjesto i čovjek uredno parkira. Ne daj Bože požara, što će, lomit mu auto za doć do vatrogasnog crijeva' pitaju se stanari pa nam daju do znanja kako je ovo 'moderna gradnja s prestižnim nagradama'. Da ne bi samo o lošim stvarima, ima i dobrih. 'Izolacija je perfektna, nekoliko puta zimi palimo klimu', kaže nam stanarka.

image
POS II zgrade u Novoj Mokošici
Tonči Plazibat/Cropix

- Kad smo useljavali nije nam ništa bilo bitno nego samo da uđemo u svoj stan, da više ne budeš podstanar. Tko je gledao nedostatke?! I onda ti danas kažu 'što hoćeš, dobio si ga džabe' jer POS je pa je takvo mišljenje. Nema tu kraja, reći će da su dobili uporabnu dozvolu, bio je nadzor, nema kraja toj trakavici. Moraš, koliko tko može, sam rješavat' svoj problem – zaključuju stanari koje smo zatekli pred zgradom.

Vlaži na sve strane

Iako u tamošnji Dječji vrtić Sunce koji se nalazi u prizemlju jedne od zgrada, nismo mogli ući, iz gradske uprave ukazali su i na probleme s prodorom vode u tu odgojnu ustanovu. 'Vlaži dio stropa, tragovi prodora vode vidljivi su s fasade, iznad prozora, pored izlaza na balkon, a iza namještaja su se već stvorile i gljivice od vlaženja' pojasnili su u Gradu.

Podsjetimo, APOS i DV Dubrovnik ističu kako izvoditelj radova nije postupio u skladu s obvezama koje je preuzeo Ugovorom o izvođenju radova i dokumentacijom na osnovu koje su se izvodili radovi. Iz tog razloga, tvrde, na građevini postoje brojni nedostaci, a koji se tiču mehaničke otpornosti i stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijene, zdravlja i okoliša, sigurnosti i pristupačnosti tijekom uporabe, zaštite od buke i slično. Sukladno nalazu i mišljenju vještaka kao dijelu tužbenog zahtjeva, može se zaključiti kako je tijekom gradnje od strane tuženika došlo do bitnih odstupanja u gradnji zgrada i stanova i nepravilnosti pri izvođenju završnih i instalaterskih radova, ali i nekvalitetno izvedenih radova koji se odnose na fasadu, instalacije i izolacije cijevi. Ističe se da nedostaci ulaze u bitne zahtjeve za građevinu u smislu higijene, zdravlja i zaštite okoliša te da je ugrožena i sigurnost u korištenju, a tijekom uporabe moguće su ozljede vlasnika i korisnika zgrade.

image
POS II zgrade u Novoj Mokošici
Tonči Plazibat/Cropix

S obzirom na to da izvođač nije otklonio niti sanirao opisane nedostatke tužitelji u svom zahtjevu Trgovačkom sudu u Dubrovniku predlažu da presudom naloži društvu Lavčević d.d. potpunu sanaciju na nekretninama i uklanjane svih nedostataka koje navode, odnosno da tužiteljima u protivnom isplati vrijednost navedenih radova koja će se odrediti stručnim vještačenjem. Agencija i Dječji vrtići Dubrovnik traže i nadoknadu troškova za radove koje su radi otklanjanja nedostataka sami proveli putem trećih osoba, a čiji će se iznosi također specificirati nakon provedenih vještačenja.

image
POS II zgrade u Novoj Mokošici
Tonči Plazibat/Cropix
Iz Splita poručuju: Pitajte Grad Dubrovnik

Kontaktirali smo izvođače radova društvo Lavčević d.d. koji nisu htjeli komentirati cijeli slučaj već nas po tom pitanju uputili na investitora. Podsjetimo, Grad Dubrovnik u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 2004. godine je započeo, a 2007. završio prvi projekt društveno poticane stanogradnje, igrađeno je, prodano i useljeno 67 stanova. Grad je putem APN-a 2017. završio i drugi projekt – POS II Mokošica s ukupno 64 izgrađena stana za koja je Grad osigurao zemljište, infrastrukturu i bespovratnu subvenciju za troškove građenja u iznosu od pet milijuna kuna.

04. svibanj 2024 20:00