StoryEditorOCM
DubrovnikMATURALNA PUTOVANJA

Nemam apartmane ni restorane, živimo od plaće žena i ja, zajedno imamo 1500 eura mjesečno za život. I sad bismo trebali dati malome 2000 eura za sedam dana ekskurzije?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. studenog 2023. - 08:01

Tragom vijesti da se u jednoj srednjoj školi u Dubrovniku još traži ponuda za odlazak četvrtih razreda na maturalno putovanje jer je ponuđeno od 1200 eura po učeniku za sedam dana Barcelone bilo preskupo, raspitali smo se u nekim školama kako stoje stvari u njih.

PARE NISU PROBLEM - PARA NEMA

S obzirom da su sve cijene porasle, bilo je za očekivati da će poskupjeti i ekskurzije. Neki roditelji su zatečeni cijenama tih putovanja, jer osim što moraju platiti samo putovanje, tu su i troškovi džeparca za dijete te opremanja ‘putnika‘ odgovarajućim kuferom, odjećom i kozmetikom, pa se cifre penju na uistinu vrtoglave iznose. Roditelje koji rade za prosječnu hrvatsku plaću tako se dovede pred zid, koji oni prevladavaju ‘peglajući‘ kartice na rate do iznemoglosti, jer tko će svome djetetu reći da ne može ići na ekskurziju jer nemaju toliko para? A ekskurzija se pamti za cijeli život.

image

Ekskurzija/ilustracija

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

- U moje doba moglo se platiti ekskurziju, nije to bilo skupo kao danas. Sjećam se da su mi starci dali tisuću ondašnjih maraka i to nije bio problem. Ja imam dvoje djece, jedno bi trebalo sad na ekskurziju, a drugo dogodine. Valja mi iskešat dv‘je hiljade eura za tih sedam dana! - šokiran je jedan otac, koji je želio ostati anoniman.

- Nemam apartmane ni restorane, živimo od svoje plaće žena i ja, zajedno imamo 1500 eura mjesečno za život. I sad bismo trebali dati malome 2000 eura za sedam dana maturalnog putovanja... - nastavlja.

- Istog su mišljenja i mnogi drugi roditelji, samo što oni najčešće - šute. Nikome nije ugodno reći ‘pare nisu problem - para nema‘ - malo se i našalio u ovoj ozbiljnoj temi. U društvu u kojem je danas najvažnije materijalno, što tko ima za pokazati i gdje će na skijanje, nitko ne želi istupiti i reći ‘mi to ne možemo, moje će dijete ostati doma‘.

- Djeca su naučila dobiti što imaju i drugi, bilo da su to Jordanice, Iphone ili maturalno putovanje. Koji će roditelj reći svom djetetu ‘nećeš s razredom na ekskurziju?‘ - kaže o greškama današnjeg odgoja, što je već neka druga tema.

ODBILI PONUDU

Prema našim informacijama, u Splitu se cijene srednjoškolskih ekskurzija kreću od 700 do 1000 eura, s tim da ove od 1000 eura pokrivaju sedmodnevna putovanja, najčešće u Italiju i Španjolsku, odnosno Rim i Barcelonu. To bi značilo da su u prosjeku jeftinije 200-tinjak eura od dubrovačkih.

Sukladno Pravilniku Ministarstva znanosti i obrazovanja o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, na obrazovnim je institucijama zadatak osmišljavanja programa ekskurzije. Na propisanom obrascu dostupnom na stranicama MZO-a škole su te koje odabiru termin putovanja, destinacije, vrstu prijevoza, željene ulaznice, osiguranja itd. Škole osnivaju povjerenstva koja čine ravnatelji, razrednici i predstavnici roditelja koji odlučuju o programu te potom raspisuju javne pozive na koje se agencije prijavljuju. Sve koje udovoljavaju uvjetima dobivaju priliku za prezentaciju pred roditeljima koji onda donose konačnu odluku.

