StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKI STOŽER CZ |

FOTO / VIDEO Nema novih pozitivnih na Covid-19, jedna osoba prekršila samoizolaciju

Piše Maja Rilović Koprivec
21. travnja 2020. - 12:41
Ivo Pavličević je rekao da je od 530 osoba u izolaciji jedna je osoba je prekršila mjere izolacijeTonći Plazibat/Hanza media
Nema novoobljelih od Covida-19, priopćio je danas Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.
– Od 45 testiranih osoba, nemamo niti jednog pozitivnog što je dobro i potvrđuje stabilno stane u županiji – rekao je župan Nikola Dobroslavić i podsjetio na novi režim prometovanja, no podsjetio je na mjere koje su i dalje na snazi.

– Imamo registrirano jedno kršenje samoizolacije, izvjestio je župan Dobroslavić.Načelnik PU Ivo Pavličević potvrdio je da je od 530 osoba u izolaciji jedna je osoba je prekršila mjere izolacije. Apel i molba za sve osobe u samoizolaciji da se pridržavaju kako bi štitili i svoj život i druge, rekao je Pavličević.
”Nakon uvođenja zona unutar kojih nisu potrebne e-Propusnice, policija je uspostavila nove punktove kontrole, a to su Ston, Karamatići (na ulazu i izlazu s autoceste A1), Korčula – Dominče i Vela Luka (u vrijeme dolazaka trajekta), Čarapine – Nova Sela te međunarodni cestovni granični prijelazi Zaton Doli i Klek”, rekao je Pavličević.


Tijekom dana očekuje se nova pošiljka zaštitne opreme, najavio je načelnik stožera Joško Cebalo, i istaknuo kako je u domove za starije i druge županijske socijalne ustanove  dostavljeno među ostalim 99 tisuća kirurških maski i pari rukavica, 1300 zaštitnih odijela, tisuću kapa, 950 komada naočala, 400 vizira i 250 zaštitnih ogrtača.

Mario Bekić ravnatelj bolnice rekao je kako je hospitalizirano 26 pacijenata,  17 ih je na Odjelu zaraznih bolesti, ostali su u Studentskom domu te je jedan pacijent  intubiran te je na Jedinici intenzivnog liječenja, a drugi je i dalje u teškom stanju na Križinama. Dodao je kako su u samoizolaciji kod kuće dva medicinska djelatnika.

Psihološki element bio je vrlo bitan izazov za rad bolnice, rekao je Bekić: Cijeli sustav i naši sugrađani mogu biti ponosni na bolnicu. Dobro smo se pripremili i organizirali. Ali najvažniji je taj ljudski moment, no svi su djelatnici to uspješno položili. Zdravstveni djelatnici su navikli na ovakav rad, kao vojska i policija.

No, potplaćeni su. Na tome još treba poraditi, na drugim razinam, rekao je dr. Bekić. Istaknuo je kako je bolnica dobila milijun i pol kuna u donacijama i tri milijuna kuna u financijskim sredstvima za što su nabavljeni respriatori, zaštitna oprema  kamere, aparat za dijagnostiku koji će doći kroz mjesec dana, a koristi se za cijeli niz zaraznih bolesti.
 

Dr Mato Lakić iznio je statističke podatke prema kojima je u Županiji od  110 ukupno oboljelih 57  muškaraca, da prosječan dob  56  godina, a najstariji je bio  93-godišnjak, a najmlađi 8 godišnjak. Prema mjestu oboljenja u Dubrovniku je najviše,  28 oboljelih plus još 7 u domu, a onda u  Konavlima gdje je 26 ljudi oboljelo.  



Video: Tonći Plazibat / Hanza media
 
04. svibanj 2024 18:37