StoryEditorOCM
Dubrovnik‘UDAR‘ SA SRĐA

Nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda ‘golferima‘ moramo platiti ogroman novac, no iz Grada poručuju kako je presuda nezakonita!

Piše Ahmet Kalajdžić
24. veljače 2023. - 09:40

Grad Dubrovnik je nepravomoćnom presudom dubrovačkog Trgovačkog suda izgubio parnicu protiv tvrtke Razvoj golf d.o.o. te im mora isplatiti 265.445,62 eura ili 2 milijuna kuna sa zakonskim zateznim kamatama, koje od 7.svibnja 2009. teku do isplate. Sudski pravorijek nalaže i isplatu 80.149,79 € (603.888,60 kuna) te 17.279,73 € (130.194,13 kuna) s kamatama koje teku od 26.svibnja 2009. odnosno 10.rujna 2009. a trebaju platiti i 2.405,60 € (18.125 kuna). Za taj iznos kamate teku od 25.veljače 2020. godine.

image

golf na srđu

Razvoj golf

Dug već 1,3  milijuna eura!

Dosadašnji parnični troškovi iznose 41.354,77 € (311.587,50 kn) i ako ova presuda postane pravomoćna, Grad će ih platiti tužitelju. Kako je Grad Dubrovnik uložio žalbu, odluku će donijeti Visoki trgovački sud RH, ali prema neslužbenim procjenama, 23.veljače ove godine Grad bi uz kamate morao platiti ukupno 1.303.209,90 € (9.819.035 kuna).

Predmet parnice bio je povrat 2 milijuna kuna koje je prema kupoprodajnom ugovoru ovjerenom kod javnog bilježnika Iva Radovića, Razvoj golf kao jamčevinu uplatio Gradu za parcele od 26.033 m² (katastarska čestica 2241) i 21.008 m² (k.čestica 2241. obje z.uložak 828, K.O. Dubrovnik) koje su u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda bilo knjiženo kao gradsko vlasništvo. Vjerujući u istinitost upisa, Razvoj golf je kupio parcele koje se vode kao pašnjaci i platio porez na promet, ali ih prema presudi mora vratiti Republici Hrvatskoj kao stvarnom vlasniku.

image

Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnia

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Presuda je nezakonita!

Zamolbu za komentar presude dubrovačkog Trgovačkog suda u ovoj parnici s milijunskom vrijednosti uputili smo i dubrovačkoj gradskoj upravi iz koje su nam samo kratko odgovorili:- Grad Dubrovnik je protiv spomenute presude podnio žalbu. Po ocjeni Grada Dubrovnika, prvostupanjska presuda nije pravilna i zakonita.

Kako je kupoprodajni ugovor zakonski raskinut, kupac je tražio (i dobio) obeštećenje, kojem se u odgovoru na tužbu usprotivila gradska Uprava, argumentirajući to činjenicama da je ugovor sklopljen s prokuristom i bez odobrenja Skupštine Razvoj golfa jer je cijena veća od 1/5 temeljnog kapitala tog trgovačkog društva, te ih ugovor ne obbvezuje i da nisu u obvezi povrata uplaćenog novca. Ukazavši na te limite, odvjetnici Grada su utvrdili da nisu znali za nemogućnost prodaje i podsjetili kako je tužitelj dobio koncesiju na tvrđavu Imperial na Srđu koju ni sedam godina nakon raskida koncesije 30.srpnja 2013. još nije vratio Gradu nego i dalje ostvaruje korist, a Grad trpi štetu koja odgovara najmanje iznosu mjesečnog zakupa kojeg bi ostvario zakupom tvrđave koja je od iznimnog značaja i potencijala od više stotina tiruća kuna mjesečno, te su tražili prijeboj duga.

No, dokazavši da su 43 dana prije sklapanja ugovora temeljni kapital povećali na 19,377 milijuna kuna, Razvoj golf je otklonio primjedbu valjanosti ugovora, a sve do veljače 2020. i pravomoćnosti presude Trgovačkog suda, Grad ih je uvjeravao da je vlasnik parcela.

Arbitraža za tvrđavu Imperial

Svjedok Kristina Mudrovčić, tada dio Pravne službe Razvoj golfa, potvrdila je uplatu cijene: dio prijebojem s jamčevinom za tvrđavu a dio uplatom na račun Grada. Sjetila se da ni trenutka nije bilo sporno vlasništvo parcela i da se u pravnoj praksi nije provjeravalo je li 1991. nekretnina bila ex-lege vlasništvo države. Sud je utvrdio odgovornost Grada i pravni osnov za uknjižbu Razvoj golfa koji je tek od 2020. i pravomoćnosti presude imao pravo na žalbu, čime je sud Gradu odbio prigovor zastare.

Odbijen je i prigovor o potpisu ugovora s prokuristom, jer je stav suda kako se na to može žaliti samo kupac. Glede koncesije na tvrđavu Imperial i mogućem prijeboju dugova, Trgovački sud je utvrdio nenenadležnost jer su tužitelj i tuženik ugovorili rješavanje sporova arbitražom pri Stalnom sudištu Hrvatske gospodarske komore.

image

Ivan Kusalić, voditelj projekta “Golf park - Dubrovnik”
 

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Interese Grada Dubrovnika u parnici zastupao odvjetnik Branimir Škurla iz zagrebačkog odvjetničkog društva Bekina, Škurla, Durmiš i Spajić. Tužitelja je zastupao punomoćnik društva Razvoj golf, odvjetnik Ivan Kusalić koji nam je potvrdio kako je Trgovački sud u Dubrovniku u cijelosti usvojio njihovu tužbu:- Smatramo da je presuda precizna, logična i dobro obrazložena. No, kako je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju je, kako imamo saznanja, uložena žalba, molimo vas da uvažite našu odluku da do okončanja ove parnice nećemo davati bilo kakve komentare na presudu.

27. travanj 2024 20:04