StoryEditorOCM
DubrovnikTEMELJNO ČIŠĆENJE

Nakon Feste sv. Vlaha sanirat će se kanalizacija na Stradunu

Piše Ahmet Kalajdžić/Slobodna Dalmacija
30. siječnja 2018. - 12:08

Sanacija kanala mješovite odvodnje na Stradunu počinje nakon završetka Feste Sv. Vlaha, od 12. veljače. Sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, radovi će se izvoditi po fazama i svaka će faza radova iziskivati odobrenje Konzervatorskog odijela koji će aktivno pratiti ukupni tijek izvođenja radova.

Na oko 290 metara dužine Straduna, kameni pločnik će se otvoriti na samo tri do pet točaka koje će se ograditi da bi ranici mogli ući u ne tako duboko podzemlje i riješili problem kojeg su ubuduće mora učinkovito spriječiti. Neslužbene procjene govore kako će čiščenjem kanala ispod Straduna vjerojatno riješiti 80 posto problema kanalizacije povijesne jezgre Grada.

S radovima se planira započeti ispred Orlandova stupa na Stradunu te postupno napredovati u smjeru Pila. Za određene, specifične vrste radova u sklopu realizacije ovog zahtijevnog projekta Vodovod Dubrovnik će angažirati i kooperante koji su opremljeni te specijalizirani i posjeduju reference kao i nužne licence za ovakve vrste radova unutar spomeničke baštine. Međutim, planirane radove možemo samo djelomično usporediti sa radovima na sanaciji kanala na dionicama Mali mul – Katedrala, te Veliki mul – Orlandov stup, koji su realizirani prije desetak godina.

Ističe to član Uprave Vodovoda Vicko Begović te dodaje kako prvu fazu radova čine radovi čišćenja te evidentiranja i dokumentiranja stanja kanala: -U sklopu tih radova izvoditi će se čišćenje kanala, kontrola geodetske izmjere i evidentiranje svih bočnih priključaka i eventualnih oštećenja. Sve to zajedno će predstavljati podlogu za izradu izvedbenog projekta i ishođenje Konzervatorskog odobrenja na predloženi način sanacije.

Iako je to u ovom trenutku vrlo teško procijeniti, stručnjaci Vodovoda Dubrovnik očekuju kako će ukupna vrijednost radova sanacije kanala mješovite odvodnje biti oko 3,5 milijuna kuna. Naravno, sve će ovisiti o broju i utvrđenoj vrsti oštećenja srednjovjekovnog kanala. Jer, stanje ispod kamenog pločnika Straduna moći će se kvalitetno utvrditi tek tijekom radova na čišćenju kanala. No, zbog hitnosti realizacije svih navedenih radova, Vodovod Dubrovnik planira osigurati sredstva iz kreditnih izvora  i refundirati ih iz EU- fondova. Naime, sanacija kanala je kandidirana za financiranje sredstavima EU fondova, te nema sumnje da će očekivana EU-financijska injekcija ubrzati realizaciju i poboljšati financijsku sliku tog komunalnog poduzeća, ali i njegova vlasnika Grada Dubrovnika.

Ing Begović ističe kako je trenutačna zapunjenost kanala mješovite odvodnje na Stradunu takva da je kanal od svoje ukupne visine od 1,4 metra zapunjen talogom do visine od čak 1,1 metar, što je 70 do 80 posto visine kanala.

Kako će se sve raditi po dionicama koje zahtijevaju dva otvora na kanalu, iz Vodovoda ne očekuje bitno ometanje pješačkog prometa u razdoblju tijekom izvođenja radova.


 

03. svibanj 2024 07:00