Kako nam kažu neki roditelji, ima ih koji inzistiraju samo na prijevozu avionom, što poskupljuje ekskurziju i onim roditeljima koji će jedva ‘skucati‘ novce i za putovanje autobusom. Oni najčešće prešute sve te zahtjeve pa se oni i ispune, iako su roditelji generalno mišljenja da su ekskurzije postale preskupe.

image

Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Suzana Đurđević

Privatni Album/

- Oglasili smo poziv za dostavu ponuda za Barcelonu, a drugi je poziv bio za Barcelonu i Madrid - rekla nam je Suzana Đurđević, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku. - Za Barcelonu smo imali samo jednu ponudu, a za Barcelonu i Madrid nismo imali niti jednu ponudu agencije.

- Čini se da nema više interesa za organizaciju tih maturalnih ekskurzija. Uglavnom, kad smo se sastali kao Povjerenstvo na dan otvaranja ponuda, a to je bilo 2. studenog, otvorili smo tu jednu ponudu i zaključak je bio da nam ta ponuda ne odgovara. Povjerenstvo prema Pravilniku organizacija izleta i ekskurzija može ne prihvatiti niti jednu ponudu. Odbili smo jer nam cijena nije odgovarala, bila je velika - rekla je ravnateljica Đurđević. - Zaključili smo da idemo s novim obrascem jer smo možda dali malo detaljnije uvjete koje agencije možda i ne mogu ispoštovati, pa se zato nisu ni javile. Dali smo konkretne datume, te uvjet da se ide avionom, a vraća autobusom. Možda smo dali suviše detaljne podatke i time onemogućili fleksibilnost agenciji, pa smo se odlučili na novi  poziv. Otvaranje novih ponuda bit će 15. studenog - najavila je Suzana Đurđević.

- Nama je drago da djeca idu na ekskurziju, ali uvjeti trebaju biti povoljni i sigurni. Stoga smo ponovili poziv sukladno Pravilniku. Krenuli smo na vrijeme s tim pozivom, ekskurzija se planira tek za kraj kolovoza iduće godine. Ako bude trebalo, ponovit ćemo ga opet. Vjerujem da ćemo sad, zbog fleksibilnijeg obrasca, pronaći agenciju koja će nam organizirati lijepo putovanje - zaključila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku.

 

POLA U GRČKU, POLA U ČEŠKU

 

- Prošle godine su nam dva razreda išla u Grčku, a tri u Češku, u Prag - rekao nam je Antonio Lučić, ravnatelj Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku.

- Poskupila su i ta putovanja, kao što je i sve drugo poskupilo. Mi smo prijašnjih godina uglavnom išli u Prag jer je to bila najjeftinija destinacija. Učenicima je to bio najprihvatljiviji trošak što se tiče hrane i pića tih pet-šest dana, za razliku od Atene i Barcelone te drugih destinacija. Onda se dogodila situacija s Ukrajinom, pa smo prvi put krenuli u Grčku prije dvije godine. Prošle godine pola ih se odlučilo za Grčku, a pola je ponovo krenulo u Prag. Cijene su bile najjeftinije moguće. Učenici obično sami izražavaju želju kamo bi išli - rekao je ravnatelj Lučić.

image

Ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Antonio Lučić

Privatni Arhiv/

- Postoji Pravilnik prema kojemu dajemo javni poziv na koji se javljaju agencije, Povjerenstvo otvara ponude i to tako ide. Prošle godine ekskurzije u Prag i Grčku koštale su oko 900 eura za pet dana i četiri noći. To je bilo prihvatljivo roditeljima, iako mislim da je i to skupo - mišljenja je Antonio Lučić.

- Sretni smo da sve prolazi super i svi budu zadovoljni. Na kraju to bude lijepo iskustvo i djeci i nastavnicima koji idu s njima, kojima padne veliki teret odgovornosti s leđa kad se vrate doma - zaključio je.

27. travanj 2024 07:50