StoryEditorOCM
DubrovnikDVADESET I ČETVRTA OBLJETNICA GENOCIDA U SREBRENICI I POTOČARIMA

NE PONOVILO SE NIKAD, NIGDJE I NIKOME Mimohod za Srebreničke žrtve

Piše DV
11. srpnja 2019. - 15:11
Dvadeset četiri godine prošlo je od genocida u Srebrenici i Potočarima koje su nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosankskih Srba. Dubrovnik je i ove godine mimohodom Stradunom, molitvom za nevine žrtve srebreničkog masakra i bacanjem cvijeća u more stao uz Srebrenicu, i sve što ona danas predstavlja.Mimohod su tradicionalno organizirali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

Svi sudionici mimohoda dobili su prigodne majice, kao i svake godine. Srebrenica je imala 36 tisuća stanovnika, od kojih su 27 tisuća bili tadašnji Muslimani. Nakon pada zaštićene zone Srebrenice 1995. prijavljen je nestanak 8.372 osobe i ta brojka stoji uklesana na mramornu ploču postavljenu u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima kao trajni podsjetnik na razmjere počinjenih zločina. Brojka nažalost nije konačna.
 
I danas se pronalaze ostatci žrtava masakra koji se dogodio, pa će tako danas biti pokopane 33 novoidentificirane žrtve. Najstarija žrtva koja će biti pokopana na 24. obljetnicu genocida je starica Šaha Cvrk, koja je u vrijeme kada je ubijena imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva Osman Cvrk, dječak koji je 1995. godine imao tek 16 godina.
27. travanj 2024 05:00