StoryEditorOCM
DubrovnikOMIKRON MEĐU KOMUNALCIMA

Najviše zaraženih u dubrovačkom Vodovodu i Čistoći. Na samoizolacijama i bolovanjima ‘izgubljeno‘ tisuće radnih sati!

Piše Ahmet Kalajdžić
12. siječnja 2022. - 18:33

Nepobitna je činjenica kako je pandemija bolesti COVID-19 utjecala na globalno i gospodarstvo svake zemlje, pa i Hrvatske. U našoj su zemlji posljedice najviše osjetila poduzeća koja su morala zatvoriti ili poslovanje prilagoditi uvjetima pandemije. Nije tajna kako je prilagodba dijela tvrtki išla vrlo teško te su neke u oblasti industrije zbog poremećaja u opskrbnim lancima zaustavile proizvodnju. I u oblasti turizma za kojeg mnogi kažu da je najveća industrija uz obalu Jadranskog mora, posljedice su bile razvidne te zbog poremećaja transporta namirnica ili turista uslijed COVID-a mnogi hoteli, restorani i ostali smještajni te ugostiteljski objekti uopće nisu ni radili.

Još rujna prošle godine ministar zdravstva Vili Beroš upoznao je javnost kako svaki dan liječenja pacijenta oboljelog od COVID-a državu, odnosno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje košta oko 11 tisuća kuna. Također, ministar je ustvrdio kako "COVID- pacijent u bolnici prosječno boravi 20 dana te da je samo testiranje, liječenje i bolovanje bez ostalih troškova državu do rujna 2021. koštalo 2,75 milijardi kuna (366 milijuna eura), što je više od pola vrijednosti Pelješkog mosta". Slijedom tog podatka pokušali smo doznati kako se i u kojoj mjeri COVID odrazio na poslovanje dubrovačke gradske uprave kao i trgovačkih društava, odnosno tvrtki u gradskom vlasništvu.

Najdetaljniji odgovor smo dobili od Vodovoda Dubrovnik:- Od početka pandemije do danas imali smo 40 djelatnika na bolovanju zbog te bolesti, dok je 12 djelatnika bilo u samoizolaciji. U protekle gotovo već dvije godine ukupno u Vodovodu je na bolest izgubljeno otprilike 2000 radnih sati, a na samoizolaciju dodatnih 780 sati. Usprkos tome, dobrom organizacijom i preraspodjelom dužnosti unutar Vodovoda sve obveze su uspješno izvršene te u tom kontekstu nije bilo posljedica po radne procese niti značajnijih materijalnih posljedica. Ekonomski gledano, za poslovanje Vodovoda značajno veća posljedica pandemije je potpuno izgubljena 2020. i djelomično izgubljena turistička sezona 2021. godine, jer su hoteli, koji su među najznačajnijim potrošačima, bili djelomično ili potpuno zatvoreni. Ali usprkos tim negativnim posljedicama, zahvaljujući dobrom planiranju i pravovremenoj reakciji uspješno su dovršeni svi značajni projekti te u niti jednom trenutku likvidnost Vodovoda Dubrovnik nije dovedena u pitanje- odgovor je Vodovoda Dubrovnik iz kojeg se može zaključiti kako, preračunato, jedan zaposlenik cijelu godinu uopće nije radio.

image
U Čistoći ne znaju koliko im je djeatnika na bolovanju zbog Covida-19
Tonci Plazibat/Cropix

Iz "Boninova" su odgovorili kako je od početka pandemije bilo zaraženo 5 djelatnika ali u različitim periodima te se to nije odrazilo na negativni ekonomski učinak poslovanja te tvrtka i dalje ispunjava obveze. Iz Sanitata su odgovorili kako je od dolaska nove Uprave u rujnu prošle godine evidentirano sedam oboljenja i da je tvrtka ispunjavala sve obveze, ali se pandemija odrazila na rezultate poslovanja što je vidljivo iz javno dostupnih poslovnih izvješća, dok su iz Uprave poduzeća Vrtlar Dubrovnik odgovorili:- Od početka pandemije uspješno izvršavamo sve radne zadatke i obaveze i pridržavamo se svih propisanih mjera, te to pandemija nije utjecalo na naš ekonomski učinak. U našoj evidenciji nemamo podatak o broju djelatnika koji su bili zaraženi jer kao poslodavac nemamo uvid o vrsti bolesti na osnovu koje je ostvarano bolovanje.

Na kraju, iz Čistoće Dubrovnik su odgovorili kako su unatoč problemima uzrokovanih pandemijom virusa COVID 19 sve obveze uredno i na vrijeme odrađene:- Nije dolazilo do nikakvih poremećaja u rasporedima odvoza svih vrsta otpada, rada reciklažnih dvorišta niti do smanjenja usluga održavanja javno prometnih površina grada Dubrovnika. Točan broj zaposlenika koji su od početka pandemije do danas bili zaraženi ne možemo utvrditi jer to preko doznake o bolovanju nije jasno istaknuto. U istom periodu, odnosno od početka izbijanja pandemije, a do kraja 2021. godine ostvareno je 1983 sata izbivanja zbog obavezne izolacije odnosno bližeg kontakta sa zaraženim osobama- odgovor je iz kojeg se zaključuje kako je temeljem broja sati bolovanja u Čistoći, kao i u Vodovodu, zbog COVID-a skoro punih jedanaest mjeseci (odnosno cijelu godinu kad se odbije godišnji odmor) bio odsutan jedan zaposlenik.

image
Dubrovačka gradska uprava
Božo Radić/cropix
Pozitivno oko stotinu gradskih službenika

Dobili smo i odgovor dubrovačke gradske Uprave:- Prema neslužbenoj evidenciji kadrovske službe, oko 100 službenika i namještenika gradske uprave preboljelo je virus COVID-19. Potrebno je istaknuti kako izvršavanje poslova iz djelokruga rada Grada Dubrovnika ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Naprotiv, Grad Dubrovnik je među prvim jedinicama lokalne samouprave koji je proaktivno reagirao na krizu prouzrokovanu pandemijom uvodeći brojne mjere pomoći za ranjive skupine, sve građane i gospodarstvenike dok su plaće u gradskoj upravi i ustanovama smanjene za 10 posto.

28. travanj 2024 20:11