StoryEditorOCM
Dubrovniktužna vijest

Napustila nas je Ivanka Jemo, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, stručnjakinja za urbanizam i čuvarica povijesne baštine

Piše DV
25. siječnja 2022. - 15:54

Dubrovnik je danas ostao bez jedne od vodećih stručnjakinja na području obnove povijesne baštine i urbanizma. U 73. godini preminula je Ivanka Jemo koja je dobar dio karijere provela u Zavodu za obnovu Dubrovnika na poslovima prostornog planiranja i izrade prostorne dokumentacije za urbanu matricu Dubrovnika. Pod njezinim stručno-tehničkim nadzorom sanirane su Biskupska palača i crkva sv. Vlaha.

Nakon diplome sarajevskog Arhitektonsko-urbanističkog fakulteta, magisterija na temu neizgrađenih parcela u zidinama i doktorske dizertacije o značaju parcela u oblikovanju urbane matrice grada Dubrovnika, Ivanka Jemo je svo vrijeme predano radila na obnovi i očuvanju znamenitosti Dubrovnika, te pripremila podlogu za sanaciju kuća u sedam sela oko Grada, što je kulminiralo švicarskom donacijom za kompletnu obnovu naselja Osojnik.

Međunarodno priznata stručnjakinja i zaštitnica urbane jezgre UNESCO-ove svjetske baštine, Jemo je bila ravnateljica Zavoda od 2007. do umirovljenja 2014. godine.

Prije tri godine od Društva prijatelja dubrovačke starine medalju ‘Ivo de Natali’ za zasluge kod poslijeratne obnove teško oštećene crkve dubrovačkog sveca zaštitnika.

26. travanj 2024 09:42