StoryEditorOCM
DubrovnikUHVAĆENI NA DJELU! |

NI MRAK NE POMAŽE KRIMINALCIMA: Nadzorne kamere ključne u rješavanju kaznenih djela

Piše Ahmet Kalajdžić
5. studenog 2020. - 19:03
Nadzorne kamere odigrale su ključnu ulogu u nedavnom pronalasku počinitelja i naručitelja rujanskog zapaljenja vozila na Gorici sv. Vlaha u Dubrovniku. Tad su u potpunosti su izgorjeli ili 'nagorjeli' Citroen, Škoda Octavia i Fiat i Mercedes te motocikli Peugeot i Gilera Nexus, a materijalna šteta premašila je 200 tisuća kuna.

image
Požar automobila na Gorici
DV


Vatrogasci su brzom intervencijom spriječili da plamen ne zahvati bor nadvijen nad parkiralištem, a sretnim slučajem izbjegnuta je i eksplozija koja bi oštetila obližnje kuće. Počinitelj se brzo udaljio ali ga je snimila nadzorna kamera. Snimljen je i na predjelu Pošte Lapad gdje se u sitne sate našao s naručiteljem i izvijestio ga o obavljenom poslu. Pravosudna istraga utvrdit će je li tada obavljena i isplata 20 tisuća 'honorara' za palež.

image
Požar na Gorici zahvatio je tri automobila
Ahmet Kalajdžić


Snimke s Boninova


Snimke su se pokazale kao nezamjenjiv alat i u otkrivanju počinitelja drugih kaznenih djela. Upravo su nadzorne kamere "otkrile" i gdje je završilo vatreno oružje kojim je 3. lipnja ove godine u obiteljskoj kući u Postranjskoj ulici sin teško ozlijedio oca i majku. I tada su inspektori dubrovačke kriminalističke policije detaljno pregledali snimke nadzornih kamera te usporedbom kretanja počinitelja nakon pucanja u roditelje došli do važnih zaključaka s vezi s oružjem počinjenja zločina. Ronioci, inače pripadnici interventne postrojbe PU dubrovačko – neretvanske pištolj su 16. lipnja pronašli u moru ispod vidikovca Boninovo, gdje je ubojica pod okriljem noći bacio vatreno oružje.

image
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
CROPIX


Pokrivenost Boninova kamerama pokazala se korisnom još u travnju 2009. godine kod nestanka finskog turista Juhe P. Parkkonena (32). Tek postavljene nadzorne kamere na Domu zdravlja zabilježile su tada izlazak mladog Finca iz Bourbona. Juha je umjesto u apartmanu unajmljenom u Uvali, pripit skrenuo prema Boninovu i pao u provaliju višu od 30 metara. Tijelo mu nije pronađeno, no nadzorne kamere su dokazale uzrok stradavanja.

Bio je to prvi put da su kamere uspješno pomogle policiji koja je tada imala 'prinudnu' upravu zbog slučaja tajanstvene smrti 26-godišnja Australke Britt Lapthorne. Backpackerica je nestala po izlasku iz noćnog kluba na Pilama, a potraga za njom potrajala je tjednima. Njezino truplo je, teško prepoznatljivo, zapelo u mrežu jednog ribara mjesec dana nakon tragedije.
I te 2008. novinari i istražitelji 'pikirali' su na dvbije nadzorne kamere na Pilama, no pokazalo se da one nisu mogle pokriti sve događaje niti poreći teoriju o tajanstvenom kombiju kojim je, navodno, oteta Britt.

image
Nadzorna kamera u Gružu
Ahmet Kalajdžić


Upravo je taj momenat bio presudan da bi se nadležni odlučili za postavljanje sustava nadzornih kamera. Bilo je u početku i negodovanja zbog ugrožavanja privatnosti, ali su nove medijske afere te argumente bacile u zaborav. Godine 2017. su kamere snimile vozača kamiona koji je na Vidikovcu iznad Grada usmrtio 66-godišnjeg bicilista iz Kanade te, kao da nije ništa bilo, proslijedio prema Splitu. No, brzi pregled snimaka otkrio je počinitelja koji je s 1,18 promila alkohola u krvi zaustavljen kod Slanog i priveden pravdi.


Lov na Audi 6


I krajem 2018. video-nadzor pokazao je vrline. Iz garaže u ulici Iza Grada ukraden je tada novi Audi 6, a kamere su zabilježile lopova kako stručno obija bravu i odvozi automobil. Prije nego je vlasnica uočila krađu i prijavila je, kradljivac se udaljio prema granici s BiH. Slučaj još nije okončan, ali policija navodno steže obruč oko počinitelja.

Nadzorne kamere nisu zakazale ni lani ispred Atlant centra kad su zabilježile krađu dostavnog motora Yamaha kojim je počinjeno razbojstvo u Zračnoj luci Dubrovnik. Objektiv je nepogrešivo snimio krađu, ali i vozilo u koje je motor ukrcan, što je bio najvažniji trag za rješenje tog razbojništva, nakon kojeg je ostala nepoznanica - gdje je oko 100 tisuća eura ukradenog utrška aerodromskog free shopa.

Dubrovčanima je trenutačno ipak najzanimljivija vijest o uhićenju automehaničara H.M. (32) i konobara P.K. (33), mjesec i pol dana nakon paleži na Gorici svetog Vlaha kojima je određen istražni zatvor od najviše 30 dana. Prethodno je policija pustila u javnost snimke nadzorne kamere koje su pomogle pri otkrivanju 'združenog' pothvata o kojem poznati gotovo svi podaci. P.K. (33), revoltiran ishodom poslovnog partnerstva u jednom ugostiteljskom objektu i neriješenim financijskim "repovima" s jednim od vlasnika zapaljenih vozila, početkom kolovoza ove godine za 20 tisuća kuna s automehaničarom dogovorio zapaljenje vozila.

image
nadzorna kamera je snimila H.M. po povratku s "obavljenog posla" na Gorici sv.Vlaha
fotoarhiv PU dubrovačko-neretvanska


Počinitelj koji se prošetao pred objektivom, navodno taksist bez posla zbog korone krize, potpalio je vozilo uz 'honorar' koji mu je isplatio dubrovački aktivist, poznat i po dobrotvornom angažmanu za bolnički Odjel fizikalne terapije.

Utvrđeno je kako je P.K. u kolovozu obišao 'teren' i na parkiralištu mobitelom fotografirao Renault Scenic u vlasništvu svog bivšeg poslovng partnera. Snimak je proslijedio automehaničaru da zna koje vozilo treba zapaliti, a ovaj se prihvatio zadatka za honrar od 20 tisuća kuna. Osumnjičeni H.M. je noću 15. rujna oko 2,50 sati haubu vozila polio benzinom i zapalio ga, a plamen nošen vjetrom zahvatio je susjedna vozila i motocikle.
26. travanj 2024 07:52