StoryEditorOCM
DubrovnikNemamo drugi izbor

Nakon prosvjeda pred zagrebačkim Rebrom, raspitali smo se gdje završava medicinski i infektivni otpad iz dubrovačke bolnice

Piše L. Vierda
3. ožujka 2023. - 21:02
Dubrovnik,280518. Opca bolnica Dubrovnik. Zaprimljena osoba za koju se sumnja da boluje od ospica.Tonci Plazibat/Cropix

Na području Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije ne postoji, a neće ni u budućnosti, postojati mogućnost zbrinjavanja medicinskog i infektivnog otpada. Muku mučimo i s komunalnim otpadom, kamoli s onim koji spada u opasani otpad, pa se i u dubrovačkoj Općoj bolnici sav infektivni otpad najprije skladišti, a potom odvozi na daljnje zbrinjavanje. U Zagreb, pa određeni dio infektivnog otpada i na spaljivanje u Austriju.

-Infektivni otpad se zbrinjava u privremenom sekundarnom skladištu Opće bolnice Dubrovnik. Svaka vrsta otpada ima svoj kataloški broj i stavlja se u posebne spremnike. Jednom tjedno tvrtka s kojom imamo sklopljen ugovor o zbrinjavanju infektivnog otpada u kanistrima se odvozi preko granice do konačnog odredišta koje je zakonom propisano." - kažu iz OB Dubrovnik koja je do uspostavljanja privremenog skladišta muku mučila s otpadom, prijevozom i zbrinjavanjem. A količine otpada koje proizvede, mada su manje nego kod velikih bolnica i Kliičkih bolničkih centara, svakako nisu ni zanemarive. Pandemija je sve pojačala i za nekoliko puta, no stvari su se, kažu iz OB Dubrovnik, vratile na stare razine, nešto niže nego u pandemiji, kad je neopasni medicinski otpad ostajao u količinama koje su se jedva uspijevale zbrinuti.

Na godišnjoj razini infektivnog otpada u dubrovačkoj bolnici ukupno je oko 64 tone od čega je 1200 kg patološkog otpada. Količine otpada su nešto manje nego u jeku pandemije, što znači da se u mjesec dana proizvede 5,3 tone, a na dnevnoj razini u prosjeku oko 178 kilograma. Samo za usporedbu, KB Dubrava proizvede oko tone dnevno, u pandemiji oko tri tone.

Svjetska zdravstvena organizacija već je prije dvije i pol godine, u jeku pandemije, upozorila na izuzetnu štetnost medicinskog otpada za ljudsko zdravlje i okoliš koji se stvorio u nevjerojatnim količinama, a neke ga se zemlje još uvijek pokušavaju riješiti.

Kako ističu iz dubrovačke bolnice, mogućnost zbrinjavanja takvog otpada na našem području zasad ne postoji, a troškovi odvoza i zbrinjavanja su svake godine sve viši. 

-Odvoz i zbrinjavanje svih vrsta infektivnog otpada ugovoreni su sa specijaliziranom tvrtkom i godišnje se za te usluge plaća 149 tisuća eura godišnje." - kažu iz OB Dubrovnik.

Još 2009. godine na činjenicu da ne postoji način skladištenja ili zbrinjavanja medicinskog opasnog otpada digla se kuka i motika, pa je u narednim godinama bolnica konačno izgradila i uspostavila sustav skladištenja i zbrinjavanja otpada i potom sklopila ugovor s ovlaštenom tvrtkom za prijevoz i zbrinjavanje. No tad je proizvodila 40 tona takvog otpada godišnje, odnosno imala je najveći postotak u stvaranju takvog otpada, uz ostale zdravstvene ustanove - Domove zdravlja. I tad se razgovaralo o tome da je to samo vatrogasno i kako bi se ispoštovao zakon, do trajnog rješenja zbrinjavanja i uništavanja infektivnog otpada.

Činjenično stanje oko odlaganja svih vrsta otpada na našem području je znatno lošije nego što to izgleda na silnim elaboratima i dokumentaciji o planu i programu zbrinjavanja otpada koje svako toliko pročitamo, a i Grabovica je, nažalost, još u funkciji. Unatoč tome što smo kao ljudska vrsta nevjerojatni proizvođači svih vrsta otpada, kod nas se tek pokušava naučiti ljude da razdvajaju otpad koji će se jednog dana na određeni način zbrinjavati, prerađivati ili reciklirati, pa i kod infektivnog otpada možemo samo očekivati povećanje količine.

03. svibanj 2024 22:01