StoryEditorOCM
DubrovnikREDOVITA KONFERENCIJA|

NEMA NOVIH POZITIVNIH Dvije osobe prekršile samoizolaciju zbog tehničkog pregleda vozila

Piše DV
22. travnja 2020. - 12:29
"Nasreću, nemamo nitijedan novi pozitivan nalaz, to je dobro, potvrđuje dobru epidemiološku situaciju. Naravno, iz iskustava drugih županija, i nakon duljeg razdoblja ponovo se mogu pojaviti pozitivni, moramo i dalje biti odgovorni i pridržavati se mjera. Uz olakšanje mjera prometa, doći će i druga olakšanja, mjere koje će pomalo vraćati gospodarstvo u funkciju. Moramo to raditi odgovorno po svim pravilima zaštite od virusa. Imali smo nažalost dva slučaja kršenja samoizolacije, još jednom upozoravamo-nemojte to raditi, ugrožavate druge, njihovo zdravlje i živote! - poručio je župan Nikola DObroslavić na redovitoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

"Ukupno prema Zagrebu do danas je upućeno 1429 uzoraka, nemamo nove pozitivne, hospitalizirano je 26 osoba, od čega 18 u OB Dubrovnik i 8 u studentskom domu. U 24 sata imamo dvije nove izliječene osobe, ukupno ih je 18 na području županije. Nažalost, imamo i dva kršenja samoizolacije, vjerujem da to nije zbog ublažavanja mjera, apeliram prema svima - napuštajte mjesto prebivališta samo kad je nužno!" - poručuje načelnik Stožera Joško Cebalo.

"S današnjim danom imamo 26 pacijenata u OB Dubrovnik pozitivnih na COVID, 17 ih je na Zaraznom odjelu, jedna je osoba koja je intubirana i dalje u teškom stanju na intenzivnoj njezi, i 8 u studentskom domu. Još imamo jednu osobu koja je na respiratoru, smještena već dulje vrijeme na Križinama u KBC Split- rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

"Ovo je četvrti dan zaredom da nema novih pozitivnih, dobro je, ali lagano popuštanje mjera ne znači da se možemo opustiti-distanciranje, maske i sve mjere još uvijek vrijede, inače će doći vrlo brzo do ponovnog širenja bolesti i možda i gorih situacija - kratko je poručio ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić. Dodao je i kako će razmotriti testiranje svih koji imaju radnu izolaciju zbog konstantnog kontakta s osobama u domovima za starije. Potvrdio je da postoji dosta onih bez ikakvih simptoma te će ići u smjeru da testiraju sve domove u županiji.

"U samoizolaciji je 537 osoba na današnji dan. Oba kršenja su bila u stanicama za tehnički pregled vozila, sustavi su nam uvezani pa smo vidjeli da su se pojavili na produljenju tehničkog na dvije različite stanice. Nisu uspjeli jer ih je sustav evidentirao, izviještena je policija, obavljen razgovori, upozoreni su i javljeno je državnom inspektoratu. Prva je osoba računala krivo rokove, oni su 14 dana od dana kad je mjera izrečena, a druga je znatno ranije došla na tehnički. Ističem da nijedna odluka nije suspendirala obavljanja tehničkog i uplate autoosiguranja. Zatečene osobe u EU inače pregled mogu izvršiti u toj zemlji, i prilikom povratka u RH plaćaju ostale dadžbine, a online mogu uplatiti osiguranja. Nažalost, registracija vrijedi zaista do onog datuma dokad je i na prometnim dozvolama. Dosad je bilo da 15 dana od dana isteka prometne dozvole građanin ne mora skinuti tablice i vratiti ih u stanicu za tehnički, sad je to produljeno na 30 dana, tad može odlučiti hoće li ga ili neće registrirati, ali ne smije u promet." - upozorio je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Dodao je i veliku zahvalu gospođi Banović iz doline Neretve koja im je šivala maske i slala, a potom se povezala s FB grupom Mame iz Dubrovnika i Ditom Lipanović koje su za njih također šivale maske.

Dio Stožera sutra ima sastanak u dolini Neretvi pa neće biti redovite pressice. Nakon sastanka, najavio je Cebalo, obavijestit će javnost o trenutku kad će po tim pitanjima davati izjave, ali i o vremenu iduće najavljene konferencije za novinare ispred Opće bolnice Dubrovnik.
 
26. travanj 2024 20:40