StoryEditorOCM
DubrovnikISTEKLO IM VRIJEME

Nekad luksuz, danas otpad koji zagađuje okoliš

Piše Ahmet Kalajdžić
14. prosinca 2021. - 11:16

Jučerašnji izlet našeg fotoreportera pretvorio se u razočarenje viđenim uz stari put poviše Trstenog prema Brsečinama. Želeći po vedrom vremenu i buri koja je rastjerala oblake koji su nas darivali kišom i pljuskovima prethodnih desetak dana, s uzvisine iznad drevnog Trstenog i imanja obitelji Gozze (Gučetić) snimiti Elafitske otoke s Mljetom i Lastovom u pozadini, nemalo se iznenadio kad je umjesto tih bajkovitih prizora ugledao desetak- petnaest starih vozila koja su na divljem deponiju ostaveljena da trunu.

image
Veći broj neregistriranih starih vozila parkiranpo je uz cestu poviše Trstenog
Božo Radić/cropix

Riječ je većinom o starim i neregistriranim karanpanama, odnosno kombijima, prikolicama i kamionima. Navodno je tu i jedan stari autobus. Sva vozila, tu uz cestu, ostavljena su i dijelom trunu pod uticajem zuba vremena. Pokušavajući doznati nešto više o parkiranim vozilima koja na takav način parkiranja utječu i na preglednost puta i sigurnost prometa, doznali smo da se već godinama nalaze na privatnoj parceli. Iz razgovora s mještanima doznali smo kako se više od deset autobusa uz cestu nalazi "prisilno" parkirano jer vlasnik, inače nekad uspješni gospodarstvenik koji ima ukupno 20 autobusa od kojih je dio parkiran i na Babinom kuku, većinom ne vozi jer je zapravo jedna od brojnih "žrtvi COVID-a": svojedobno je upošljavao više od stotinu ljudi, ali kako zbog korone nema posla, autobusi miruju i čekaju bolja vremena.

image
Veći broj neregistriranih starih vozila parkiranpo je uz cestu poviše Trstenog
Božo Radić/cropix

Za kamion koji je parkiranm bliže asfaltnom kolniku smo doznali kako je nakrcan stajskim gnojem za maslinik, ali još nije istovaren jer su radnici u zadnji trenutak javili kao "ne mogu doći na ugovoreni posao". Ali, činjenica je kako stara i već napola trula osobna vozila treba ukloniti kako bi lijepi krajolik Trstenog bio i ostao još ljepši.

05. svibanj 2024 15:40