StoryEditorOCM
DubrovnikAdio naš dragi dragi Nino!

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je Antun Masle, novinarski bard i glavni urednik Dubrovačkog vjesnika

Piše dv
7. kolovoza 2022. - 04:48

Nakon duge bolesti u 66. godini noćas nas je napustio Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, jedan od najpoznatijih novinara Hrvatske. Dubrovački vjesnik, u kojem je novinarsku karijeru i započeo kao sportski novinar, Masle je vodio od 2017. godine, doslovce do zadnjeg dana svoga života. Redakcija Dubrovačkog vjesnika ovim putem izražava sućut njegovoj obitelji, posebice njegovoj supruzi, sinu, kćeri i unukama. Počivao u miru.

image

Antun Masle u Iraku za vrijeme Pustinjske oluje 2003. godine
 

Privatni Album/

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine. U nastavku karijere prešao je u zagrebački politički tjednik Globus, u kojem se od 1994. bavi reportažama sa svih velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu. U drugoj polovini devedesetih godina izvještava o događajima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, piše reportaže o ruskim vojnicima zarobljenima u Čečeniji, izvještava o sukobima u Albaniji. Nakon napada na newyorške Twinse 2001. izvještava s Ground Zero kao prvi hrvatski novinar, a zatim odlazi u Afganistan, gdje prati američku intervenciju kao posljedicu 11. rujna. Početkom koalicijske intervencije na Irak 2003. godine, u toj zemlji provodi dulje vrijeme kao ratni izvjestitelj te šalje reportaže za Globus, Jutarnji i izdanja EPH. Više puta izvještavao je iz Izraela i Palestine u kriznim situacijama.

image

Christian Amanpour i Antun Masle u New Orleansu u kolovozu 2005, neposredno nakon oluje Katrina

Privatni Album/

Na domaćem planu intenzivno se bavi istraživanjem afera u ratu i poraću i najvećih korupcijskih slučajeva, poput Dubrovačke banke. Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev..Godine 2006. imenovan je na mjesto urednika informativnog programa Nove TV, gdje ostaje sljedećih pet godina. U tom se razdoblju Nova TV profilirala kao najgledaniji i najutjecajniji TV news kanal u Hrvatskoj. Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika. Iste godine prima godišnju nagradu u novinsrstvu nazvanu po Miljenko Smoji.

 

image

Antun Masle u spavaćoj sobi Jasera Arafata u njegovoj rezidenciji u Gazi

Privatni Album/
image

Antun Masle u Čečeniji 1996. godine

Privatni Album/
image

Antun Masle i L Lech Walesa

Privatni Albumantun Masle U Panširskoj Dolini U A/
image

Antun Masle u Panširskoj dolini u Afganistanu 2001. godine

Privatni Albumantun Masle U Panširskoj Dolini U A/
23. svibanj 2024 19:20