StoryEditor
DubrovnikDRŽAVNA MATURA |

NEUSPOREDIVO BOLJI NEGO LANI Dubrovački učenici briljirali, a metkovski gimnazijalac već upisao Harvard

Piše Silvia Rudinović
4. kolovoza 2020. - 07:24
Maturanti s krajnjeg juga su se iskazali na ovogodišnjoj maturi  CROPIX
Za razliku od prošle godine, kad je maturu pao svaki četvrti pristupnik u Dubrovniku i Metkoviću, na ovoj maturi bilježi se nevjerojatan pad broja negativnih ocjena. Samo četiri posto na županijskoj razini i samo 3,5 posto pristupnika palo je maturu u Dubrovniku. Državnoj maturi pristupio je 3091 učenik iz ove županije. Nijedan učenik neke strukovne škole u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije dobio peticu iz više razine Matematike ili Hrvatskog jezika na državnoj maturi. Odličan na višoj razini Hrvatskoga dobilo je samo 27 maturanata, a 19-ero iz Matematike A.

image
CROPIX

 

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ustupio je podatke o rezultatima na jugu Hrvatske, po kojima je, u županiji i u samom Dubrovniku, prosječna ocjena maturanata iz Hrvatskog jezika i Matematike, na A i B razini, trica. Prosječna ocjena iz Fizike na županijskoj je razini jedinica! Postoje i oni koji su u svemu tome briljirali. Gimnazija Dubrovnika pohvalila se rezultatima svog učenika, Frana Miškovića koji je riješio 96,67 posto testa iz Fizike i tim rezultatom postigao 20. mjesto na državnoj razini, među 6846 pristupnika.

Gledajući županijski razinu, dvoje gimnazijalaca i 13 posto učenika strukovnih škola palo je Matematiku B. Od 163 gimnazijalaca u čitavoj županiji koji su polagali Matematiku A, 19-ero je položilo s odličnim, a desetero ih je 'okinulo'. Od 44 strukovnjaka, četvero ih nije prošlo višu razinu. Baš svi gimnazijalci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji položili su Hrvatski jezik A, dok je četvero učenika strukovnih škola palo.

image
CROPIX


Maturu u Dubrovniku polagala su 1.726 maturanta. Višu razinu Hrvatskog jezika u Dubrovniku je polagao 161 gimnazijalac i 115 maturanata strukovnih škola. Troje 'strukovnjaka' je palo taj ispit. Devetnaestero gimnazijalaca položilo je taj ispit s peticom. Među najbolje u državi ubrajaju se učenici Klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku. Dvoje ih se našlo među 20. najboljih u višoj razini Hrvatskog jezika. Karlo Bulić, s 93,06 posto riješenosti testa, bio je 13. od čak 19.298 pristupnika, a Petra Bašić s 92,13 posto, dvadeseta, objavila je njihova škola. Bulić je ujedno i jedini iz Dubrovačko-neretvanske županije - dobitnik nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj 2019./2020. godini.

Višu razinu Matematike polagalo je 77-ero gimnazijalaca i 27-ero strukovnjaka iz Dubrovnika, sedmero ih je palo ispit. Samo osmero gimnazijalaca položilo je s pet, među kojima je spomenuti 'klasičar' sa 77. mjestom na državnoj razini.
Stotinu gimnazijalaca i 241 strukovnjak polagali su B razinu Matematike, i tu je čak 26 učenika strukovnih škola palo na ispitu. Zanimljivo je primijetiti kako je samo petero gimnazijalaca dobilo peticu iz B razine Matematike.

image
CROPIX


Nitko od maturanata Gimnazije Metković nije pao državnu maturu. Prethodnih je godina ova škola bila među top deset u državi po rezultatima.

- Takav predznak još više dobiva na važnosti kad uzmete u obzir da u većim gradovima, kao što su Zagreb, Split, Osijek, itd., gimnazijske programe upisuju samo oni koji prolaze s pet, a kod nas se upisuju i s vrlo dobrim, a nakon te četiri godine rada pokažu izvrsne rezultate na maturi koja je ipak nekakvo mjerilo znanja među gimnazijama. Prezadovoljni smo – kaže Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković.

Njihovi učenici ne bilježe negativne ocjene ove godine i zadovoljni su rezultatima, osobito s obzirom na okolnosti koje su ih pratile ove školske godine, od štrajka prosvjetara do online nastave zbog pandemije koronavirusa.

- Koliko sam upoznat od razrednika i od samih maturanata koji su dolazili u školu po svjedodžbe i potvrde o izbornim predmetima, i oni i mentori su zadovoljni rezultatima na maturi. Dosta ih je upisalo atraktivne fakultete u Zagrebu, od stomatologije, FER-a, strojarstva do medicine, dio njih je u Splitu, neki će na Filozofski fakultet u Zadar. Imamo maturanta Matematičke gimnazije, Nikolu Jurkovića koji je polagao državnu maturu, a da mu zapravo nije trebala jer je već ranije upisao prestižni Harvard University! – ističe ravnatelj Jurković.

Provedba ispita državne mature u jesenskome roku bit će od 19. kolovoza do 4. rujna.

image 
CROPIX


MATURA U KORONI Umjesto od Stožera, upute dobili od Dubrovačkog
Metkovsku gimnaziju pohađaju i učenici iz hercegovačkih općina pograničnog područja kojima je matura ove godine bila osobito stresna. Samo dan prije polaganja prvog ispita nisu znali hoće li moći prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku bez obveze samoizolacije zbog odluke stožera civilne zaštite koja je tada stupila na snagu u borbi protiv koronavirusa.

- Srećom, sve se riješilo i naši su učenici mogli pristupiti državnoj maturi. Zahvaljujem Dubrovačkom vjesniku na suradnji i osobito na informaciji i uputama koje smo zahvaljujući vama dobili kasno uvečer prije polaganja prvog ispita – kaže Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković.

Naime, ova škola, unatoč upitima i nastojanjima da dobije pravodobnu informaciju, pred početak mature nije imala upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo niti relevantnu informaciju NCVVO-a o načinu pristupa maturanata iz BiH. Dubrovački vjesnik je dobio upute od načelnika Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joška Cebala, temeljem čega su razrednici i ispitni koordinatori kontaktirali učenike, a graničnoj policiji dostavili imena pristupnika kako ne bi imali teškoća pri prijelazu granice.
loading...

Izdvojeno

24. studeni 2020 04:40