StoryEditorOCM
DubrovnikHand made na Gundulićevoj poljani

Ne ide dobro samo verdura, nego i rukotvorine: ‘ Znaju stranci za lavandu, Francuzi hvale Provansu, Nijemci kažu da je baš imaju u vrtu. Ali sapun, ulja, mirisne soli, to nemaju...‘

Piše Kristina Filičić
16. travnja 2022. - 07:26

- Turista ima, sezona je počela, ako ovako nastavi bit će lijepo svima. I nama koji radimo i njima. Grad je pun, zidine su pune, u restoranima ima ljudi - kaže Dubrovčanin Dado Sardi kojeg srećemo na Gundulićevoj poljani u povijesnoj jezgri, za štandom na kojem ovaj tradicijski obrtnik plasira svoje proizvode.  

- Trenutno je najviše turista iz Velike Britanije i drugo sve pomalo. Dođu, pogledaju ako kupe dobro je.

Pitamo ga ima li posla od kruzera?

- Bude, napuni se grad, svatko nešto ubode.

Turističku sezonu protekle dvije godine ocjenjuje nulom, pa jedinicom, a ova će, 'bit akobogda tri'.

image

Dado Sardi

'Trenutno je najviše turista iz Velike Britanije' 

Božo Radić/Cropix

Na Dadovom štandu prednjače začini. Pakirana u male staklene bočice stonska sol s primorskim origanom, pa lavandom, bosiokom, ljutom paprikom, crnim vinom, ne ostaje nezamijećena. 'Neke strance zanima, neke ne, borba je to' iskreno će Dado pa ukazuje na novost u ponudi - pseći keksići od rogača, ovisno o pakiranju od 10 do 40 kuna.

Woof, woof

-  Čokolada je opasna za pse, a rogač je zamjena za čokoladu. Zašto za pse? U koroni supruga nije imala pametnijeg posla, a inače već dugo radimo s rogačem,  i onda je došla i ta ideja. Zašto ne, interesantno je.

Ima li i keksića za ljude, pitamo.

- Nema, oni neka idu u Konzuma - kroz osmijeh će Sardi koji od drva izrađuje dubrovačkog parca sv. Vlaha, žlice od maslinovog drva…

image

Maris i Zorica

'Ovdje je sve ručni rad. Cijelu zimu to pripremamo, vazda su ruke i mašina u pogonu'

Božo Radić/Cropix

Na štandovima vizavi, Maris i Zorica svaka na svom banku strpljivo i uz osmijeh pod suncobranima, jer sunce već dobrano prži, dočekuju znatiželjne turiste nudeći im 'hand made' ukrase i proizvode. A turisti, uvijek puni pitanja, zanima ih odakle lavanda, za što se koristi njezino ulje, koliko je vremena utrošeno u izradu narukvice… pa do onih već uhodanih o postama, stolici ili 'hodu srama' iz 'Game of thrones'.

Početkom tjedna, kaže nam Maris, baš se osjetilo kako je turizam krenuo. Stranaca ima, većinom Amerikanci i Nijemci, čak i Azijati što je ugodno iznenađenje. Je li platežna moć turista ostala na razini 2019. , cjenkaju li se, pitamo je, a ona će kako 'nisu još počeli, prije se događalo sa svakim drugim kupcem'.

- Radimo s kamenčićima i smolom, zimi radimo i pripremamo za ljeto da imamo bar za početak, a treba i ljeti izrađivati. Uzimaju turisti jer ima stvarno za svakoga ponešto, šareno je a i cijenom je prihvatljivo od 15 do 90 kuna - kaže Maris koju nasmijava kada se turist 'zalijepi' za dekorativne predmete koji nisu na prodaju. 'Susjeda' Zorica o svojoj 'hand made' ponudi kaže:

image
Božo Radić/Cropix

- Hoćemo maknuti 'kineštinu' jer sve su butige pune 'made in China'. Hoćemo nešto originalno, lavanda je u mojim heklanim ili pravljenim vrećicama. Znaju stranci za lavandu ali Francuzi dođu pa kažu kako je njihova Provansa najbolja, dođu Nijemci e oni je baš imaju u vrtu. Ali sapun, ulja, mirisne soli to nemaju pa uzimaju češće - kaže nam i usput pokazuje kamene magnetiće s motivima Dubrovnika koje suprug oslikava. Lavandino ulje ovisno o količini je 15 do 75 kuna, magnetići 30, 40 kuna, ponuda za svačiji džep, kaže nam.

