StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovčani o Staroj i Novoj godini

Neka je gotova, ne ponovila se. I neka je svima sretnija Nova!

Piše DV
31. prosinca 2022. - 11:02

Odlazi nam stara godina, još jedna u nizu, iščekujemo Novu kao neki novi početak, u nadi da će sve ono loše iz 2022. ostati za nama. Godina je bila teška, neobično obilježena gubicima najdražih, previranjima u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu, obojana ratnim zbivanjima, i iako smo nakon dvije pandemijske očekivali poboljšanje, sve se okrenulo na čudniju godinu nego ikad. Naravno, bilo je i lijepih trenutaka, ali ionako smo svi okrenuti svemu dobrome što bi nam mogla donijeti Nova. Pozitiva s kojom se odbrojavaju zadnje sekunde 2022., kao i svake dosad, zasigurno će pridonijeti i boljem početku 2023. godine, pa nema osobe koja sebi i svojim najdražima nije poželjela sve najbolje.

toga nije ni čudno da su se, kako to već tradicionalno radimo za zadnje dane ove godine u Moskaru, mnogi od naših stalnih sugovornika odlučili ne željeti previše, a kad je bila riječ o ‘dvije-tri o tome kakva vam je bila stara godina‘, nikome nije baš bilo do prisjećanja svega što se izdogađalo, a izdogađalo se puno, puno toga. Svi želimo zaboraviti i neke trenutke, neki i cijelu godinu koja im je bila obojana najtežim događajima u životu, ali mi smo se fokusirali na neke lijepe, našem gradu bitne i one koji su podizali prašinu u cijeloj zemlji.

Svijet nije mirovao, ostvario se najcrnji scenarij, započeo je još jedan rat, naravno da se ‘prelio‘ i na Hrvatsku i životne prilike stanovnika, ali i izbjeglih iz Ukrajine. Ljeto je bilo i previše vrelo, ali i ispunjeno brojnim neobičnim nezgodama i nesrećama, jesen varljiva ali ipak topla pa smo je dočekali kao melem na ranu nakon navale turista, a zima je nažalost nastavljala oduzimati. Što manje loših vijesti, što manje gledanja u ekrane, što više okretanja oko sebe otvorenih očiju, dobro zdravlje i uključenje mozga - to je ono što vam mi želimo u Novoj godini. Kako su neki od naših sugrađana proveli ovu, što žele u Novoj godini kratko su ispričali za ovaj zadnji broj Moskara u ovoj godini.

image

Ivona Šimunović, akademska slikarica i muzejska pedagoginja Umjetničke galerije Dubrovnik

Privatni Album/

Ivona Šimunović, akademska slikarica, muzejska pedagoginja uGD-a

-Ova godina sad već na izdisaju, na početku i nije krenula obećavajuće. Logično, nakon protekle dvije. Ipak, u jednom je momentu uspjela nekako maštovito promijeniti smjer. Bila je to godina izazova, učenja, turbulencija, rasta te dubokih spoznaja u svim životnim aspektima. Godina divnih ljudi, novih poznanstava, putovanja… Ipak, kad bih je trebala okarakterizirati, opisala bih je kao ponajviše radnu godinu. Svakako bih voljela da se u tom tonu nastavi i nova, 2023. te neka nam svima donese obilje pozitive, optimizma i naravno dobrog zdravlja kako bismo punim plućima udisali - život."

image

Igor Mlinarić, novinar portala Dubrovniknet.hr i internetske televizije DubrovnikTV.net

Privatni Album/

Igor Mlinarić, novinar DubrovnikTV.net-a

-Nakon nedočeka 2021. zbog Petrinje i Korone, ja sam dočekao i nedoček 2022. zbog Omikrona koji me bacio u samoizolaciju, tako da za početak moram reć da jedva čekam odradit doček na Stradunu i krenut u ovu Novu s vatrometom i Grašom. Svijet je toliko napet predugo, pa mi je jedna uobičajeno dosadna dubrovačka zima i trebala. Dok je Ukrajina gorila mi smo se bavili otvorenjem gej bara, istaknuo bi to kao "event" godine, bar što se mene tiče. Ljeto klasika, vratili se turisti, zabavljamo se, živimo, radimo, tko zna kakva će bit "crna zima". Ja i Dado smo bili u hladu svaki vikend, pridružilo nam se svakakvih super ljudi, Od Nine, Diane, Frana, Maruške.. bilo je lijepo. Emotivno sam bio na svim stranama svijeta, ali definitivno sestrina udaja je me najviše "taknula". I eto pred kraj godine me nazvala prof. Maja da se pridružim zboru Blasius, a Maji se ne govori ne, tako da iako još ima posla da se povratim u formu, koncerti koje smo otpjevali su nešto su zbog čega se veselim probama i pjevanju u 2023. Je l‘ vam dosta? Sretna Nova godina svima! Osim zdravlja i eura vam želim, bez ostalog se nekako i može."

image

Cullen’s Sister, bend u kojem se uspješno skrasila Dubrovkinja
Anica Šarić

Karlo Pavlić

Karlo Pavlić/

Anica Šarić, glazbenica, frontmenica benda Cullen‘s Sister

-Dio ove godine s bolestima i ozljedama ću rado izbrisati iz sjećanja, a energiju svega dobrog prenosim dalje u Novu. Nadam se što većem iskoraku iz zone komfora na mnogim poljima, uspješnom izlasku prvog albuma i želim si da i u Novoj nastavim ne biti žena svojih godina. Uz sve ono što se podrazumijeva, svima nam u Novoj godini želim manje ekrana i loših vijesti, puno dobre muzike, druženja s prijateljima i obitelji, iskrenih emocija, zdrave zezancije i smijeha."

image

Ivan Vuković Vuka jedan je od najpoznatijih dubrovačkih vodiča

Ivan Vuković/

Ivan Vuković, turistički vodič i putopisac

-2022. sam preživio. Izgubio sam tatu početkom godine pa sam to sve procesuirao. Nekako mi ova godina nije ostala u dobrom sjećanju jer i poslovni uspjesi nisu bili toliko važni. U idućoj bi puno zdravlja i dalekih putovanja."

image

Orlanda Vlahušić Prkačin, voditeljica Dubrovačke televizije

privatni album

Privatni Album/

Orlanda Vlahušić Prkačin, voditeljica Dubrovačke televizije

-Za mene i moju familju ovo je bila najteža i najtužnija godina jer nas je napustila moja mama, Daria. Ova godina me podsjetila na vrijednost svakog trenutka provedenog s roditeljima, ali i koliko je bogatstvo imati prave prijatelje. Sretna sam jer radim ono što volim, s prekrasnim kolegama na Dubrovačkoj televiziji. Svima bih poželjela najviše zdravlja, uz sretnu i uspješnu Novu godinu, a svojoj familji da tuga što manje boli."

30. travanj 2024 22:09