StoryEditorOCM
DubrovnikUOČENA OŠTEćENJA

Nakon objave o pukotinama na stupovima, pitali smo Hrvatske ceste je li ugrožena sigurnost Pelješkog mosta. Evo što kažu

Piše A. h.
21. listopada 2024. - 16:23

Nakon što je portal 24sata objavio kako su na stupovima Pelješkog mosta koji podupiru sajle primijećene  površinske pukotine, zapitali smo Hrvatske ceste je li novi most siguran za vožnju.

- Važno je naglasiti da se u ovom slučaju ne radi o konstruktivnim oštećenjima, već pojavi površinskih mikro-pukotina koje nemaju utjecaj na mehaničku otpornost i stabilnost konstrukcije pa stoga nema govora ni o ugrozi sigurnosti odvijanja prometa. Tome u prilog treba dodati i da su piloni Pelješkog mosta izrađeni od betona iznimno visoke tlačne čvrstoće C70/85, projektirani za vijek uporabe dulji od 100 godina, armirani velikom količinom armature, s također velikim zaštitnim slojem od 6,5 cm. Do pojave površinskih pukotina dolazi uslijed pojave „skupljanja betona“ zbog gubitka vode u procesu očvršćivanja betona, a istom su posebno izloženi betoni visokih klasa tlačne čvrstoće kao što je navedeni korišten na pilonima Pelješkog mosta.Kako se u ovom trenutku radi o vizualnom nedostatku, uspostavljeno je sustavno praćenje pukotina kroz vrijeme uz pomoć ispitivanja Građevinskog fakulteta u Zagrebu, koje će utvrditi potrebne buduće intervencije u smislu posebnih zaštitnih premaza za betonske konstrukcije. Primarna zaštita površine premazom na bazi silana već je izvedena sukladno projektu. Svi radovi pokriveni su desetogodišnjom garancijom od strane izvođača radova koji je dužan aktivno sudjelovati u pregledima u fazi eksploatacije i reagirati na sve uočene nedostatke u navedenom razdoblju- pojašnjavaju iz Hrvatskih cesta. 

21. listopad 2024 16:28