Ruke i mašina u pogonu

- Dođu stranci pa kažu skupo, nema problema pođite u shop kupite kinesku stvar za dva eura imate na svakom koraku i sve su iste. Ovdje je ipak sve ručni rad. Cijelu zimu to pripremamo, vazda su ruke i mašina u pogonu - ističe Zorica, a na pitanje može li se živjeti od ovog posla odgovara:

- Duga je zima a trenutačno samo ovo radim. Tu je podstanarstvo, troje djece, režije i sve ostalo. Zadnje dvije godine su nas dobro skresale. Nekako para mi se kako je krenula sezona moglo bi bit nešto od nje. Nekad turisti samo prođu ali neću reć da se ne zaradi iako to je većinom trči-potegni.

Sanitatu za štand mjesečno se plaća 500 kuna jer riječ je o tradicijskim obrtima. U koronavremenu cijena zakupa štanda je bila niža, ali sada je opet vraćeno na predpandemijsku.

image

Xenia Capor, više od 25 godina dolazi na placu prodavati svojih ruku djelo

Božo Radić/Cropix

Konavoka a rodom Njemica, Xenia Capor, više od 25 godina dolazi na placu prodavati svojih ruku djelo. Gužvu primjećuje zadnjih dana, ali i daje do znanja da to ne mora značiti i više posla.

Na njezinom je stolu domaće konavosko maslinovo ulje, raznorazni likeri od višnje, oraha, bijele mirte, rogača, ruže, mandarina, a nađe se i travarica. Cijene od 50 do 85 kuna.

- Kad kažem da je ulje od naših maslina oni to sebi ne mogu predočiti jer vide samo Grad i kamen, onda im treba objašnjavati da ih ima u Konavlima, pa reći gdje su Konavle. Treba puno toga objašnjavati - kroz osmijeh će Xenia koja će prošlu sezonu, koliko god kratka bila, pamtiti po jednoj zanimljivosti. Lanjski gosti su bili izrazito velikodušni pa su u duhu toga ostavljali dobar bakšiš na štandu, što do tada nije nikad doživjela. Iako trenutno prednjače Amerikanci i Nijemci, otkriva nam kako su njezine dobre mušterije ipak Poljaci jer 'vole alkohol'. Plete Xenia i torbe od konoplje raznih veličina, eksperimentira pa boja konoplju. Torbe su od 100 do 300 kuna i nalaze put do kupaca. Tu su i keramičke golubice koje izrađuje suprug, ručno modelirano i oslikano voće...

image
Božo Radić/Cropix

- Htjeli bi duže raditi. Za tradicijske obrte na poljani raspisano je samo 12 mjesta, prije ih je bilo 18, mi nismo upali - kaže konavoska Njemica. Ona je na štandu na zelenoj placi pa može raditi samo do 13 sati, što je malo jer 'često puta baš lijepi posao bude oko 18 sati'. Uz mjesečnu rezervaciju od 200 kuna, svaki dan štand plaća 40 kuna.

-  Lani su nam dopustili raditi dulje, očekivali smo i ove godine, pokušat ćemo opet nadležne pitati. Možeš rano doći ali nema prodaje tada, neće turisti šetati rano ujutro. Da možemo raditi kao prošle godine do navečer rekla bih da sam optimist po pitanju ove sezone.

05. svibanj 2024 13:17