StoryEditorOCM
DubrovnikPromo/Interreg Italy - Croatia:

Nastavak projektnih aktivnosti na projektu SeCure

Piše dv
7. veljače 2023. - 13:38

Sastanak hrvatskih partnera na projektu SeCure održan je 2. i 3. veljače 2023. u Splitu na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Predstavnici hrvatskih projektnih partnera razgovarali su o trenutnom napretku projekta i o budućim projektnim aktivnostima. Poseban naglasak projekta SeCure stavljen je na edukaciju mladih pa su razmatrane ideje za promotivne materijale za srednje škole o štetnosti prodora slane vode. Na početku godine odrađeni su i terenski radovi u dolini Neretve kako bi omogućili razvoj i unapređenje prototipa aplikacije za pametne telefone za nadzor koncentracije slane vode u stvarnom vremenu na području doline Neretve.

Aplikacija za pametne telefone trebala bi omogućiti kontrolu koncentracije soli u vodonosniku i vodotocima duž projektnog područja doline Neretve u stvarnom vremenu na poljoprivrednim zemljištima i vodenim tijelima unutar projektnih lokacija. Sonde su ugrađene na nove lokacije kako bi se osigurao širok raspon promatranih vodotokova obuhvaćenih aplikacijom i kako bi se osigurale reprezentativne vrijednosti s ciljem pomoći krajnjim korisnicima, lokalnim poljoprivrednicima i poljoprivrednim proizvođačima. 

image
Dunea/

Također bitno je naglasiti da su predstavnici FGAG-a u okviru projekta SeCure sudjelovali na American Geophysical Union Fall kongresu, najvećoj svjetskoj znanstvenoj konferenciji o geoznanostima, održanom u Chicagu. Svake godine AGU Fall kongres okuplja više od 25 000 sudionika iz više od 100 zemalja radi razmjene istraživačkih podataka. Istraživači, znanstvenici, nastavnici, studenti i kreatori politika sudjeluju na jesenskom sastanku AGU-a kako bi istaknuli promjene na našem planetu te kako u budućnosti sačuvati planet od globalnih utjecaja. Ovo je bila odlična prilika da se sadržaji i rezultati projekta SeCure približe znanstvenoj zajednici i istraživačkim institucijama kao ciljnim skupinama projekta.

Uz Regionalnu razvojnu agenciju Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u projektu sudjeluju partneri iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja (CNR) i Regija Veneto te iz Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu kao i Hrvatske vode. Projekt je vrijedan 600.000,00 eura i ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy - Croatia uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 %. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 57.142,86 eura.

image
Dunea/
23. travanj 2024 21:44