StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA ‘ZIME‘

Ne bojte se u doba gripe, viroza i korone! Dubrovačke apoteke nemaju problem s antipireticima, a evo kakvo je stanje s antibioticima

Piše Silvia Rudinović
18. siječnja 2023. - 18:59

Vijest o nestašici ibuprofena, paracetamola, amoksicilina, odnosno kalijevog klavulanata određenih farmaceutskih proizvođača odjeknula je Hrvatskom. Za stanovnike Dubrovnika nema zime, ljekarne su dobro opskrbljene. U doba viroza, gripe i koronavirusa, na policama dubrovačkih ljekarni nema nestašice antipiretika, antibiotika ni kapi za nos.

- Imamo svega i mislim da su zalihe ibuprofena, paracetamola i antibiotika za djecu i za odrasle sasvim dovoljne – ističe Marina Svilokos, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na svojim stranicama redovito ažurira podatke o nestašici. Prema njihovoj objavi, od početka ove godine na popisu se našlo 17 lijekova i medicinskih proizvoda za koje se bilježi nestašica iz komercijalnih, ili, što je češće slučaj, iz razloga povezanih s proizvodnjom, kao što je Neofen sirup za djecu za kojeg se nestašica predviđa do 26. siječnja. Zbog povećane potrošnje, u Hrvatskoj se do kraja mjeseca očekuje otežana nabava Pulmicort suspenzije za nebulizator i Flixonase kapi za nos. Lani su zaprimljene 134 obavijesti o nestašicama određenih proizvoda na kraće ili duže vrijeme. Pritom valja napomenuti kako je riječ o proizvodima određenih proizvođača. Marina Svilokos, magistra farmacije pojašnjava kako zahvaljujući generičkim lijekovima nema nestašice antibiotika, pa se nađe Klavocin, Klavax ili Augmentin.

- Kod nas nema nestašice tog lijeka i, ako imamo u ponudi isti lijek druge tvornice, to nama ne predstavlja problem. Još od Nove godine je bilo dosta viroza, gripe i još uvijek koronavirusa, ništa neočekivano za ovo doba godine. Problem može nastati kad netko ustraje baš na jednom proizvođaču lijeka, a po nama to nije vrijedno spomena. Struka nam nalaže dati isti lijek i tko ga treba, dobit će ga – naglašava sugovornica.

Ravnateljica Ljekarne Dubrovnik kaže kako u ponudi imaju sasvim dovoljno različitih kapi za nos za dječju i odraslu dob.

Vijesti o nestašici određenih lijekova u Hrvatskoj nisu nagnale stanovnike Dubrovnika na stvaranje zaliha, odgovara sugovornica. Potrošnja je na razini prošlogodišnje, a lani nismo imali značajne brojke oboljelih od gripe.

28. svibanj 2024 12:59